Motion till riksdagen
2009/10:C368
av Solveig Hellquist m.fl. (fp)

Barnbalk i stället för föräldrabalk


fp1210

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur en barnbalk med barnperspektivet som utgångspunkt kan utformas.

Motivering

Barnens rättigheter och de lagar som berör barn behöver lyftas fram i en barnbalk. Trots allt tal om barnkonventionen, barns bästa och barnperspektiv saknas alltjämt en lagstiftning där barnen i praktiken står i centrum. En barnbalk skulle tydliggöra att lagstiftningen måste utgå från barnkonventionen och dess fyra huvudprinciper:

Barnbalken skulle exempelvis kunna innehålla delar av föräldrabalken, brottsbalken, skollagen, utlänningslagen, socialtjänstlagen, LVU och LSS. Lagarna som berör barn är de facto många vilket tydliggör behovet av en samlad barnbalk.

Barn är en grupp som sällan har en egen talan. Barn är helt beroende av sina föräldrar och andra vuxna i sin omgivning. Trots det saknar samhället ett samlat barnperspektiv både i lagstiftningen och – i synnerhet – i efterlevnaden av de lagar som reglerar barns uppväxtvillkor. En barnbalk skulle i högre grad än idag kunna garantera att barns rättigheter respekteras. En barnbalk torde också föra det positiva med sig att de som är intresserade av barnfrågor inom olika myndigheter också söker sig till dessa arbeten och därmed också får en högre kompetens i barnfrågor än idag.

Att i lagstiftning och i tillämpningen av lagen utgå från vad som är till barnets bästa borde vara grundläggande i Sverige, eftersom vi skrivit på FN:s barnkonvention. Den bärande tanken i barnkonventionen är att barnet är en fullvärdig människa med egna rättigheter. En barnbalk är helt i linje med ambitionerna i barnkonventionen. Frågan om innehållet och utformningen av en barnbalk med barnperspektivet som utgångspunkt bör övervägas i en utredning.

Stockholm den 4 oktober 2009

Solveig Hellquist (fp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Agneta Berliner (fp)