Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om redovisning av alla kostnader vid köp av flygresor.
Lågprisföretag har i allt större utsträckning fått insteg på marknaden för flygresor. Det är bra och har pressat priser för resor till många destinationer. Men som en följd av bland annat lågkonjunktur och bränsleökningar har många bolag rationaliserat bort tjänster som tidigare ingått och tar idag extra betalt för dessa. Så länge detta är tydligt aviserat vid beställning av resan är det godtagbart. Däremot är det inte godtagbart att resor som annonseras ut för låga priser inte går att boka för det annonserade priset. Detta gäller såväl ”lågprisföretag” som ”vanliga” flygbolag. Många gånger tillkommer flera olika obligatoriska tillägg för att kunna genomföra resan. Det måste vara i konsumentens intresse att hela resans pris visas vid annonsering av resan och att biljetter kan köpas till detta pris.
Civilutskottet svarade förra gången jag motionerade om detta i betänkande 2008/09:CU34:
Det slutliga pris som ska betalas ska alltid anges och ska innehålla gällande passagerarpris eller fraktpris samt alla tillämpliga skatter och avgifter, tilläggsavgifter och arvoden som är oundvikliga och förutsebara vid tidpunkten för offentliggörandet. Förutom slutpriset ska minst anges a) passagerarpris eller fraktpris, b) skatter, c) flygplatsavgifter, och d) andra avgifter, tilläggsavgifter eller arvoden, exempelvis sådana som har samband med luftfartsskydd eller bränsle, om avgifterna i b, c och d har lagts till passagerarpriset eller fraktpriset. Valfria pristillägg ska anges klart, öppet och otvetydigt i början av varje bokningsprocess och kunden ska aktivt markera sitt godkännande av dem.
Enligt utskottet har ett antal länder under hösten 2007 inom ramen för EU-nätverket CPC (Consumer Protection Cooperation) genomfört marknadskontroller av försäljning av flygbiljetter på Internet i syfte att kontrollera vilseledande marknadsföring inom den europeiska resebranschen.
Vid marknadskontrollerna, som i Sverige genomfördes av Konsumentverket, fick mer än 50 % av alla webbplatser någon typ av anmärkningar, särskilt när det gällde prisuppgifter, avtalsvillkor och tydlighet i villkoren. Av de 32 kontrollerade företagen i Sverige bedömde Konsumentverket att det på 14 av webbplatserna, det vill säga mer än vart tredje företag, förelåg misstänkta överträdelser mot konsumenträttsliga regler.
Utskottet beskriver också att EU-kommissionen ska rapportera under 2009 vad som ska göras för att förbättra informationen.
Trots idogt letande har jag inte funnit något som stärker konsumenternas rättigheter på området och förslår därför att regeringen tillsammans med EU driver frågan till en lösning. Regeringen bör snarast återkomma med förslag på hur intentionerna i motionen ska uppfyllas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.