Motion till riksdagen
2009/10:C352
av Christer Winbäck (fp)

Ångerrätt vid tillfälliga försäljningsställen


fp1361

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ångerrätt vid gatuförsäljning.

Motivering

Rätten att ångra ett köp gäller inte när man köper varor eller tjänster på gator och torg, men endast 14 % av svenska folket känner till detta enligt en undersökning. Post- och telestyrelsen och konsumentvägledare mottar ett ökande antal konsumentanmälningar om framför allt telefonabonnemang där en övervägande del uppstår vid gatuförsäljning.

Problemet är att säljarna är snabba på att ge mycket information som man inte har en chans att kontrollera och att man inte får en chans att tänka efter. Sedan står man med ett som man trodde fördelaktigt köp som i själva verket kan vara motsatsen.

Det är högst rimligt att även gatuförsäljning ska omfattas av en obligatorisk 14 dagars ångerrätt – precis som vid köp via postorder, Internet eller via telefonförsäljning.

I samband med behandlingen av min motion förra året angående detta ämne konstaterar civilutskottet i sitt betänkande 2008/09:CU34 att det ”i lagen om tillfällig försäljning inte finns några bestämmelser om ångerrätt” men konstaterar också att det inom EU pågår ett arbete där det föreligger ett förslag till direktiv om konsumenträttigheter, KOM(2008) 614, som ligger helt i linje med motionärens önskemål och avstyrker därmed motionen.

Vad utskottet inte tagit hänsyn till är det remissyttrande som Konsumentverket gjort angående nämnda direktiv:

Konsumentverket/KO:s synpunkter på Europeiska Kommissionens förslag till direktiv om konsumentskyddsfrågor, KOM (2008) 614 slutlig

– – –

Direktivförslagets artikel 2(9) a och b definierar fasta affärslokaler som fasta eller rörliga detaljhandelslokaler, inklusive lokaler som används säsongsvis, där näringsidkaren bedriver sin fasta näringsverksamhet, eller marknads eller mässtånd där näringsidkaren driver regelbunden eller tillfällig verksamhet. Syftet med de ändrade reglerna om canvasförsäljning är att ge konsumenten ångerrätt i situationer där denne inte uppsökt en affärslokal med avsikten att ingå avtal. Konsumentverket ser en risk i att direktivförslagets definitioner kan komma att innebära att detta syfte inte uppnås. Istället för att försöka definiera olika typer av affärslokaler, bör reglerna om ångerrätt fokusera på att ångerrätt ska ges då konsumenten utsätts för marknadsföring och försäljning i oväntade situationer, som på allmän plats. Med direktivförslagets definition av fast affärslokal finns stor risk att konsumenter även i fortsättningen kommer att utsättas för marknadsföring och försäljning i oväntade situationer. Konsumentverket/KO anser därför att definitionen bör ändras så att en rörlig affärslokal inte kan utgöra en fast affärslokal.

(Motionärens kursivering i citatet ovan.)

Alltså finns det ett behov att från regeringens sida agera, gärna i samordnad form med EU, för att uppnå en större trygghet för konsumenter vid tillfälliga försäljningsställen.

Regeringen bör snarast återkomma med förslag på hur intentionerna i motionen ska uppfyllas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2009

Christer Winbäck (fp)