Motion till riksdagen
2009/10:C342
av Marina Pettersson och Ann-Kristine Johansson (s)

Gemensam vårdnad


s65028

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en lagändring bör komma till stånd som innebär att det räcker att en vårdnadshavare tar formella beslut gällande barnet eller barnen om situationen så kräver.

Motivering

Att sätta barnens bästa i centrum borde vara självklart. Vi har som nation ratificerat FN:s barnkonvention och vi har en lagstiftning som värdegrundsmässigt utgår från barnens bästa. Tyvärr har vi som enskilda och samhälle oerhört svårt att leva upp till de självklara intentionerna i vår lagstiftning när det gäller att sätta barnens bästa i centrum.

Det finns flera experter på området som pekar på en rad konsekvenser av problematiken med föräldrars agerande vid tvister i familjerna; barnen kommer i kläm.

Tyvärr kan vi vittna om fler märkliga konsekvenser av oviljan att samarbeta om barnens och familjens många gånger komplicerade livssituationer. De vuxna och samhällets olika myndigheter har alltid ett särskilt ansvar att se till att barnets bästa alltid ska sättas i centrum. Vem som ska ha tolkningsföreträdet i tvisterna är naturligtvis mycket komplicerat och säkerligen känner sig någon av parterna förfördelad. Trots det måste vi framförallt synliggöra barnen i dessa problematiska situationer och finna lösningar som är mer konstruktiva än dem vi har nu.

Om gemensamma konton finns vid en separation där det också finns gemensamma barn bör de avslutas och nya konton upprättas för varje kontohavare. Idag kan man inte flytta belopp från fonder eller aktier utan påskrift från båda föräldrarna, detta enligt föreskrifter från banken om fullmakt. Man kan inte heller öppna nya konton eller få ut en legitimation, inte byta till annan skola utan påskrift från båda föräldrarna. Detta kan innebära stora problem i framtiden för barnet eller barnen.

Det finns även en annan aspekt av det gemensamma beslutsfattandet. Barn kan efter utredning i socialförvaltningars regi visa sig vara i behov av vidare utredning av BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller annan medicinsk enhet. Dessa barn kan komma att bli nekade detta. Det har vi upplevt. Orsaken är att någon av vårdnadshavarna inte har givit sitt samtycke. Idag måste båda föräldrarna vara överens i frågan. Detta kan innebära stora problem i framtiden för barnet eller barnen.

Den 1 juli 2006 ändrades föräldrabalkens bestämmelser om vårdnad, boende och umgänge. Efter ändringarna är det uttryckligen inskrivet i lagen att barnets bästa ska vara avgörande vid alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Bedömningen av vad som är bäst för barnet ska bygga på kunskap och beprövad erfarenhet. I bedömningen ska både kortsiktiga och långsiktiga effekter vävas in. Barnet självt ska få möjlighet att komma till tals på ett tidigt stadium i vårdnadsprocesser.

Med detta som bakgrund anhåller vi om att en lagändring kommer till stånd som möjliggör att det räcker med att en vårdnadshavare tar det formella beslutet om det behövs.

Stockholm den 1 oktober 2009

Marina Pettersson (s)

Ann-Kristine Johansson (s)