Motion till riksdagen
2009/10:C318
av Ulrika Karlsson i Uppsala (m)

Stärkande av den fria etableringsrätten


m1493

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över plan- och bygglagen så att den fria etableringsrätten stärks.

Motivering

Plan- och bygglagen (PBL) infördes med syftet att decentralisera ansvaret för planläggning från staten till kommunerna. PBL skulle även fungera som ett led i en modernisering av planering och byggnation riktade till enskilda.

PBL har dock inte hängt med i takt med utvecklingen. Därför bör delar av PBL revideras i syfte att säkerställa en sund utveckling av byggnation och företagande i lokal närmiljö. Möjligheten att etablera sig för att driva näringsverksamhet är en central del för lokalt entreprenörskap. Vissa föreskrifter i PBL öppnar dock för olyckliga tolkningar. Områden klassificeras exempelvis efter karaktär, vilket begränsar näringsidkare som vill starta företag i ett bostadsområde då hänsyn ej tas till vilken typ av verksamhet det rör sig om.

Det är framförallt 2 kap. 3 § PBL som utgör hinder för fri etablering. Paragrafen klargör att bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet, vilket innebär att klassificeringen bostadsområde kan utgöra hinder för nyetablering för företag. Detta gäller även om företaget varken har skymmande lokaler eller utövar farlig verksamhet.

Byggprocessutredningen (SOU 2008:68, Bygg – helt enkelt) hade i uppdrag att undersöka möjligheterna att ytterligare förenkla och förtydliga de regler som styr den fysiska planeringen och vissa byggrelaterade frågor. Skrivelsen förde fram flera ändringsförslag men preciserade inga åtgärder som kan lösa de problem som denna motion tar upp. PBL behöver således fortfarande ses över vad beträffar de byråkratiska tillkortakommanden som återfinns i 2 kap. 3 § PBL. Denna brist på flexibilitet riskerar att lägga krokben för mindre företag som vill etablera sig. Lagens omodernt utformade föreskrifter tar inte hänsyn till hur företag bedrivs i dag och vilken inverkan de har på sin närmiljö.

Restriktioner bör finnas vad beträffar möjligheten att bedriva hälsofarlig verksamhet i bostadsområden. PBL bör dock revideras så att lagen, med ett generöst och flexibelt förhållningssätt, utformas så att den inte stjälper lokala företagare från att etablera sig.

Innebörden av fri etableringsrätt bör stärkas och säkerställas. Därför bör en översyn av PBL genomföras så att hänsyn tas till verksamheters karaktär och förutsättningar. I syfte att stärka regeringens uttalade jobblinje är detta en nödvändighet.

Stockholm den 1 oktober 2009

Ulrika Karlsson i Uppsala (m)