Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av grönstruktur i den fysiska samhällsplaneringen.
Trädgårdar vars funktion är avkoppling och skönhetsupplevelse har en lång historia.
Under den senaste tiden har olika forskare belyst de hälsobringande effekterna av vistelse i natur och trädgård. Nu vet vi att natur, trädgårdar och grönområden är viktiga för folkhälsan och att de bidrar till ökad mental återhämtning och fysisk aktivitet. De ger dessutom möjligheter till upplevelser, avkoppling och olika aktiviteter utifrån egna behov och önskemål. Till det är de dessutom också informella mötesplatser där en mycket viktig del av det sociala livet kan levas.
Det är viktigt att planera för den bostadsnära naturen, för tillgången till den och nåbarheten till den och för dess kvalitet. Särskilt städernas befintliga parker, friluftsområden, trädgårdar och koloniområden är viktiga ur folkhälsosynpunkt och får inte äventyras, exempelvis vid den nu pågående förtätningen av våra städer. Även när områden med enkom nybyggnation planeras är det ur ett folkhälsoperspektiv viktigt att man i högre grad än hittills beaktar behovet av grönstruktur. Kunskaperna om trädgårdarnas och naturens positiva effekter måste därför beaktas i den fysiska samhällsplaneringen. Särskilt viktiga är dessa områden för människor som inte alltid har möjligheten att röra sig så långt. Till exempel barn, äldre, sjuka och funktionshindrade.