Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av vandringsvägar för att rädda den vilda laxens fortbestånd.
Den biologiska mångfalden är ett starkt argument för att förbättra vandringsvägarna för fisk. Laxens naturliga vandring i outbyggda älvar upp till lekplatserna främjar fortbeståndet av livskraftiga fisk. De fiskar som inte klarar denna strapats blir utan avkomma. Så är inte fallet med utbyggda älvar där laxstationerna urskillningslöst fångar in alla laxar, både de livskraftiga och de orkeslösa, för att i speciella bassänger odla fram laxyngel. Det naturliga urvalet riskerar att sättas ur spel.
För att inte utarma arten till förmån för den odlade laxen måste därför de utbyggda älvarna förses med laxtrappor så att de livskraftiga laxarna kan ta sig upp till naturliga lekplatser. Detta är förenat med betydande kostnader för kraftbolagen. Även om det skett förbättringar i lagstiftningen på senare år är det uppenbart att den nuvarande lagstiftningen inte möjliggör den nödvändiga utbyggnaden av vandringsvägar för lax och annan fisk.
En annan viktig aspekt när man diskuterar vandringsvägar för lax är fritidsfisket. Fritidsfisket har betydelse för både livskvalitet och välbefinnande för en stor del av befolkningen. Varje år fiskar cirka en miljon svenskar på fritiden i hav, sjöar och vattendrag. Samtidigt får fritidsfisket en allt större betydelse för utvecklingen av turistnäringen. Fisketurismen är en betydande näring i glesbygden och potentialen för att utveckla den resurs som finns i fritidsfisket är enorm.
Bristen på fungerande vandringsvägar för fisken förbi kraftverken är hinder för en sådan positiv utveckling. Med anledning av det ovan anförda är det således nödvändigt att se över lagstiftningen så att en utbyggnad av vandringsvägar för lax kan komma till stånd.