Motion till riksdagen
2009/10:C238
av Christina Axelsson och Sonia Karlsson (s)

Fordonsrelaterade skulder


s34090

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av skyndsamma åtgärder för att minska antalet obetalda fordonsskulder.

Motivering

Det finns ca 100 000 gäldenärer med ett totalt fordonsrelaterat skuldbelopp på ca 1,1 miljarder kronor i Kronofogdemyndighetens register (1 november 2008).

Vägverket (numera Transportstyrelsen), Skatteverket och Kronofogdemyndigheten har kommit överens om att tillsätta en arbetsgrupp som skulle titta närmare på hur detta problem ska kunna få en lösning. De har bl.a. tagit fram förslag på lösningar i ”målvaktsfrågan” och andra frågor om hur en minskning av antalet obetalda fordonsskulder och antalet restförda skulder kan minska.

De konstaterar att fordonsskatt och felparkeringsavgift är bland de största enskilda skuldslagen i Kronofogdemyndighetens utsöknings- och indrivningsdatabas. De har även noterat ett nytt skuldslag, trängselskatt, som ökar snabbt. Den andel som drevs in år 2008 var 63 % för fordonsskatt och 45 % för felparkeringsavgifter och 21 % för trängselskatt. Skuldbeloppen ökar för varje år och växer med ca 100–140 miljoner kronor per år. Lika stora belopp preskriberas årligen efter att ha passerat den femåriga preskriptionstiden. Den totala skulden hos Kronofogdemyndigheten för fordonsskatt och felparkeringsavgifter är därför förhållandevis konstant. Arbetsgruppen har prognostiserat att det totala skuldbeloppet för alla fordonsrelaterade skulder kan komma att uppgå till 1,7 miljarder kronor vid årsskiftet 2012/2013 (en ökning med 50 %).

Anledningen till att arbetsgruppen särskilt har sett på problemet med s.k. bilmålvakter är att en betydande del av skulderna hänför sig till personer som kan rubriceras så. De 100 personer som har störst sammanlagda fordonsrelaterade skulder står tillsammans för 92 miljoner k i skuldbelopp, deras skulder ökar och indrivningsprocenten var inte högre än 0,05 % år 2008. De saknar ofta utmätningsbara tillgångar och bryr sig just inte om de påtryckningsmedel som används i form av böter, avgifter och andra verkställighetsåtgärder. De är ofta oanträffbara när någon söker dem. Vid utmätning har de få tillhörigheter att utmäta och fordonet påstås ofta att tredje man har bättre rätt till, vilket ofta innebär att detta inte kan utmätas. Många gånger är den civilrättslige ägaren en annan än den registrerade ägaren, vilket gör att fordonet inte kan utmätas för skulder.

Riksdagen har vid ett flertal tillfällen tagit upp problem inom detta område. Det sänker moralen hos dem som betalar sina fordonsrelaterade skatter och avgifter och det medför stora kostnader hos myndigheterna, samtidigt som samhället går miste om intäkter. Det är alltså problem vid utmätningen av fordon med en bilmålvakt som registrerad ägare både när det gäller äganderättsfrågan och att anträffa fordonet. Fordonet brukas oftast på en helt annan plats än där den registrerade ägaren bor.

Det är glädjande att arbetsgruppen nu har identifierat olika förslag för att minska antalet obetalda fordonsrelaterade skulder samt förslag om att försvåra verksamheten med bilmålvakter. Det är därför hög tid för regeringen att agera skyndsamt och återkomma till riksdagen med lagförslag. Skulderna ökar dag för dag och drabbar samhället på många sätt.

Stockholm den 29 september 2009

Christina Axelsson (s)

Sonia Karlsson (s)