Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en rättvis och skälig ersättning för exproprierad egendom.
Utredningen om expropriationsersättning lämnade i höstas sitt slutbetänkande ”Nya ersättningsbestämmelser i expropriationslagen”. Betänkandet innehåller förslag till ändrade regler för ersättning till markägare som tvingas avstå från egendom på grund av expropriation.
Skyddet för den enskilda äganderätten har varit en viktig utgångspunkt i utredningen. Förslaget innebär att markägare som tvingas avstå mark genom expropriation får en ersättning som är skälig och rättvis och att den fastställs på ett rättssäkert sätt.
Två principiellt positiva förslag i betänkandet rör ersättning för individuellt värde och vinstfördelning. Förslaget om ett tillägg i form av ett individuellt värde utöver det teoretiska marknadsvärdet av den exproprierade egendomen är en rimlig kompensation för de tvingande bestämmelserna i lagen. Samtidigt är förslaget om vinstfördelning enligt min uppfattning ett rättvist sätt att fördela den framtida värdeökningen av den exproprierade egendomen, som bland annat innebär att markägare får del av de vinster egendomen genererar.
I två avseenden bör dock utredningens förslag enligt min uppfattning kompletteras:
En bevislättnadsregel bör införas som grund för bedömning av marknadsvärdet av exproprierad egendom – om markägaren kan visa att marknadsvärdet uppgår till ett visst belopp ska detta belopp godtas.
Det tillägg för individuellt värde på 25 procent som utredningen föreslår är enligt min mening alldeles för lågt för att kompensera det intrång på äganderätten som expropriation innebär. Antingen bör ersättningen baseras på särskilda kriterier, som till exempel hur länge fastigheten ägts, om ägaren bott på fastigheten, om fastighetsägaren bedriver näringsverksamhet eller har andra intäkter på fastigheten eller, om den ska utgöra en schablon, uppgå till minst 50 procent.