Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Riksrevisionens styrelses redogörelse angående buller i plan- och byggprocessen.
Riksrevisionen har granskat om statens styrning av planläggning och bebyggande av bostäder i bullerutsatta miljöer har gett förutsättningar för en effektiv och transparent plan- och byggprocess. Granskningen visar att regelverket rörande buller är komplext och att de statliga myndigheterna liksom kommunerna har svårt att följa och tillämpa reglerna på ett enhetligt sätt. Länsstyrelserna och kommunerna gör olika bedömningar av buller i samband med byggande och fysisk planering. Enskilda riskerar därmed att behandlas olika. Enligt Riksrevisionen har regeringen genom bristande styrning medverkat till de tolkningsproblem som finns och de olika bedömningar som nu görs.
Riksrevisionens styrelse anser att det är viktigt att regeringen snarast ser över vilka åtgärder som behövs för att tillämpningen av regelverket ska bli transparent och förutsägbar. Regeringen bör precisera miljökvalitetsnormen och säkerställa att det finns gemensamma definitioner och bedömningar för buller. Förutsättningar för en samsyn på central, regional och lokal nivå bör skapas inte minst utifrån en rättssäkerhetsaspekt.
Socialdemokraterna anser att det behöver formuleras en ny stadsbyggnadspolitik för attraktiva och hållbara städer. Samtidigt måste regelverk ses över så att inte enskilda miljökrav bidrar till en samhällsplanering som i ett helhetsperspektiv är mindre hållbar. I dag kan t.ex. krav på bullernivåer invid fasader försvåra en förtätning av våra städer som är viktig för att minska behovet av transporter. I praktiken riskerar staden/bebyggelsen att få anpassa sig till bilen/trafikens krav istället för tvärtom.
Vi anser att riksdagen genom ett tillkännagivande till regeringen bör ställa sig bakom vad Riksrevisionens styrelse anfört med anledning av granskningen av statens styrning vid planläggning och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. Regeringen bör i samband med propositionen om en ny plan- och bygglag eller i annat lämpligt sammanhang återkomma till riksdagen med en redogörelse för de åtgärder som vidtagits i syfte att bl.a. åstadkomma en ökad samsyn och effektivitet vad gäller hanteringen av frågor om buller i plan- och byggprocessen.