Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över arbetsrättslagstiftningen.
Den svenska modellen och den arbetsrättsliga lagstiftningen är i grunden bra och bidrar till rättstrygghet, stabilitet och en hållbar tillväxt. Men sedan lagstiftningen tillkom i mitten på 70-talet har det skett stora förändringar på arbetsmarknaden som gjort att intentionerna som fanns om anställningsskyddet inte är desamma idag. Några faktorer är bland annat bemanningsbranschens inträde på arbetsmarknaden och nya bolagskonstruktioner. Det har gjort att anställningstryggheten successivt försvagats utan att lagstiftningen har försämrats.
Exempelvis har möjligheterna att frångå turordningsreglerna underlättats. Men även Arbetsdomstolens tolkningar och domar har medverkat till en urholkning av löntagarnas ställning om vi ställer det i relation till syftet med lagstiftningen när den tillkom. Om vi dessutom lägger till medlemskapet i EU så anser jag att det finns skäl att se över tillämpningen av den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Det är viktigt att vi har en stark arbetsrättslig lagstiftning för att skapa stabila spelregler på arbetsmarknaden och trygghet för löntagarna. Utan en stark arbetsrättslig lagstiftning kan löntagare lätt spelas ut mot varandra och löntagarkollektivet och fackföreningarna försvagas och deras handlingsutrymme minskas. Mot denna bakgrund finns det anledning att se över lagstiftningen så att arbetsrätten åter blir en stark skyddslagstiftning.