Motion till riksdagen
2009/10:A441
av Gunilla Carlsson i Hisings Backa m.fl. (s)

Rån, hot och våld i handeln


s14138

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förebygga rån, hot och våld i handeln.

Motivering

Fram till år 1988 ägde årligen drygt 300 butiksrån rum i Sverige. Därefter sker ett trendbrott på så sätt att butiksrånen ökar relativt dramatiskt och passerar 500-strecket. Relativt snabbt tar sig dock butiksrånen upp till nya högre nivåer och den utvecklingen har hållit i sig från tidigt 1990-tal fram till dags dato. Facit för 2008 är vidare dystert då antalet polisanmälda butiksrån passerade 1 000 stycken till antalet.

Butiksrån begås främst i de tre storstadslänen – Stockholm, Västra Götaland och Skåne – och i synnerhet då i storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Nära fyra av tio rån sker mellan klockan 19.00 och 23.00. Brås studie av butiksrånen år 2000 visade att två av tre rån riktades mot ensambemannade butiker. Eftersom allt fler servicebutiker får längre öppettider blir också butiker mer tillgängliga för rån, hot och våld. Rånen är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för handeln. Vid rånen hotas personal, ibland till livet och många får psykiska skador för livet.

Enligt en undersökning från Handels har 40 procent av anställda i dagligvaruhandeln en arbetskamrat som under det senaste året blivit utsatt för en hotfull eller våldsam situation en eller flera gånger. 14 procent har en eller flera gånger blivit utsatta för rån eller rånförsök det senaste året.

Parterna på arbetsmarknaden har ett stort ansvar i det förebyggande arbetet och när det gäller just rån, hot och våld i butiker, Även staten måste bidra till åtgärder som minska rånriskerna. Vi anser att föreskrifter om ensamarbete och hot och våld i arbetsmiljön samt att kontanthanteringssystemet bör ses över.

Stockholm den 5 oktober 2009

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Caroline Helmersson-Olsson (s)

Christina Axelsson (s)