Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att bevilja lönebidrag i ett pågående anställningsförhållande.
Under mandatperioden har vi sett hur arbetslösheten och utanförskapet först minskade samtidigt som sysselsättningen ökade till följd av regeringens politik. Sedan slog krisen till runt om i världen och drabbade även Sverige och arbetslösheten och utanförskapet ökade åter igen. Men oavsett hur bra arbetsmarknadsläget än är, kommer det alltid att finnas en grupp människor som har det litet svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Personer med olika typer av funktionsnedsättning hör till den gruppen.
Samhället har oerhört mycket att vinna på att det finns möjlighet för personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning att få en meningsfull sysselsättning. Alliansen har under mandatperioden gjort flera satsningar på kommunerna för att stimulera sysselsättningsverksamhet som är särskilt anpassad till personer med psykisk funktionsnedsättning.
Det är viktigt att personer med en funktionsnedsättning känner sig behövda och får möjlighet att ingå i en arbetsgemenskap. Att ha en uppgift och att fylla en funktion är viktigt för alla människor, men det kan många gånger vara avgörande för människor med en fysisk eller psykisk sjukdom. Det kan många gånger till och med vara vägen tillbaka till ett friskare liv.
I tider som denna, när arbetsmarknaden blir tuffare och arbetslösheten stiger, är det viktigare än någonsin att vi gör allt vi kan för att hjälpa personer med funktionshinder in på arbetsmarknaden. Det här är personer som ofta hamnar längst bort från arbetsmarknaden.
Som det ser ut idag är sysselsättningsgraden lägre bland personer med funktionsnedsättning än bland övriga, detta anser jag inte är acceptabelt. Först och främst handlar det om grundläggande rättigheter och respekt för individen. Personer med funktionsnedsättning har samma önskningar som alla andra att känna sig behövda, att vara en del av arbetsmarknaden och samhället. Därtill har samhället inte råd att lämna folk som vill vara delaktiga på arbetsmarknaden utanför. Vi står inför stora demografiska utmaningar framöver, varför vi måste få in fler personer på arbetsmarknaden.
Alliansen har vidtagit flera olika insatser för att få in fler personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden. För det första har vi infört nystartsjobben, vilket innebär att en arbetsgivare inte behöver betala arbetsgivaravgift under lika lång tid som en person varit frånvarande från arbetsmarknaden.
För det andra har vi inrättat en jobb- och utvecklingsgaranti som vänder sig till alla långtidsarbetslösa. Vi vet att personer med funktionsnedsättning är överrepresenterade bland långtidsarbetslösa.
För det tredje har regeringen ökat resurserna till Samhall och lönebidrag. Under mandatperioden satsar regeringen närmare 1 000 miljoner kronor extra på Samhall och lönebidrag. Detta är mycket positivt, Samhall gör ett fantastiskt arbete. Jag anser dock att arbetet med lönebidrag går att utveckla ytterligare för att skapa fler arbetsplatser som passar både individ och företag. Andelen arbetsgivare som är beredda att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning måste öka väsentligt.
En möjlig strategi för att öka antalet arbetsgivare som vill anställa en person med nedsatt arbetsförmåga skulle kunna vara att tillåta lönebidrag i en befintlig anställning.
Ponera att en person råkar ut för en olycka, drabbas av en stroke, MS eller en liknande sjukdom. Personen har redan en befintlig arbetsplats men kan inte utföra sina gamla arbetsuppgifter då sjukdomen resulterat i en funktionsnedsättning. Arbetsgivaren funderar över en uppsägning p g a funktionsnedsättningen och personen i fråga riskerar att hamna i ett utanförskap. Vore det då inte bättre om personen som drabbats av en funktionsnedsättning skulle kunna få stanna kvar på sin arbetsplats fast med lönebidrag?
För arbetsgivaren skulle det givetvis vara en stor tillgång att kunna ha kvar personen i fråga på arbetsplatsen då hon skulle kunna bidra med oerhört mycket trots att hon inte kan utföra de arbetsuppgifter hon tidigare har gjort. För personen i fråga som drabbats av en funktionsersättning men som ändå får möjlighet att vara kvar på sin arbetsplats tror jag att vinsten skulle vara oskattbar. Att få fortsätta vara en del av den gemenskap och den arbetsplats som man var innan olyckan eller sjukdomen slog till har klart sina fördelar. Det är här man har sina vänner, sin vardag och kan känna sig säker trots att kroppen kanske sviker ibland.
Det har visat sig både finnas för- och nackdelar med att bevilja lönebidrag för anställda som under sin anställning på grund av skada eller sjukdom har förlorat stora delar av sin arbetsförmåga. Risken att arbetsgivaren inte fullgör sitt ansvar i rehabiliteringskedjan eller utnyttjar situationen har lyfts fram. Jag har dock en mycket positiv syn på landets företagare och är övertygad om att det är ytterst få företagare som är så cyniska. Min erfarenhet säger mig snarare att det är många företagare som skulle vara villiga att göra mer för en anställd som råkar ut för en funktionsnedsättning. Det tenderar också att vara så att den som råkar ut för en funktionsnedsättning inte heller vill ses som ett problem eller en belastning på arbetsplatsen och väljer att avsluta sin anställning. Jag anser därför att AMS bör få i uppdrag att under en försöksverksamhet få bevilja lönebidrag i ett pågående anställningsförhållande.