Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur samhället kan stimulera korttidsutbildade till ökad kompetensutveckling.
I lagen om arbetslöshetsförsäkring står att ”Ersättning inte lämnas till personer som deltar i utbildning”. Den skrivningen kan tolkas som ett totalförbud för studier så länge man uppbär a-kassa, men texten kan också tolkas mer generöst. Det borde ligga i alla berördas intresse att den arbetssökande höjer sin kompetens genom att bedriva deltidsstudier. Arbetsförmedlingen borde stimulera till detta snarare än avråda eller i vissa fall förbjuda.
Genom studier skulle den arbetslöse bli attraktivare på arbetsmarknaden och kunna minska sin tid utanför arbetsmarknaden.
På samma vis som det är möjligt att bedriva deltidsstudier vid sidan av ett heltidsarbete bör problematiken uppmärksammas vad gäller studier och a-kassan. En grundförutsättning för detta måste naturligtvis vara att den arbetslöse uppfyller kraven på aktivt arbetssökande och är beredd att ta arbete så fort en möjlighet ges.
Globaliseringen har medfört konsekvenser på arbetsmarknaden. I dag kan man profilera sig med underbetald arbetskraft eller med kompetent arbetskraft; på sikt kan detta bli skillnaden mellan u-länder och i-länder. Sverige tjänar på att ha kompetent arbetskraft. Frågan om hur samhället ska stimulera korttidsutbildade till ökad kompetensutveckling behöver ses över.