Motion till riksdagen
2009/10:A407
av Emma Henriksson och Lars-Axel Nordell (kd)

Förtroendevalda och a-kassan


kd813

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en översyn av a-kassereglerna för politiskt förtroendevalda.

Motivering

Ett demokratiskt styrelseskick är inte en gång för alltid givet. För att upprätthålla demokratin måste vi återerövra den gång på gång och vårda det som håller den uppe. Bärande i vårt representativa styrelseskick är alla de medborgare som på sin fritid vid sidan om sin ordinarie sysselsättning åtar sig att uträtta ett politiskt uppdrag. Det är dessa människor som tjänstgör som nämndemän i våra domstolar och är såväl granskare som beslutsfattare i kommunala nämnder och styrelser. Den ekonomiska ersättningen är ofta tämligen blygsam. Familjelivet liksom arbetet får ofta stå tillbaka. Skälen till att samtliga politiska partier får allt svårare att tillsätta sina poster är säkerligen många men en grundförutsättning för att någon i framtiden ska vara beredd att ställa upp för en politisk gärning är förstås att det inte äventyrar den privata ekonomin.

Som det är idag kan det straffa sig att vara fritidspolitiker vid en eventuell arbetslöshet. A-kassereglerna säger nämligen att för varje gång en person tar tjänstledigt från sitt heltidsjobb för ett politiskt uppdrag på arbetstid som ersätts med ett dagarvode, så görs avdrag i det som är a-kassegrundande.

Även om det mesta av en fritidspolitikers uppdrag utförs på just fritiden så är det inte ovanligt att de politiska uppdragen även innebär tjänstledighet i en större omfattning. Gruppmöten, utbildningsdagar och studiebesök som ingår i ett politiskt engagemang resulterar enkelt i att den faktiska arbetstiden i det reguljära arbetet begränsas till 80 %.

Om fritidspolitikern blir arbetslös, så räknas denne inte som heltidsarbetande. Kontentan blir att varje politiskt uppdrag med sammanträdesarvode på dagtid innebär en sänkning av a-kassenivån vid arbetslöshet. Nyligen kom en kammarrättsdom i frågan som innebär att många fritidspolitiker riskerar att drabbas hårt av de skärpta a-kassereglerna för deltidsarbetslösa.

Om det demokratiska systemet ska fortsätta fungera måste det finnas personer som åtar sig politiska uppdrag. Politiskt engagemang ska inte hindras, tvärtom bör vi göra allt för att underlätta politiskt engagemang, även under arbetstid. Därför anser vi att regeringen måste genomföra en översyn av a-kassereglerna för fritidspolitiker.

Stockholm den 5 oktober 2009

Emma Henriksson (kd)

Lars-Axel Nordell (kd)