Motion till riksdagen
2009/10:A396
av Caroline Helmersson-Olsson och Christina Zedell (s)

Rätten till heltid


s14108

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten till heltid.

Motivering

Heltidsarbete borde i dagens samhälle vara en självklar rättighet för alla som så önskar. Tyvärr är det inte så utan ca 40 procent av Sveriges kvinnor arbetar deltid, varav hälften ofrivilligt därför att de inte får mer arbetstid hos sin arbetsgivare. Detta innebär att många inte kan försörja sig på sin inkomst vilket är ett stort problem, främst för ensamstående kvinnor. Om vi inte löser frågan om den ofrivilliga deltiden så kommer problemen att fortsätta för de berörda kvinnorna när de blir äldre eftersom de då inte kan leva på sin pension. Men det blir också ett samhällsekonomiskt problem om allt färre personer har svårt att klara sin försörjning via sin pension.

Den största delen av deltidstjänster finns inom den offentliga sektorn, handeln samt hotell och restaurang. Även om ett flertal kommuner och landsting tagit initiativ för att minska den ofrivilliga deltiden så är det alltför många i offentliga sektorn som endast har deltidstjänster. Den ofrivilliga deltiden är ett omfattande slöseri med arbetskraft när det råder brist på personal inom både vården och omsorgen.

Vidare så är sannolikt den höga andelen deltider ett skäl till att så få män söker sig till vård- och omsorgsyrken och vi får en mycket könsuppdelad arbetsmarknad, vilket inte är bra från jämställdhetssynpunkt. Heltid måste därför bli en rättighet och deltid en möjlighet. Varje människa måste själv få välja om man vill arbeta hel- eller deltid.

Både riksdag och regering har tidigare uttalat att antalet personer med ofrivillig deltid måste minska, men målet att minska deltidsarbetslösheten inom kommuner och landsting med 50 procent har inte nåtts. Vi tror tyvärr inte att vi kommer att nå målet om rätt till heltid på frivillig väg med det som hitintills gjorts. Det behövs fler konkreta insatser för att komma till rätta med problemet. Ett sätt kan vara att se över om regelverket statsbidrag till kommuner och landsting kan användas för att stimulera de offentliga arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rätten till heltid. Vi anser också i förlängningen att lagstiftningen måste ses över om inte arbetsmarknadens parter kan reglera heltidsfrågan i kollektivavtalen.

Stockholm den 2 oktober 2009

Caroline Helmersson-Olsson (s)

Christina Zedell (s)