Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökat stöd, coachning, för gruppen långtidsarbetslösa 55-plus på Arbetsförmedlingen.
Den nya regeringens mål är att få ut så många som möjligt i arbetslivet och bryta utanförskap och diskriminering i samhället. En grupp i samhället som har svårt att komma tillbaka till ett jobb efter en tids arbetslöshet är personer över 55 år, särskilt kvinnor som kan ha extremt svårt att få arbete. Det är följden av 1990-talets ekonomiska nedskärningar och den politik som fördes i början av 2000-talet med en förändrad människobild, fokuserad på människans biologiska karaktär, då föryngring av personal skulle ske i verksamheterna i kommunerna och även hos privata arbetsgivare. Följden blev långtidsarbetslöshet, sjukskrivningar och förtidspensioneringar för både kvinnor och män i 45–50-årsåldern och uppåt.
Trots att många i denna grupp har över 30 års arbetslivserfarenhet och har akademisk utbildning så räknas sällan erfarenheter och utbildning som meriterande för denna grupp. Detta innebär givetvis ett oerhört slöseri med kunskap och erfarenhet att dessa personer inte får ett jobb.
På Arbetsförmedlingen finns idag coacher, t.ex. för att hjälpa människor med annan etnisk bakgrund än svensk att förmedla kontakten mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är jättebra och har lett till att flera i denna grupp har kunnat komma ut i arbetslivet. Något liknande finns tyvärr inte för män och kvinnor 55-plus, vilket jag tycker är synd.
För att uppnå regeringens mål om att skapa nya jobb och att få ut människor i arbetslivet bör det finnas innovativa lösningar på problemet och att Arbetsförmedlingen också bör vara en resurs för kvinnor och män 55-plus.
Vi är medvetna om att svårigheterna inte bara ligger hos Arbetsförmedlingen. Det är också viktigt att arbetsgivare uppmuntras att anställa personer över 55 år. Det behövs en allmän attitydförändring hos arbetsgivarna, vilket vi hoppas att denna specialcoach kan bidra med.