Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en kommission med uppdrag att ta fram en strategi för hur Sverige ska kunna sänka ungdomsarbetslösheten.
Precis som många andra länder har Sverige en högre arbetslöshet bland unga än bland äldre. Samtidigt som EU-ländernas ungdomsarbetslöshet i snitt har sjunkit så har dock Sveriges ökat de senaste 5 åren. I EU-länderna är den genomsnittliga arbetslösheten bland ungdomar i åldern 15 till 24 år 19,8 procent. Den högsta ungdomsarbetslösheten har Spanien med 38,4 procent och den lägsta har Nederländerna med 6,6 procent. Sverige ligger långt över medel och har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU med 27,3 procent av arbetskraften. Räknat i antal personer är ungefär 202 000 svenskar i åldrarna 15–24 år arbetslösa enligt den officiella arbetslöshetsstatistiken. Dessa höga siffror kan inte enbart skyllas på det faktum att vi befinner oss i en lågkonjunktur, utan vi har haft höga siffror för ungdomsarbetslösheten i Sverige länge, även under de perioder då vi har befunnit oss i högkonjunkturer.
Det är därför viktigt att ta krafttag för att bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten och ta sikte på strukturella faktorer som har påverkan. Erfarenheter från andra länder visar att lönestrukturen, lagstiftningen på arbetsmarknaden och institutionaliserade länkar mellan utbildning och arbetsmarknad har stor betydelse för ungdomars etableringsmöjligheter på arbetsmarknaden. Flera svenska och internationella studier pekar på att effektiva program riktade mot ungdomar bör ha nära anknytning till den lokala arbetsmarknaden. Vidare har det tydligt framkommit att de arbetsmarknadspolitiska programmen bör innehålla en lämplig blandning av teoretisk utbildning, yrkeskunskaper och praktik.
Trots att ungdomar dominerar arbetslöshetsstatistiken har det inte fått någon generell påverkan på den svenska arbetslöshetspolitiken. Tvärtom har ungdomarnas andel av de totala arbetsmarknadspolitiska programmen under senare år understigit de ungas andel av den öppna arbetslösheten. Regeringen borde därför se över möjligheten att införa en kommission som får i uppdrag att ta fram en strategi för hur Sverige ska kunna sänka ungdomsarbetslösheten. Detta är av yttersta vikt för nuvarande och kommande generationers möjligheter att komma in och etablera sig på arbetsmarknaden, och därmed bidra till ett Sverige med hög ekonomisk tillväxt och lågt utanförskap.