Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort undantagen i lagen om anställningsskydd vid arbetsplatser med mindre än tio anställda.
Att LAS är ett problem handlar mer om myter och okunskap än faktiska förhållanden. En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att endast 17 procent av småföretagen använder sig av undantagsregeln när de hamnar i den situationen att man behöver säger upp anställda. Det enda rimliga tolkningen är att huvuddelen av företagen i praktiken inte ser några problem med uppsägningsreglerna.
Vi anser att anställda i mindre företag inte ska behöva ha ett sämre anställningsskydd än andra arbetstagare. Det riskerar att leda till godtycklighet. Den svenska arbetsrätten är i grunden bra och bidrar till rättstrygghet, stabilitet och hållbar tillväxt. Löntagare som känner trygghet på sin arbetsplats är produktiva, skaffar sig hög kompetens och är intresserade av att ta större ansvar. För oss är det en självklarhet att detta också borde få gälla i mindre företag.
En uppluckring av LAS gör att maktbalansen mellan de lokala parterna förskjuts. Detta gynnar inte någon och kan istället vara ett hinder för tillväxt. Att ha en lagstiftning som bygger på godtyckliga undantag är inte acceptabelt och kan leda till delvis diskriminering av människor samt att yrkesarbetare avstår från att söka anställning i mindre företag med färre än tio anställda då lagstiftningen gör skillnad mellan att vara anställd på en arbetsplats där elva arbetar och en där färre än tio arbetar.