Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa sanktioner mot arbetsgivare som vägrar att utfärda eller kräver ekonomisk ersättning för att utfärda arbetsgivarintyg.
Det är arbetsgivarens skyldighet att lämna arbetsgivarintyg till den som blir uppsagd (47 § lagen om arbetslöshetsersättning). Trots att lagstiftningen och ansvaret är tydliga när det gäller arbetsgivarintyg vid uppsägning så är det många gånger en ganska besvärlig process att få ut sitt intyg i tid. Det finns flera exempel där arbetsgivare har slarvat med arbetsgivarintyget, vilket lett till att utbetalningen av a-kasseersättningen försenats kraftigt. För de flesta som blir uppsagda är detta ett stort ekonomiskt problem.
Det finns också exempel där vissa arbetsgivare till och med fakturerar fackförbunden för att skriva ut arbetsgivarintyg. De sanktioner som finns i lagstiftningen är möjligheten att väcka talan mot sin f.d. arbetsgivare. Det är emellertid en ganska omständlig och tidsödande process som innebär att den enskilde riskerar att hamna i ekonomiska svårigheter. I många fall är det dessutom så att arbetsgivarens försumlighet inte bedöms ha lett till en sådan ekonomisk skada så att skadestånd beviljas. För att öka pressen på arbetsgivarna att fullfölja sina skyldigheter men också göra det enklare för den som blir arbetslös, bör man överväga att införa en form av vitesförfarande. Det skulle förenkla och snabba på processen.
Regeringen bör se över möjligheterna att införa sanktioner mot arbetsgivare som vägrar att eller kräver ekonomisk ersättning för att fylla i arbetsgivarintyg.