Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över reglerna för företagens ansvar vid nedläggningar och flytt av verksamheter.
Företag och kapital blir alltmer globala och rör sig med naturlighet över världens gränser. För oss i Sverige är detta en fördel då tjänster och varor kan bli billigare. Det kan även ge utvecklingsländer goda möjligheter till ett ökat välstånd.
Det finns dock nackdelar med det globala företagandet. Den gränslösa produktionen riskerar de svenska löntagarnas villkor och trygghet. Det är lätt för ett företag att flytta verksamheten till ett annat land, där löner och andra anställningsförhållanden är lägre än i Sverige. Detta resulterar då oftast i nedläggningar i Sverige, med efterföljande arbetslöshet för många av de tidigare anställda.
Den traditionella svenska linjen hos både politiker och fackföreningsrörelsen har varit att acceptera förändringarna av villkoren för produktion och företagande. I stället för att hålla sig kvar i gamla branscher ska löntagarna genom bland annat utbildning få möjlighet att byta till nya arbeten.
Fackföreningsrörelsen i Sverige är skeptisk till att försvåra och göra det dyrare för företagen att lägga ned. Skälet är att det kan leda till att investeringarna minskar. Det är en viktig invändning mot att skärpa reglerna för företagens ansvar vid nedläggning. Regeringen bör dock undersöka förutsättningarna för hur företag skulle kunna ta ett större ansvar för sina medarbetare i samband med nedläggning eller flytt, utan att detta påverkar investeringsviljan. En sådan översyn bör också, i syfte att bevara svensk konkurrenskraft, belysa och jämföra villkoren mellan olika länder, inte minst inom EU.