Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa tremånadersregeln i jobbgarantin för unga.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är en av de högsta i Europa. Det är förödande för en ung människa att behöva börja sitt vuxenliv med arbetslöshet, och det blir dubbelt illa när unga människor tvingas till passivitet. Regeringens förordning som reglerar hur unga arbetslösa ska erbjudas aktiva arbetsmarknadsinsatser innebär att de unga i praktiken får vänta sex månader på aktiva insatser från Arbetsförmedlingen.
Unga upp till 25 år skrivs in i den så kallade jobbgarantin efter tre månaders arbetslöshet. De ”aktiviteter” som då främst erbjuds är kartläggning och coachning. Först efter tre månader kan de i normalfallet erbjudas aktiva insatser i form av praktik eller utbildning.
I det nuvarande allvarliga arbetsmarknadsläget med en rekordhög ungdomsarbetslöshet är det nödvändigt att arbetslösa ungdomar i ett tidigt skede erbjuds aktiva insatser som leder till jobb. Därför är det rimligt att den passiviserande tremånadersregeln avskaffas.