Motion till riksdagen
2009/10:A328
av Göte Wahlström m.fl. (s)

Arbetsmiljösatsning för att nedbringa ohälsotalen


s14016

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell kraftsamling för minskad ohälsa i arbetslivet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att denna kraftsamling bör tydliggöra aktörernas gemensamma ansvar men också klargöra de rollfördelningar som ska gälla.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över behoven av de kunskapscentrum som måste finnas för att nå nationell samling och utveckling i syfte att öka kunskapen om det goda arbetslivets betydelse för medborgarna.

Motivering

Det svenska arbetsmiljöarbetet har kraftfullt bromsats upp genom en rad åtgärder som menligt inverkat på arbetet. Det är fråga om nedläggning av Arbetslivsinstitutet, neddragningar inom Arbetsmiljöverket, försämrade ekonomiska möjligheter för utbildning inom arbetsmiljöfrågor m.m.

Under senare år har ett stort antal arbetsplatsolyckor med dödlig utgång rapporterats. Från Arbetsmiljöverket påtalas också att utredningsarbetet kring arbetsplatsolyckor sällan leder till lagföring trots att brott ansetts föreligga. De åtgärder som regeringen har vidtagit för att minimera kostnaderna för den totala ohälsan i samhället har inte utmynnat i åtgärder för att förebygga att ohälsa skapas på den svenska arbetsmarknaden.

Tvärtom visar rapporter från fackliga organisationer och ansvariga myndigheter på ett omvänt förhållande. Den till arbetsmarknaden kopplade ohälsan tycks öka i takt med att neddragningar gjorts inom det förebyggande arbetet. Den förändrade arbetsmarknaden har också inneburit att kvinnors arbetsrelaterade ohälsa dramatiskt ökat. Konsekvenserna av denna förändring och utveckling har bara noterats utan att några mer genomgripande utredningar gjorts eller konsekvenser dragits.

Inom ramen för nyföretagande finns ett stort behov av kompetensutveckling i arbetsmiljörelaterade frågor. Via exempelvis en nationell kompetensbank eller ett kunskapscentrum kan nystartade företag hämta kunskap om arbetsmiljöfrågor. Detta kan underlätta kompetensutvecklingen och även minimera risker för att bygga in arbetsmiljörelaterad ohälsa i nystartade företag.

Arbetsmiljöverkets tillsyn sker nästan uteslutande genom föranmälda inspektioner. Möjligheterna till att göra oanmälda inspektioner finns men används, enligt Arbetsmiljöverket, nästan inte alls. Inom ramen för att komma åt arbetsplatser och företag med bristande arbetsmiljö bör myndigheten i större utsträckning använda oanmälda inspektioner.

Arbetsmiljöarbetet har långa traditioner på svensk arbetsmarknad. Såväl arbetsgivarnas organisationer, lokala arbetsgivare som fackliga organisationer på olika nivåer har tillsammans med staten tagit ett samlat ansvar för att minska olyckor och arbetssjukdomar på arbetsmarknaden. Detta har skett i nära samverkan och med ett gemensamt ekonomiskt ansvarstagande. Detta ansvarstagande måste utvecklas och inte som idag avvecklas.

Konsekvenserna av den idag pågående utvecklingen tycks med gällande statistik vara förödande och för många individer livsavgörande. En nationell kraftsamling bör därför genomföras snarast möjligt.

Stockholm den 5 oktober 2009

Göte Wahlström (s)

Carina Hägg (s)

Helene Petersson i Stockaryd (s)

Margareta Persson (s)

Thomas Strand (s)