Motion till riksdagen
2009/10:A317
av Anna Tenje (m)

En snabbare väg till arbetsmarknaden för nyanlända invandrare med utländsk utbildning


m1857

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta nyanlända invandrare studera med bibehållen ersättning.

Motivering

Personer med kvalificerad utbildningsbakgrund är värdefulla och nödvändiga för det svenska arbets- och näringslivet. Beroende på bland annat bristande kunskap och samordning får personer med utländsk utbildning och god yrkeskompetens ofta gå en lång väg för att få tillträde till den svenska arbetsmarknaden. Detta är ett stort problem både för Sverige som går miste om viktig kompetens och framförallt för individen i fråga som inte får möjlighet att växa och utvecklas i sitt nya hemland.

Alltför många personer med avslutad utländsk högskoleutbildning, i många fall också i kombination med lång yrkeserfarenhet, tvingas till långa omvägar via kommunal vuxenutbildning och komplettering i högskolan innan de kan etablera sig på arbetsmarknaden.

En möjlighet att få fler nyanlända invandrare att snabbt komma ut på arbetsmarknaden samt få sin utbildning validerad skulle vara att låta dem läsa en masterutbildning på universitet under en begränsad tid med bibehållen ersättning från Arbetsförmedlingen eller kommunen istället för låta dem ansöka om CSN-lån och -bidrag.

Idag är de liksom andra studenter förvisade till CSN, vilket i de flesta fall skulle innebära en sänkning av månadsinkomsten för den enskilde samtidigt som återbetalningskravet är överhängande. Osäkerheten över att klara av utbildningen, kunna försörja familjen samt komma in i det svenska samhället tillkommer. Sammantaget gör detta att många nyanlända invandrare inte vågar chansa på att fortsätta att studera och få sin utbildning validerad.

Med detta förslag skulle det ekonomiska risktagandet minska för den enskilda individen. Sannolikt skulle detta innebära att fler är villiga att prova. Arbetsförmedlingen skulle stå för ersättningen och få i uppdrag att följa och utvärdera denna möjlighet. Samhällsekonomiskt är jag övertygad om att det finns stora vinster att göra med tanke på fördelarna med att en person i fråga snabbare kommer ut i ordinarie arbete. På det humanitära planet finns än större vinster att göra med tanke på vilka möjligheter som öppnas för människor som kanske annars varit förpassade till utanförskap.

Stockholm den 1 oktober 2009

Anna Tenje (m)