Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om helhetssyn vad gäller anställningsskydd.
Den svenska arbetsmarknaden har kännetecknats av utveckling och stabilitet. Utvecklingen har varit ledstjärna för att vi ska kunna utmana på en globaliserad arbetsmarknad. Sverige har valt att möta utmaningarna med att utveckla vår produktion av varor och tjänster. Denna väg har valts före möjligheten att konkurrera med prisbilden. Genom vår inställning har vi skapat en bred förankring för att utmana konkurrenter. Vi har även kunnat göra det genom att ha ett brett samförstånd mellan parterna på arbetsmarknaden där arbetsrättslagstiftningen varit en bärande del.
Den globala valutakrisen har i sin förlängning fått en sysselsättningskris i vårt land. Många människor har varslats och sagts upp från sina arbetsplatser. I dessa tider är det viktigt med tydliga och brett förankrade spelregler på arbetsmarknaden. Spelregler som innebär att såväl löntagare som arbetsgivare kan känna och uppleva att de kan hantera situationen.
Traditionellt har de fackliga organisationerna och arbetsgivare funnit förhandlingslösningar som fått förankring även bland dem som eventuellt kan uppleva att dessa lösningar utgör undantag från den traditionella linjen.
Under den senaste lågkonjunkturen har försök gjorts att finna förändrade anställningsförhållanden för de enskilda för att härigenom kringgå regelsystem och utarbetad praxis. Denna utveckling har påhejats av krafter som vill se förändrade strukturer och partsförhållanden på arbetsmarknaden. De nordiska arbetsmarknadsministrarna har uppmärksammat det förändrade förhållningssättet och varnat för konsekvenserna av en uppbruten arbetsrätt och härigenom en risk för den långvariga stabiliteten på den nordiska arbetsmarknaden.
För att klara framtida globala utmaningar är det av största vikt att den svenska/ nordiska modellen tydliggörs och att en helhetssyn skapas vad gäller anställningstrygghet för såväl unga och nya på arbetsmarknaden som äldre på arbetsmarknaden och de som passerar den 65-årsgräns som tidigare utgjort tid för reträtt från arbetsmarknaden. Helhetssynen skall även innefatta de olika tidsbegränsade och andra anställningsförhållanden som utvecklats.