Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för ett friskare arbetsliv för kvinnor.
Sjukskrivning och förtidspensionering har en snedfördelning, som visar att kvinnor har en betydligt större sannolikhet att bli sjukskrivna, har längre sjukperioder och i högre utsträckning blir permanent utslagna från arbetsmarknaden på grund av ohälsa. Vi har sett en sund nedgång i sjuktalen, men skillnaden mellan män och kvinnor tycks bestå. Detta indikerar en brist på jämställdhet i arbetslivet, som behöver ges särskild uppmärksamhet i kampen mot ohälsan.
För att få ett friskare arbetsliv för kvinnor är det viktigt att utgå från kvinnors särskilda sjukdomspanorama. Det är därför viktigt att analysera och dra slutsatser om skillnader i sjukrisker och könsmönster för olika diagnoser.
En aspekt som behöver belysas är hur kvinnors arbetsplatser ser ut och om det finns särskilda faktorer som ökar risken för att bli sjuk på dessa typer av arbetsplatser. Kvinnor drabbas i större utsträckning av till exempel utbrändhet, psykiska diagnoser, smärtsymptom i nacke och axlar; diagnoser som medför lång sjukskrivning. Betydelsen av arbetsplatsen och arbetets karaktär för att drabbas av syndrom med ökad risk för långtidssjukskrivning behöver belysas för att uppnå ett långsiktigt friskare arbetsliv.
Betydelsen av kombinerat ansvar för familj och arbete måste också belysas i en sådan analys.