Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjligheten till undantag från turordningsreglerna vid uppsägning ska tas bort.
Nu höjs ofta röster från flera borgerliga partier och arbetsgivarorganisationer om att lagstiftningen vad gäller anställningsskyddet för löntagare behöver förändras. Vad det handlar om är att de menar att det ska försvagas. Argumentet är att det skulle göra att arbetsgivarna skulle bli mera benägna att anställa. Vi menar att de möjligheter som i dag finns att använda sig av olika anställningsformer mycket väl tillgodoser det behov som kan finnas av olika typer av provanställningar.
Vi anser i stället att det finns amledning att skärpa lagstiftningen i en del. Idag kan arbetsgivare med högst tio anställda få undanta två personer innan turordning efter anställningstid fastställs vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Detta möjliggjordes genom en ändring av 22 § lagen om anställningsskydd (LAS) och ändringen gäller sedan 1 januari 2001. Motivet som angavs för denna lagändring med undantagsregeln är att arbetsgivare med färre än tio anställda ska kunna undanta särskilt betydelsefulla nyckelpersoner, något som det inte borde vara nödvändigt att lagstifta om. Parterna kan vid uppsägning på grund av arbetsbrist gemensamt konstatera att vissa personer med särskild kompetens kan vara avgörande för ett företags överlevnad. Arbetstagarorganisationerna prövar då om man ska sluta avtal om en viss turordning. Med den förändring som gjordes är det istället arbetsgivaren som ensam beslutar vilka två personer han eller hon vill undanta. Det har under dessa år visat sig att det inte alltid är just nyckelpersoner som undantas.
Flera exempel finns där undantagsmöjligheten har inneburit att ”obekväma” anställda, föräldralediga (oftast kvinnor) och tjänstlediga på grund av havandeskap har blivit tvungna att lämna sina anställningar. Men även andra anställda som upplevs som ”obekväma”, till exempel fackligt förtroendevalda, kan med arbetsgivarens goda minne bli de som inte får stanna kvar trots rätt kompetens och lång anställningstid. Vi menar att den genomförda förändring av 22 § LAS som gör det möjligt för arbetsgivare med högst tio anställda att undanta två personer innan turordning efter anställningstid fastställs vid uppsägning på grund av arbetsbrist, ska tas bort.
På en arbetsplats med en väl fungerande samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare kommer alltid båda parter att se till att verksamheten värnas på ett så bra sätt som möjligt. Då kan faktiskt undantag från turordningsreglerna i stället vara ett hinder eftersom det kan skapa konflikter i stället för att lösa problem.