Motion till riksdagen
2009/10:A283
av Emma Henriksson (kd)

Fler starta-eget-bidrag


kd643

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om starta-eget-bidrag.

Motivering

Sverige behöver fler jobb i fler och växande företag, inte minst nu under rådande lågkonjunktur. Fler måste också våga lämna en anställning och ta steget till att starta eget företag. För att underlätta för fler att ta detta steg förmedlar Arbetsförmedlingen stöd till start av näringsverksamhet, allmänt kallat starta-eget-bidrag.

Starta-eget-bidraget ges under maximalt sex månader, till personer över 25 år som är eller riskerar att bli arbetslösa. Personer med funktionsnedsättning kan få stödet även före 25 års ålder. För att öka ungas företagande föreslår regeringen i budgeten för 2010 att även de som befinner sig inom jobbgarantin i fortsättningen ska kunna söka starta eget bidrag. Detta innebär i praktiken att åldergränsen för stödet sänks från 25 till 16 år. Från Kristdemokraternas sida välkomnar vi regeringens förslag.

Riksrevisionen har granskat effekten av stödet och det visar sig att stödet har gett mycket goda effekter. Deltagarna i stöd till start av näringsverksamhet hade i jämförelse med att delta i övriga program

Företagare som fått stödet kan även på sikt tänkas anställa andra personer, vilket skulle innebära att stödets sysselsättningseffekter förstärks. På EU-nivå rekommenderas stödet som ett sätt att framför allt öka företagandet hos kvinnor och ungdomar.

Även om starta-eget-bidraget är framgångsrikt kan det i vissa fall vara konkurrenssnedvridande. Personer som bestämmer sig för att starta eget men som inte har möjlighet att få del av stödet får naturligtvis en tuffare start än en person med samma affärsidé fast med rätt till stödet. Det finns också enligt både Riksrevisionen och Växjö universitet betydande dödviktseffekter på mellan 20 och 40 procent, alltså andelen personer som också utan stödet ändå hade satsat på att starta företaget.

Trots dessa invändningar menar både Riksrevisionen och Växjö universitet att fördelarna med starta-eget-bidrag vida överstiger nackdelarna. För att komma till rätta med de negativa effekterna är det viktigt att Arbetsförmedlingen exempelvis erbjuder den beslutande handläggaren kunskapsstöd i att urskilja de personer som kommer att starta företag även utan starta-eget-bidrag.

Antalet beviljade stöd har minskat under senare år. Under första veckan i januari 2006 beviljades 4 839 starta-eget-bidrag. Motsvarande siffra för samma tid i år var bara 625. Även om en kraftig ökning av antalet beviljade stöd har skett under 2009 är det långt ifrån att nå de nivåer som stödet låg på för tre år sedan.

Regelverket som avgör vilka kategorier som kan komma i fråga är ett politiskt beslut, men det är Arbetsförmedlingen själv som ansvarar för beviljande av starta-eget-bidrag. Det är oklart vad som ligger bakom att antalet beviljade bidrag har minskat trots att arbetslösheten ökar till följd av konjunkturläget och starta-eget-bidragen och det är belagt att de ger positivt resultat för att minska arbetslösheten. Det förefaller som att Arbetsförmedlingen i nuvarande läge snarare borde ha beviljat fler starta-eget-bidrag snarare än färre.

Det bör snarast utredas i vilken mån det finns överbryggbara hinder för att ytterligare öka antalet beviljade starta-eget-bidrag och om så är söka vidta de åtgärder som krävs för att undanröja dessa hinder. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2009

Emma Henriksson (kd)