Motion till riksdagen
2009/10:A278
av Claes Västerteg och Jan Andersson (c)

Turordningsregler


c510

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om reformering av turordningsreglerna.

Motivering

För att möta en av de värsta kriserna på svensk arbetsmarknad någonsin behöver vi utvärdera och analysera såväl styrkan som bristerna i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Globaliseringen och den teknologiska utvecklingen har bidragit till allt större krav på arbetsmarknadens anpassningsförmåga. Det innebär att det ska vara enkelt och tryggt att byta arbete liksom odramatiskt att vara utan arbete under en kortare tid.

Detta ställer krav på nytänkande. Moderna tjänsteföretag behöver moderna lösningar. De kan inte vara fastlåsta i gamla strukturer som bygger på industrisamhällets behov. Samtidigt står en alldeles för stor del av befolkningen i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden samtidigt som vi ser en tydlig trend med allt färre i de arbetsföra åldrarna. Därför är det allt viktigare att allt fler ges rätt förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden. Alla ska ha rätt att bidra efter förmåga.

Lagen om anställningsskydd (LAS) hämmar rörligheten på arbetsmarknaden då trösklarna på arbetsmarknaden höjs för personer med svag förankring på arbetsmarknaden; främst ungdomar och invandrare. Rörligheten på arbetsmarknaden behöver öka så att kunskap och lärande sprids av de många som byter jobb och där företagen snabbt ges möjlighet att ställa om efter konjunkturläget och nya förutsättningar så att arbetsgivarna vågar anställa och expandera när tiden är rätt.

Turordningsreglerna upplevs av många mindre företagare som hämmande för företagets möjlighet att växa och utvecklas. Samtidigt medför turordningsreglerna att det blir svårt att behålla den kompetens som är bäst för företaget vid personalförändringar. Småföretagare vill växa och anställa, men tvekar inför långsiktiga satsningar då många känner oro inför varsel och uppsägningar. Därför bör turordningsreglerna förändras genom att införa proportionalitet som ger företag möjligheten att undanta personal i förhållande till företagets antal anställda. Företag måste kunna välja vilka medarbetare som behövs i företaget, oavsett om det gäller rekrytering eller avveckling. På längre sikt anser vi att turordningsreglerna bör avskaffas för att istället ge arbetsmarknadens parter ansvaret att avtala om villkor.

Stockholm den 2 oktober 2009

Claes Västerteg (c)

Jan Andersson (c)