Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om anställningstrygghet.
Det finns drygt 400 busstrafikföretag i Sverige i dag, de flesta är privatägda och några kommunägda. De största privata företagen är Swebus, Veolia Transport och Busslink. Det största offentligt ägda företaget är Göteborgs spårvägar. Många förarare är således privatanställda.
I dag är en mycket stor del av kollektivtrafiken upphandlad. Upphandlingarna tenderar att bli allt längre och även större i omfattning. En vanlig situation är att busstrafiken för ett helt län upphandlas för en längre tidsperiod. Den här utvecklingen skapar allt större problem för de anställda och deras fackliga organisationer. När en ny entreprenör vinner en sådan upphandling sägs alla ”gamla” anställda hos den tidigare entreprenören upp på grund av arbetsbrist. Den nya entreprenören har ingen skyldighet att ta över personalen. Vid sådana tillfällen får många fortsätta hos den nye entreprenören men den nye entreprenören kan välja ut vilka som denne vill anställa, och då riskerar de äldre i personalen att bli utan arbete. Genom upphandlingsförfarandet sätts lagen om anställningsskydd, LAS, ur spel. Turordningsreglerna, som är avsedda att skydda arbetstagarna från att arbetsgivaren utifrån eget huvud ”plockar ut” vilka man vill ha kvar eller bli av med, blir i praktiken ointressanta. Detta kan också användas mot fackligt eller politiskt aktiva anställda i syfte att minimera antalet sådana bland de anställda. Vem vågar ta på sig politiska uppdrag och vara borta från jobbet om man vet att det kan vara en nackdel då ens anställning prövas efter en upphandling lite längre fram i tiden? Vem vågar hårt driva sina kamraters intressen i fackligt arbete när man vet att det kan leda till att man inte får fortsätta jobbet under en ny entreprenör?
Regeringen bör se över möjligheterna att vidta åtgärder i fråga om förstärkt anställningstrygghet i samband med upphandlingar, särskilt inom kollektivtrafiken.