Motion till riksdagen
2009/10:A255
av Kerstin Lundgren (c)

Ändring av LAS


c538

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av LAS i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Vi måste arbeta Sverige ur krisen och de små företagen är nyckeln till framgång. Sverige måste bli ett land av företagare, ett land som möjliggör för människor att förverkliga sina idéer och sina drömmar, ett land där vi inte förväntar oss att ”få” jobb av någon, utan ett där vi skapar själva. Människan är i grunden kreativ och skapande, vilket måste stimuleras av samhället.

Alla är vi små i början. Förutsättningarna för den lilla företagaren är självklart helt annorlunda än för det stora företaget. Men lagstiftningen gäller lika för alla. För många småföretagare som kämpar för att växa kan steget till anställning vara stort. Helt plötsligt riskerar den lille företagaren hamna i händerna på de stora fackliga organisationerna. Det som kan fungera för det stora företaget riskerar bli ett hinder för den lille. Ändå är det tillväxten i de små företagen som är avgörande för att nå hållbar tillväxt.

Arbetsmarknadslagstiftningen är i likhet med aktiebolagslagen anpassad till de stora företagen. Lagen om anställningsskydd tillkom i en helt annan tid. Den är en följd av den omvandling som ägde rum under 60- och 70-talet och baserad på värderingar från tidigare årtionden. Idag ser vårt samhälle, vår arbetsmarknad och vår värld helt annorlunda ut. Det som fungerade då, kan ha utvecklats till ett hinder idag. Precis som under historiens gång är det nödvändigt att se över gamla system och gamla lagar för att säkerställa att dess effekter inte leder till hämmande hinder för utveckling. Dagens LAS tillhör de lagar som måste skrotas. Den måste ersättas av en mer modern lagstiftning som säkerställer grundläggande skydd men inte leder till att trösklarna in på arbetsmarknaden för unga, nya svenskar och personer med svag anknytning upplevs oöverstigliga. Vi behöver utveckla en lagstiftning som främjar rörlighet, som underlättar jobbyten och samtidigt ger grundläggande trygghet för både den anställde och företagaren. Det är hög tid att skapa mer jämlika förutsättningar till jobb på den svenska arbetsmarknaden.

Stockholm den 1 oktober 2009

Kerstin Lundgren (c)