Motion till riksdagen
2009/10:A248
av Ulf Berg och Margareta B Kjellin (m)

Rätten att arbeta även efter 67 års ålder


m1664

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge arbetstagare rätt att arbeta även efter 67 års ålder.

Motivering

Idag finns den så kallade 67-årsregeln som stadgar att en arbetstagare inte har rätt att fortsätta som anställd efter den 67:e födelsedagen utan arbetsgivarens tillstånd. Denna regel är ett trubbigt instrument när det gäller att mäta om en medarbetare är värd att behålla på en arbetsplats. Både arbetsgivare och arbetstagare vittnar om att attityder är en negativ faktor när det gäller äldres förvärvsarbete. Vi tenderar att haka upp oss på siffror, snarare än att se individen och den kompetens den besitter.

Vid en internationell jämförelse kan vi se att det är flera länder som är på väg åt ett annat håll. Under 2006 gjorde till exempel Danmark förändringar i pensionssystemet och arbetsrätten vilka gör att det nu är möjligt att skjuta upp sin pensionering med 10 år. Danmark ligger i framkant när det gäller att skapa en modern flexibel arbetsmarknad med en större rörlighet, även för äldre människor.

Med tanke på att vi blir allt friskare och lever allt längre samt att vi står inför en demografisk utmaning som medför att allt färre försörjer allt fler, är det angeläget att vidta åtgärder för att möjliggöra och uppmuntra äldres förvärvsarbete.

Vi tycker därför att det är rimligt att ge alla rätten, om de så vill, att fortsätta arbeta efter 67 års ålder, dock med förbehållet att denna regel kan sättas ur spel vid en varselsituation, och att arbetsgivaren därmed får rätt att varsla medarbetare över 67 års ålder först om situationen så kräver. Att möjliggöra för detta sänder en viktig signal till alla aktörer på arbetsmarknaden att det är kompetens som ska prioriteras, inte ålder.

Stockholm den 2 oktober 2009

Ulf Berg (m)

Margareta B Kjellin (m)