Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen.
Sedan den borgerliga regeringen genomförde kraftiga försämringar har nära 500 000 människor lämnat a-kassan. Sänkta ersättningar de 100 första dagarna, därefter ytterligare sänkningar av ersättningsnivåerna till först 70 procent och sedan 65 procent har fått effekterna att försäkringsskyddet urholkats. Att bli arbetslös drabbar inte bara den enskilde hårt utan även dennes familj drabbas. Barnen riskerar att känna sig utanför eftersom de inte får gå på dagis på samma villkor som andra barn och familjens ekonomi naggas i kanten. Vid en längre arbetslöshet blir ekonomin i många fall en stor börda för familjerna.
Arbetslöshetsförsäkringen är och ska fungera som en omställningsförsäkring. Ersättningen är en trygghet för den som inte har ett fast arbete utan tvingas gå emellan olika timanställningar och projekt samt dessemellan uppbär ersättning från a-kassan. Denna trygghet är särskilt viktig nu när Sverige befinner sig i ett mycket kärvt arbetsmarknadsläge där tillfälliga anställningar är och kommer att bli mer vanliga. Arbetsmarknadspolitiken och arbetslöshetskassan måste inriktas på att stötta den arbetssökande till ett nytt jobb och en egen försörjning.
Med anledning av detta bör konsekvenserna av det minskade taket i arbetslöshetsförsäkringen ses över. Målsättningen bör vara att höja taket i ersättningen så att fler kan få ersättning med 80 procent av tidigare inkomst.