Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regelverket för flyttningsbidrag i syfte att förbättra förutsättningarna för geografisk rörlighet på arbetsmarknaden.
En arbetstagare har idag möjlighet att söka flyttbidrag hos Arbetsförmedlingen. Flyttbidraget regleras i förordningen (1999:594) om flyttningsbidrag och syftar till att underlätta geografisk rörlighet på arbetsmarknaden genom att ekonomiskt stödja den som inte kan få arbete på eller i närheten av hemorten.
Arbetsmarknadspolitikens övergripande mål är att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad, öka sysselsättningen och minska utanförskapet. Arbetsmarknadspolitiken ska bland annat verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft.
Ett av grundkraven i arbetslöshetsförsäkringen är att den arbetssökande ska vara beredd att ta alla arbeten som denne har möjlighet att utföra. Den arbetssökande måste vidare vara beredd att söka arbete även inom andra yrkesområden eller att söka arbete längre bort från bostaden. Den som får arbete på annan ort kan med andra ord behöva flytta.
I en del fall ersätter arbetsgivaren arbetstagaren för kostnader i samband med flytt. Detta är frivilligt och flyttkostnaden blir i de fallen en skattebefriad löneförmån. I de flesta fallen lämnar dock arbetsgivaren inte någon kostnadsersättning. Det har kommit till vår kännedom att flyttbidrag från Arbetsförmedlingen i vissa fall inte beviljas arbetssökande som fått ett arbete på en annan ort än hemorten. För dem som har svårast att flytta, exempelvis personer som har mycket begränsade ekonomiska resurser eller är arbetslösa, kan flyttkostnaden vara avgörande.
Vi anser att man bör se över regelverket för flyttningsbidrag för att se om villkoren är rimliga i förhållande till arbetsmarknadspolitikens målsättningar och kraven i arbetslöshetsförsäkringen. Syftet är att se om regelverket för flyttningsbidrag på ett tillräckligt sätt ger förutsättningar för rörlighet på arbetsmarknaden.