Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en ny flexibel arbetsmarknadsmodell.
Sverige är ett av de länder som har högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Vi har inte råd att lämna en hel ungdomsgeneration i utanförskap utan vi behöver ta krafttag på arbetsmarknaden. Att ha ett jobb är viktigt för alla – speciellt för unga. En person som står utan jobb i början på sin karriär riskerar att bli långtidsarbetslös, fråntagen sin framtidstro, sin arbetslivserfarenhet och sina drömmar.
I en tid där konjunkturen kraftigt har vikt nedåt, arbetslösheten och varslen ökat, ställs också nya krav på arbetsmarknadens flexibilitet. Regeringen har redan gjort mycket för att förbättra förutsättningarna för unga på arbetsmarknaden. Några exempel är halveringen av arbetsgivaravgiften för alla under 26 år. Nystartsjobb med slopade arbetsgivaravgifter för unga som stått utanför arbetsmarknaden i sex månader, jobbgaranti för unga, en reformerad gymnasieskola och en storsatsning på yrkesutbildning. Dessa är mycket bra reformer, men det räcker inte.
Vi behöver självklart fortsätta arbetet för att förbättra för våra företagare genom att t.ex. ytterligare sänka arbetsgivaravgiften så att det blir billigare att anställa. Vi behöver också förändra arbetsrätten och göra den mer flexibel. Lagen om anställningsskydd (LAS) behöver förändras. LAS är ett hinder för ökad rörlighet på arbetsmarknaden och gör också företagen mindre benägna att anställa. I lågkonjunktur gör den också att den sist anställda får gå först, vilket ofta gör att unga människor och människor med utländsk bakgrund som nyligen kommit in på arbetsmarknaden blir av med jobben först.
Men även i högkonjunktur har LAS negativa effekter. Många människor drar sig för att byta arbete eftersom rädslan att komma ”sist in” ofta är stor. Rörligheten på den svenska arbetsmarknaden hämmas därmed drastiskt.
Vi behöver skapa en ny och mer flexibel arbetsmarknadsmodell med individen i fokus. Vi ska ha en arbetsmarknadsmodell som uppmuntrar till rörlighet, trygghet, kompetensutveckling och vid behov omställning. Trygghet på arbetsmarknaden och hos individer måste skapas genom vetskapen om att mister man ett jobb så finns det nya jobb att gå till.
En ny arbetsmarknadsmodell ska bestå av fyra delar. För det första behövs en förstärkt betoning på omställning i arbetslöshetsförsäkringen. För det andra behövs en reformerad arbetsrätt som minimerar LAS som lagstiftning och kompletteras med flexiblare anställningsformer. För det tredje bör det införas ett skatteavdrag för kompetensutveckling och för det fjärde måste kostnaderna för att anställa sänkas genom sänkta skatter. En sådan modell bör snaras utredas. Detta bör ges regeringen tillkänna.