Motion till riksdagen
2009/10:A225
av Lennart Pettersson (c)

Lönebidrag för personer som fyllt 65 år


c420

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av reglerna för lönebidragsanställda i relation till deras pensionsålder.

Motivering

Att ha en anställning med lönebidrag är en klar fördel både för den anställde och för arbetsgivaren. Det skapar framför allt möjlighet att arbeta utifrån de egna förutsättningarna med det eller de arbetshandikapp som begränsar den fulla arbetskapaciteten. Alla mår bra av att arbeta utifrån sina egna möjligheter.

I takt med att åren går når allt fler lönebidragsanställda pensionsåldern 65 år. De har dock samma rätt som andra att fortsätta arbeta två år till. Däremot upphör lönebidragen när den anställde fyller 65 år och här finns ett uppenbart fel i lagstiftningen eller i tillämpningen av lagen som behöver rättas till.

Detta ställer till stora problem för arbetsgivaren. När den anställde fyller 65 år har man två val: Det ena är att säga upp vederbörande på grund av arbetsbrist och försöka låta någon annan sköta arbetsuppgifterna till dess att man har rätt att anställa någon annan. Ett annat alternativ är att betala full lön, med vad det innebär för en anställd som helt oförskyllt inte har full arbetskapacitet. Ingetdera av alternativen är acceptabelt.

Det finns två sätt att lösa frågan på. Det ena är att ändra regelverket och höja åldern för lönebidrag till 67 år. Det andra är att sätta en absolut pensionsålder för lönebidragsanställda till 65 år. Eftersom man bevisligen har ett funktionshinder finns det ett sakligt skäl för att man inte ska kunna skjuta på sin pension.

Den första vägen är helt klart den enklaste och även den smakligaste. Det blir samma regler för alla och ingen behöver känna sig särbehandlad. Samtidigt kan det vara en budgetfråga om det ökar kostnaden för lönebidragen. Å andra sidan sjunker pensionsutbetalningen, så mellanskillnaden kan inte innebära så många kronor i statens budget.

Med tanke på att det är väldigt många ideella föreningar som är och blir berörda är det bråttom med nämnda förändringar. Det finns alla skäl att underlätta för det ideellt arbetande Sverige och därför bör det ges regeringen till känna att det snarast bör göras en översyn av regelverket för lönebidragsanställda vid pensionering.

Stockholm den 29 september 2009

Lennart Pettersson (c)