Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en arbetsförmedlingspeng.
Vi har skolpeng, vårdval och barnomsorgspeng. Nu är det dags att utmana ytterligare en offentlig myndighet, nämligen Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens uppdrag är omfattande och rymmer bland annat rollen att vara både utförare och upphandlare av förmedlingstjänster. Det finns en rad olika modeller i andra länder som är intressanta att studera, speciellt Australiens modell.
I Australien har man bolagiserat den statliga arbetsförmedlingen som verkar på marknaden tillsammans med andra förmedlingsaktörer. Uppföljning, kvalitetskriterier och omdömen är till för att upprätthålla kvaliteten i förmedlingsverksamheten oavsett huvudman.
Sverige har kommit en bit på väg. Idag kan fristående förmedlingsaktörer, s.k. kompletterande aktörer, hjälpa grupper som står långt från arbetsmarknaden, men systemet borde utvecklas och omfatta en renodlad kundvalsmodell för alla förmedlingstjänster, från dag ett.
Det bidrar till framväxten av nya företag, en sund konkurrens och nya jobb samtidigt som det ger den arbetslöse individen makten att själv välja förmedling. Det är av stor vikt både för matchningen och för tryggheten i att gå till någon som förstår ens kompetens och behov. Genom att en förmedlingspeng följer den arbetslöse kan man välja bort de aktörer som inte klarar kraven från sina kunder. De som inte får tillräckligt med stöd och hjälp kan med en arbetsförmedlingspeng vända sig till ett annat förmedlingsföretag som bättre passar den enskilde.
En arbetsförmedlingspeng skulle öka valfriheten och bidra till framväxten av nya tjänsteföretag. Detta bör ges regeringen till känna.