Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fackliga organisationers vetorätt mot entreprenad enligt MBL.
Ett problem som särskilt påverkar små och medelstora företag är den fackliga vetorätten vid upphandlingar. Enligt 39–40 §§ lagen om medbestämmande (MBL) kan de fackliga organisationerna i vissa fall genom veto hindra arbetsgivaren att anlita en entreprenör, nämligen om den fackliga organisationen bedömer att entreprenören kan förväntas bryta mot lag, kollektivavtal eller på annat sätt strida mot det som är allmänt vedertaget inom avtalsområdet.
Löntagarintresset i sådana situationer måste kunna bevakas av arbetstagarorganisationen hos entreprenören, och inte av facket hos den arbetsgivare som ska ta in entreprenören. Arbetsmiljölagstiftningen och skyddsombudens befogenheter gäller på hela arbetsmarknaden, och i den mån direkt lagstridig verksamhet förekommer är detta något som ska beivras av rättsväsendet. Det finns alltså inte skäl att ge fackliga organisationer en exklusiv vetorätt över arbetsgivarens beslut i dessa situationer. Vetorätten vid upphandlingar ska därför avskaffas.