Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att 65-årsgränsen för funktionsnedsattas möjlighet att fortsätta arbeta höjs till den av riksdagen beslutade pensionsåldern, 67 år.
I dagens samhälle bör alla som vill och kan fortsätta arbeta efter 65-årsdagen ges möjlighet att göra det. Tyvärr finns det hindrande åldersgränser, dels genom den lagstiftning vi har, dels genom fackliga avtal. Vi anser att denna möjlighet även ska gälla personer med lönebidrag.
Idag ges bilstöd till funktionsnedsatta personer under 65 år som är beroende av motorfordon för att kunna förvärvsarbeta. Därefter tas det bort till och med för dem som skulle vilja fortsätta arbeta ett tag till. Ett annat exempel är Försäkringskassans bestämmelser om arbetshjälpmedel och möjlighet att ge bidrag till reparationer av dem. Också här finns en 65-årsgräns. Som exempel kan nämnas en man som behövde elrullstol för att kunna arbeta. Rullstolen gick sönder två dagar efter hans 65-årsdag och något bidrag för att reparera den kunde han inte få därför att Försäkringskassans förordning la hinder i vägen.
Vi anser att dessa kronologiska åldersgränser är förlegade och måste i varje fall höjas till den av riksdagen beslutade pensionsåldern, 67 år. Helst skulle vi vilja se att åldersgränsen borttogs helt och att det gjordes en individuell bedömning av den funktionsnedsattes förmåga att arbeta vidare med stöd av sina arbetshjälpmedel. Det är ju en självklarhet att alla som vill och kan fortsätta arbeta högre upp i åldrarna inte ska hindras från att göra det på grund av åldersdiskriminering eller på grund av en funktionsnedsättning. Detta bör ges regeringen tillkänna.