Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt göra en översyn av arbetsrätten och i första hand LAS i syfte att anpassa lagstiftningen till dagens förhållanden.
Var tid reglerar sin arbetsmarknad utifrån dess förutsättningar. Under 70-talet kom därför storföretagens förutsättningar att prägla lagstiftningen, vilket gör att den på arbetsrättens område framstår som föråldrad. Lagstiftningen om LAS är ett exempel på detta. Småföretagens situation är i dagsläget under debatt, då den ”svenska modellen” med omfattande kollektiva lösningar och goda möjligheter för fackliga organisationer att bevaka dessa inte är den idealiska formen för de små företagen. Undersökningar visar att endast en tredjedel av företagarna med färre än 50 anställda är nöjda med kollektivavtalen. Om de försöker finna kreativa lösningar i full överensstämmelse med de anställda så löper de stor risk att utsättas för stridsåtgärder och blockader från facket. Styrkeförhållandena på arbetsmarknaden har därmed förskjutits från medlemmarnas intressen och till företagarens nackdel. Det är knappast så att det finns någon valfrihet i dagens kollektivavtal samtidigt som man kan fråga sig om situationen kan beskrivas som ett reellt avtal då ett sådant kräver frivillighet från båda parter. Samtidigt framstår det som tydligt att den rigorösa regleringen av arbetsmarknaden inneburit svårigheter för dem som står utanför att komma in. Detta innebär att arbetsmarknaden stagnerar. Situationen framstår som extra allvarlig idag då alla uppenbarligen är överens om att framtidens jobb finns just i de små och medelstora företagen.
Arbetsmarknadens parter har i Sverige ett stort ansvar för jobben, anställningsförhållandena och lönesättningen. Samhället, via lagstiftaren, har samtidigt ett stort ansvar för att gällande lag är anpassad efter respektive tids förhållanden. Mot den bakgrunden är det viktigt med en modernisering av anställnings- och uppsägningsvillkoren på arbetsmarknaden då turordningsreglerna försvårar för företag att organisera sin verksamhet på effektivast möjliga sätt. Den målsättningen är en nyckelfråga för hela samhället då arbete ger inkomster, inkomster ger skatter och skatter ger välfärd. En översyn av arbetsrätten och i första hand LAS är en åtgärd som bör göras skyndsamt för att anpassa lagstiftningen till dagens samhälle. Detta bör ges regeringen till känna.