Utbildningsutskottets betänkande

2009/10:UbU9

Gymnasieskolan

Sammanfattning

I betänkandet behandlas i förenklad form ett fyrtiotal motionsyrkanden från den allmänna motionstiden hösten 2009. Motionerna tar upp frågor om gymnasieskolan.

Utskottet avstyrker samtliga motionsyrkanden med hänvisning till att behandlingen av den aviserade propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet senare i vår inte bör föregripas.

I betänkandet finns ett särskilt yttrande från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning

Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.

Stockholm den 11 februari 2010

På utbildningsutskottets vägnar

Sofia Larsen

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Larsen (c), Marie Granlund (s), Margareta Pålsson (m), Mats Gerdau (m), Mikael Damberg (s), Betty Malmberg (m), Agneta Lundberg (s), Tina Acketoft (fp), Louise Malmström (s), Fredrik Schulte (m), Peter Hultqvist (s), Gunilla Tjernberg (kd), Rossana Dinamarca (v), Thomas Strand (s), Ulrika Carlsson i Skövde (c), Mats Pertoft (mp) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m).

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlas ett fyrtiotal motionsyrkanden från den allmänna motionstiden hösten 2009 som tar upp frågor om gymnasieskolan. Motionerna tar upp förslag som kommer att behandlas i samband med den aviserade propositionen om en ny skollag senare i vår. Utskottet anser att denna behandling inte bör föregripas och behandlar därför dessa motioner förenklat. Motionsyrkandena återfinns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bör avslå motionsyrkanden som tar upp olika frågor om gymnasieskolan. Utskottet hänvisar till att den kommande behandlingen i samband med den aviserade propositionen om ny skollag senare i vår inte bör föregripas.

Jämför särskilt yttrande (s, v, mp).

Utskottets ställningstagande

Under den allmänna motionstiden hösten 2009 väcktes ett fyrtiotal motionsyrkanden som tar upp frågor om gymnasieskolan. Yrkandena redovisas i bilaga 1.

Utskottet konstaterar att regeringen, enligt den propositionsförteckning, som lämnats den 19 januari 2010, avser att senast den 23 mars 2010 lägga fram propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet. Utskottet återkommer således till skolpolitiska frågor under våren. Utskottet anser att behandlingen av den nämnda propositionen inte bör föregripas och avstyrker därför i förenklad form samtliga motionsyrkanden.

Särskilt yttrande

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning (s, v, mp)

anför:

Utskottet har genom förenklad motionshantering avstyrkt de motionsyrkanden som finns upptagna i bilaga 2. Vi har därför valt att inte reservera oss till förmån för motioner som härrör från respektive parti. Vi avser att återkomma i samband med behandlingen av den proposition om ny skollag som regeringen aviserat att den ska lägga fram under våren.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2009

2009/10:Sk216 av Sten Bergheden (m):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa ämnet entreprenörskap som ett eget ämne som erbjuds på alla program.

2009/10:Ub201 av Jan Erik Ågren m.fl. (kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att uppdra åt Skolverket att göra ämnet livskunskap till en nationell kurs för gymnasieskolan.

2009/10:Ub204 av Katarina Brännström och Inger René (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att konsumentekonomi bör bli obligatoriskt i gymnasieskolan.

2009/10:Ub207 av Helena Bouveng (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det behövs en nationell strategi för karriärvägledning.

2009/10:Ub211 av Tina Acketoft (fp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om översyn och revidering med genusperspektiv av kursplanerna för gymnasieskolan.

2009/10:Ub215 av Nina Larsson (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en elbilsinriktning på fordonsprogrammet på gymnasiet.

2009/10:Ub232 av Lars Mejern Larsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elevgaranti.

2009/10:Ub238 av Elisabeth Svantesson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till förändringar av lagstiftningen för att underlätta genomförandet av slumpvisa drogtester i gymnasieskolan och särskilt i de yrkesförberedande programmen.

2009/10:Ub246 av Carina Hägg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att uppmuntra till att skolval arrangeras i hela landet även vid val till EU-parlamentet.

2009/10:Ub248 av Eva Sonidsson och Jasenko Omanovic (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av hem- och konsumentkunskap även i gymnasiet.

2009/10:Ub251 av Susanne Eberstein och Eva Sonidsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om adekvat utbildning i kost- och näringslära för dem som arbetar med att servera och laga mat.

2009/10:Ub261 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att även gymnasieskolan ska omfattas av skollagen vad gäller kostnadsfria luncher.

2009/10:Ub295 av Johan Löfstrand och Fredrik Lundh (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behålla lokala skolstyrelser med elevmajoritet.

2009/10:Ub296 av Matilda Ernkrans och Lennart Axelsson (båda s):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en färdigutbildningsmodell för barnskötare inom ramen för gymnasieutbildningen.

2009/10:Ub308 av Eliza Roszkowska Öberg (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta distansutbildningar.

2009/10:Ub327 av Sven Bergström (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i samband med den nya gymnasiereformen ge utrymme för en ny inriktning mot mat på naturbruksprogrammet.

2009/10:Ub347 av Ewa Thalén Finné (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa utbildning i privatekonomi på gymnasienivå.

2009/10:Ub361 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur det offentliga utbildningssystemet kan bemöta det kommande rekryteringsbehovet av personal inom transportnäringen.

2009/10:Ub362 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka svenskämnet i gymnasieskolan.

2009/10:Ub367 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att gymnasieskolans treåriga program ska kunna förlängas.

2009/10:Ub370 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om demokratisk skolning och elevinflytande.

2009/10:Ub371 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av styrd utbildning för att underlätta inlärning.

2009/10:Ub372 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet till praktik under studietiden.

2009/10:Ub381 av Magdalena Andersson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om värdet av UF-företag.

2009/10:Ub389 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolmaten i gymnasieskolan ska vara gratis för eleverna i såväl kommunala som fristående gymnasieskolor.

2009/10:Ub391 av Mats Pertoft (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i arbetet med att ta fram gymnasiets nya kursplaner fokusera på att öka kunskapen om hur de sociala trygghetssystemen fungerar och om privatekonomi.

2009/10:Ub395 av Lars Wegendal m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att stödja glashantverksutbildningen i Kosta.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samarbete i Norden för vissa hantverksutbildningar.

2009/10:Ub398 av Ingemar Vänerlöv (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att teckenspråk för hörande i gymnasieskolan ska jämställas med moderna språk och ge meritpoäng från steg 3.

2009/10:Ub414 av Fredrik Lundh m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgifter på skolmat i gymnasieskolan.

2009/10:Ub434 av Michael Anefur och Emma Henriksson (båda kd):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att läsa högskolekurser i gymnasieskolan.

2009/10:Ub438 av Ola Sundell (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera Elkraftscentrum Östersund.

2009/10:Ub443 av Agneta Berliner m.fl. (fp):

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla gymnasieprogram ska ge utrymme för att inom ramen för ordinarie kurser använda undervisningsmetoden att prova på att starta och driva företag.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa utrymme för eleverna att starta eget under gymnasiets lärlingsprogram.

2009/10:Ub495 av Jan Andersson och Claes Västerteg (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av välfungerande naturbruksgymnasier.

2009/10:Ub497 av Annika Qarlsson (c):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att karaktärsämnen ska stärkas på gymnasiets yrkesutbildningar för att öka yrkesskickligheten.

2009/10:Ub506 av Marina Pettersson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge gymnasieelever möjlighet till körkortsutbildning i skolan.

2009/10:Ub510 av Ibrahim Baylan m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att investera i utbildning i Västerbotten.

2009/10:Ub522 av Marianne Watz (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en lista över svenska författare som obligatoriskt ska studeras i gymnasieämnet svenska.

2009/10:Ub527 av Börje Vestlund m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av åtgärder för utbildning och kompetensutveckling inom hotell- och restaurangnäringen.

2009/10:Ub534 av Carina Hägg m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att elever i gymnasiet bör ges möjlighet till undervisning i bilkörning för att kunna ta sitt körkort.

2009/10:Ub537 av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det livslånga lärandet och högre utbildning.

2009/10:Ub556 av Marie Granlund m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gymnasieskolan.

2009/10:Ub565 av Maryam Yazdanfar och Anders Ygeman (båda s):

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett kunskapslyft.

Bilaga 2

Motionsyrkanden som avstyrks av utskottet

Motion

Motionärer

Yrkanden

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning

2009/10:Sk216

Sten Bergheden (m)

2

2009/10:Ub201

Jan Erik Ågren m.fl. (kd)

1

2009/10:Ub204

Katarina Brännström och Inger René (båda m)

 

2009/10:Ub207

Helena Bouveng (m)

 

2009/10:Ub211

Tina Acketoft (fp)

1

2009/10:Ub215

Nina Larsson (fp)

 

2009/10:Ub232

Lars Mejern Larsson (s)

 

2009/10:Ub238

Elisabeth Svantesson (m)

 

2009/10:Ub246

Carina Hägg (s)

 

2009/10:Ub248

Eva Sonidsson och Jasenko Omanovic (båda s)

 

2009/10:Ub251

Susanne Eberstein och Eva Sonidsson (båda s)

 

2009/10:Ub261

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

1

2009/10:Ub295

Johan Löfstrand och Fredrik Lundh (båda s)

 

2009/10:Ub296

Matilda Ernkrans och Lennart Axelsson (båda s)

2

2009/10:Ub308

Eliza Roszkowska Öberg (m)

 

2009/10:Ub327

Sven Bergström (c)

 

2009/10:Ub347

Ewa Thalén Finné (m)

 

2009/10:Ub361

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub362

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub367

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub370

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub371

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub372

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub381

Magdalena Andersson (m)

 

2009/10:Ub389

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub391

Mats Pertoft (mp)

 

2009/10:Ub395

Lars Wegendal m.fl. (s)

1 och 2

2009/10:Ub398

Ingemar Vänerlöv (kd)

 

2009/10:Ub414

Fredrik Lundh m.fl. (s)

 

2009/10:Ub434

Michael Anefur och Emma Henriksson (båda kd)

2

2009/10:Ub438

Ola Sundell (m)

 

2009/10:Ub443

Agneta Berliner m.fl. (fp)

5 och 6

2009/10:Ub495

Jan Andersson och Claes Västerteg (båda c)

 

2009/10:Ub497

Annika Qarlsson (c)

1

2009/10:Ub506

Marina Pettersson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub510

Ibrahim Baylan m.fl. (s)

 

2009/10:Ub522

Marianne Watz (m)

 

2009/10:Ub527

Börje Vestlund m.fl. (s)

 

2009/10:Ub534

Carina Hägg m.fl. (s)

 

2009/10:Ub537

Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub556

Marie Granlund m.fl. (s)

 

2009/10:Ub565

Maryam Yazdanfar och Anders Ygeman (båda s)

4