Utbildningsutskottets betänkande

2009/10:UbU8

Grundskolan

Sammanfattning

I betänkandet behandlas i förenklad form ca 280 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2009. Motionerna rör olika frågor inom skolpolitikens område.

Utskottet avstyrker nu samtliga motionsyrkanden med hänvisning till att behandlingen av den aviserade propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet senare i vår inte bör föregripas.

I betänkandet finns ett särskilt yttrande från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning

Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.

Stockholm den 11 februari 2010

På utbildningsutskottets vägnar

Sofia Larsen

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Larsen (c), Marie Granlund (s), Margareta Pålsson (m), Mats Gerdau (m), Mikael Damberg (s), Betty Malmberg (m), Agneta Lundberg (s), Tina Acketoft (fp), Louise Malmström (s), Fredrik Schulte (m), Peter Hultqvist (s), Gunilla Tjernberg (kd), Rossana Dinamarca (v), Thomas Strand (s), Ulrika Carlsson i Skövde (c), Mats Pertoft (mp) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m).

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlas ca 280 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2009 som rör området skolpolitik. Motionerna tar upp förslag som kommer att behandlas i samband med den aviserade propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet senare i vår. Utskottet anser att denna behandling inte bör föregripas och behandlar därför dessa motioner förenklat. Motionsyrkandena återfinns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bör avslå motionsyrkanden om olika frågor inom skolpolitikens område. Utskottet hänvisar till att den kommande behandlingen i samband med den aviserade propositionen om ny skollag senare i vår inte bör föregripas.

Jämför särskilt yttrande (s, v, mp).

Utskottets ställningstagande

Under den allmänna motionstiden hösten 2009 väcktes ca 280 motionsyrkanden i skolfrågor. Yrkandena redovisas i bilaga 1.

Utskottet konstaterar att regeringen enligt den propositionsförteckning, som lämnats den 19 januari 2010, avser att senast den 23 mars 2010 lägga fram propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet. Utskottet återkommer således till skolpolitiska frågor under våren. Utskottet anser att behandlingen av den nämnda propositionen inte bör föregripas och avstyrker därför i förenklad form samtliga motionsyrkanden.

Särskilda yttranden

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning (s, v, mp)

anför:

Utskottet har genom förenklad motionshantering avstyrkt de motionsyrkanden som finns upptagna i bilaga 2. Vi har därför valt att inte reservera oss till förmån för motioner som härrör från respektive parti. Vi avser att återkomma i samband med behandlingen av den proposition om ny skollag som regeringen aviserat att den ska lägga fram under våren.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2009

2009/10:K355 av Désirée Pethrus Engström m.fl. (kd):

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetet kring nazismen, kommunismen och liknande totalitära ideologier ska fortsätta i svenska skolor.

2009/10:Ju265 av Eva Olofsson m.fl. (v):

29.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör genomföra de av Skolverket föreslagna ändringarna avseende sex- och samlevnadsundervisning i grund- och gymnasieskolans kursplaner.

2009/10:Ju381 av Esabelle Dingizian m.fl. (mp):

14.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolan ska problematisera frågan om genus med eleverna.

21.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa jämställdhetsintegrering i utbildningsmetodiken och pedagogiken.

22.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att studie- och yrkesvägledarens roll måste uppgraderas och ges större utrymme för att stödja ungdomars utbildningsval i syfte att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden.

37.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda problematiken med att pojkar över lag får sämre resultat i skolan än flickor.

38.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att antimobbningsprojekt ska genomsyras av en förståelse om genus och mångfald.

2009/10:C206 av Magdalena Andersson (m):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hushållsekonomi och konsumentekonomi i skolan.

2009/10:C276 av Egon Frid m.fl. (v):

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att uppdra åt Skolverket och Högskoleverket att göra en översyn och utvärdering av utbildning i mediekritisk kompetens samt att om behov finns arbeta för en utbildning i denna fråga.

2009/10:So510 av Agneta Lundberg m.fl. (s, mp, v):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skolans förebyggande arbete.

2009/10:So520 av Agneta Berliner och Maria Lundqvist-Brömster (båda fp):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det på varje skola bör ingå socialsekreterare i skolans elevhälsoteam.

2009/10:So549 av Gunvor G Ericson m.fl. (mp):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att berörda lärare bör ges möjlighet till fortbildning i ämnet sex- och samlevnadsundervisning samt att det bör ingå i lärarutbildningen.

2009/10:Kr202 av Torbjörn Björlund m.fl. (v):

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolpersonalen bör ges kompetensutveckling i hur man kan integrera fysisk aktivitet i skoldagens samlade aktiviteter.

2009/10:Kr214 av Birgitta Sellén och Jörgen Johansson (båda c):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att elever med synnedsättning ges möjlighet att lära sig punktskrift i grundskolan på samma villkor som andra elever lär sig läsa och skriva.

2009/10:Ub201 av Jan Erik Ågren m.fl. (kd):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka antalet obligatoriska inslag av värdegrundsarbete i grundskolan.

2009/10:Ub202 av Sten Bergheden (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka antalet utbildningstimmar i privatekonomi, juridik och samhällskunskap i grundskolan och gymnasiet.

2009/10:Ub203 av Helena Bouveng (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att starta nätskolor i Sverige.

2009/10:Ub206 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en stopplag för etablering av fristående skolor.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgift för Skolinspektionens prövning.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunal beslutanderätt om fristående skolor.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunens skyldighet att yttra sig samt bifoga en konsekvensbeskrivning över ansökan om att starta en fristående skola.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förtydligande i skollagen att Skolinspektionen ska göra en allsidig bedömning.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet för Skolinspektionen att omedelbart stänga en fristående skola.

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning om privatisering av kommunala skolor.

8.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återkalla tillståndet för olagligt ”avknoppade” skolor.

9.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning.

10.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om begränsning av fristående skolors möjlighet att inte ta emot elever.

11.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bidrag till fristående skolor.

12.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vinster i fristående skolor.

13.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att konfessionella skolor inte ska vara berättigade till offentliga bidrag.

14.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fristående skolor inte ska kunna erbjuda individuellt program.

15.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försöksverksamheten med s.k. spetsutbildningar ska upphöra.

16.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbud mot antagningsprov och -tester vid urval till grundskolor.

17.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om närhetsprincip i grundskolan.

18.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om närhetsgaranti i gymnasieskolan.

2009/10:Ub213 av Emma Henriksson och Ingemar Vänerlöv (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om privatekonomi som en del av skolans undervisning.

2009/10:Ub214 av Ingemar Vänerlöv (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ANT-kunskap i den svenska skolan.

2009/10:Ub216 av Rolf K Nilsson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det nordiska inslaget i den svenska skolundervisningen.

2009/10:Ub217 av Rolf Gunnarsson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ökad mängd schemalagd idrott i skolan.

2009/10:Ub219 av Hans Backman (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla barn och ungdomar i grundskola och gymnasieskola i Sverige ska garanteras minst tre lektionstimmar idrottsundervisning varje vecka.

2009/10:Ub221 av Ameer Sachet (s):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en översyn av Sveriges historia ska ge tydliga bidrag till en utveckling av historieämnet i både grund- och gymnasieskolan.

2009/10:Ub225 av Jennie Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgifter i skolan.

2009/10:Ub227 av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av kunskap om arbetsrättsliga frågor hos skolelever.

2009/10:Ub228 av Ann-Christin Ahlberg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en översyn av sexualundervisningen i skolan.

2009/10:Ub229 av Ann-Christin Ahlberg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka barns och elevers nyfikenhet på naturvetenskap och teknik genom besök på vetenskapscentrum eller liknande institutioner.

2009/10:Ub231 av Catharina Bråkenhielm (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolan ska förmedla kunskapen om allemansrätten till eleverna.

2009/10:Ub235 av Roland Bäckman (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommuners beslut vid etablering av friskolor.

2009/10:Ub236 av Ameer Sachet och Eva-Lena Jansson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunalt inflytande över etablering av friskolor.

2009/10:Ub237 av Annika Qarlsson (c):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att ge Skolverket i uppdrag att regelbundet granska och utvärdera sex- och samlevnadsundervisningen.

2009/10:Ub239 av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Lärarlyftet.

2009/10:Ub243 av Sinikka Bohlin och Raimo Pärssinen (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kunskap om Norden bör integreras i de kurs- och ämnesplaner som för närvarande är under utarbetande.

2009/10:Ub244 av Jörgen Hellman och Christina Oskarsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den kommunala musik- och kulturskolan bör bli tillgänglig för alla barn.

2009/10:Ub247 av Carina Hägg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bruket av orden mödomshinna och slidkrans.

2009/10:Ub250 av Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om teater och dans i grundskolan.

2009/10:Ub254 av Siw Wittgren-Ahl (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om konflikthantering och om att skapa god umgängeskultur i skolan.

2009/10:Ub259 av Oskar Öholm (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förenklad, förkortad och förbättrad tillståndsprocess för friskoleetablering.

2009/10:Ub260 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att elever som har varit kort tid i Sverige ska ha rätt till ämnesundervisning på sitt modersmål.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lärare i modersmål ska vara behöriga.

2009/10:Ub261 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Skolverket i uppdrag att kartlägga utbildningsbakgrunden bland skolkökspersonal och ta fram underlag för bedömningen av utbildningsbehovet.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över både timantalet för hem- och konsumentkunskap i grundskolan och behovet av ämnet i gymnasieskolan.

2009/10:Ub262 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över skollagen så att det klart framgår att även elever i åldersgruppen 10–12 år har rätt till en fritidshemsplats.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att även barn med arbetslösa och föräldralediga föräldrar ska ha rätt till en fritidshemsplats.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skollagen bör skärpas vad gäller barngruppernas sammansättning.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att all personal på fritidshem ska vara utbildad.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skollagen bör regleras så att lokalerna inte bara ska vara ändamålsenliga utan också anpassade för fritidshemsverksamhet.

2009/10:Ub268 av Tina Acketoft m.fl. (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda och ta fram förslag till en skola med staten som huvudman.

2009/10:Ub271 av Agneta Berliner och Hans Backman (båda fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra undervisning i engelska obligatorisk från årskurs 1.

2009/10:Ub272 av Johan Linander och Lennart Pettersson (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skånska skolor borde undervisa i danska språket.

2009/10:Ub273 av Maria Kornevik Jakobsson och Karin Nilsson (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behålla och utöka rätten till hemundervisning.

2009/10:Ub275 av Kjell Eldensjö och Mikael Oscarsson (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolledare bör få ett samordnande ansvar för att motverka bränder inom skolans område.

2009/10:Ub276 av Ulf Nilsson (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att pröva schack som ett pedagogiskt verktyg i skolan.

2009/10:Ub277 av Christina Oskarsson och Renée Jeryd (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kontroll av fristående skolor.

2009/10:Ub278 av Lars Wegendal m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett ökat kommunalt inflytande vid etablering av friskolor.

2009/10:Ub279 av Luciano Astudillo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att modernisera tillvalsspråken i grundskolan.

2009/10:Ub280 av Luciano Astudillo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skolans värdegrund avseende västerländsk humanism och kristen tradition.

2009/10:Ub285 av Christer Adelsbo och Göran Persson i Simrishamn (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge kommuner rätt till inflytande vid etablering av friskolor.

2009/10:Ub286 av Anneli Särnblad och Carin Runeson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om livskunskap.

2009/10:Ub288 av Hans Olsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av skolbibliotek.

2009/10:Ub289 av Agneta Berliner m.fl. (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda och ta fram förslag på formerna för en modern skola med staten som huvudman, där kvalitet och likvärdighet säkras genom statlig finansiering, nationella mål, utvärderingar och tillsyn.

2009/10:Ub290 av Lennart Sacrédeus (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att i undervisningen om samlevnad och sex börja använda den internationellt erkända ABC-strategin.

2009/10:Ub294 av Hans Stenberg och Susanne Eberstein (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en avgiftsfri skola.

2009/10:Ub298 av Fredrik Lundh och Veronica Palm (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns rätt att utvärdera sina lärare och sin skolsituation.

2009/10:Ub299 av Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hållbar konsumtion för barn och unga.

2009/10:Ub300 av Anneli Särnblad och Carin Runeson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hörselskadade barn senast i årskurs 3 i grundskolan ska erbjudas utbildning i teckenspråk.

2009/10:Ub302 av Bo Bernhardsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en reglering av antagningsprocessen till olika skolor i en kommun.

2009/10:Ub303 av Jan Emanuel Johansson och Louise Malmström (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en satsning på den gröna maten.

2009/10:Ub305 av Susanne Eberstein och Hans Stenberg (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av skollagen.

2009/10:Ub306 av Eliza Roszkowska Öberg (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om IT och lärandet.

2009/10:Ub307 av Eliza Roszkowska Öberg (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förlänga Skolverkets uppdrag att följa utvecklingen av IT i skolan.

2009/10:Ub309 av Eliza Roszkowska Öberg (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förstärka IT i skolan.

2009/10:Ub310 av Anders Hansson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökat antal idrottstimmar i skolan.

2009/10:Ub311 av Hans Olsson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om läroböcker i skolan.

2009/10:Ub312 av Berit Högman m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en undervisningsgaranti.

2009/10:Ub313 av Phia Andersson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om funktionshindrades rätt till utbildning och stöd att klara en utbildning.

2009/10:Ub314 av Lars Wegendal och Monica Green (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om grannspråksundervisning.

2009/10:Ub316 av Karin Granbom Ellison (fp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra engelska till obligatoriskt ämne från första klass.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undervisningen av moderna språk ska starta i årskurs 6 med ett prova-på-år.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det andra främmande språket görs obligatoriskt i grundskolan.

2009/10:Ub321 av Phia Andersson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behoven i grundskolan.

2009/10:Ub325 av Désirée Pethrus Engström (kd):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att använda barnmorskors kompetens i sex- och samlevnadsundervisningen.

2009/10:Ub326 av Sven Bergström och Erik A Eriksson (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att värna slöjden som ett viktigt ämne i skolan.

2009/10:Ub328 av Claes Västerteg och Roger Tiefensee (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skyndsam utredning av ett system med tre terminer i grundskolan.

2009/10:Ub329 av Gunnel Wallin och Lennart Pettersson (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Utbildningsdepartementet ska ge Skolverket i uppdrag att se till att eleverna i skånska skolor ska få läsa skånsk historia.

2009/10:Ub330 av Irene Oskarsson (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen tar initiativ till en utvärdering av skolhälsovården.

2009/10:Ub333 av Bertil Kjellberg och Magdalena Andersson (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka lärarkunskaperna om företagande och entreprenörskap vid utformningen av all utbildning.

2009/10:Ub338 av Maria Lundqvist-Brömster m.fl. (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten att lära sig teckenspråk som modersmål i grundskolan.

2009/10:Ub340 av Hillevi Engström och Karin Enström (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av förändringar i skolans syn på undervisning i ämnet idrott och hälsa för att förebygga ohälsa och fetma hos barn och ungdomar.

2009/10:Ub342 av Désirée Liljevall och Lars Mejern Larsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen i skolan.

2009/10:Ub343 av Désirée Liljevall (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av förbättrad tillgång till digitala hjälpmedel i skolorna.

2009/10:Ub344 av Désirée Liljevall (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att inspirera till ökad fysisk aktivitet i skolan.

2009/10:Ub351 av Börje Vestlund (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till svenskundervisning utomlands.

2009/10:Ub352 av Börje Vestlund och Carin Runeson (båda s):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompetensutveckling av lärare.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om litteratur i skolundervisning.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sexualundervisning och läroplanen.

2009/10:Ub354 av Christer Adelsbo och Göran Persson i Simrishamn (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skärpta regler för godkännande av konfessionella friskolor.

2009/10:Ub356 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om feministiskt självförsvar för alla flickor från årskurs 7.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändringar i läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan samt i högskoleförordningens examensordningar.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uppdrag till Skolverket angående genuspedagogernas arbete.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompetensutveckling för genuspedagoger.

2009/10:Ub358 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Skolverket i uppdrag att utreda märkning av läroböcker som är utformade i enlighet med läroplanens värdegrund.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skolverket och Högskoleverket ska initiera ett utvecklingsarbete för att ge anställda inom utbildningsväsendet hbt-kompetens.

2009/10:Ub366 av Ameer Sachet (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skolbibliotekens utveckling i kommunala och fristående skolor.

2009/10:Ub368 av Pia Nilsson och Olle Thorell (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om resurser i skolan.

2009/10:Ub369 av Pia Nilsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att all personal som arbetar med barn och ungdomar har tillräckliga kunskaper i kost- och motionsfrågor.

2009/10:Ub375 av Tone Tingsgård m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge kommunerna större möjligheter att påverka etableringen av friskolor.

2009/10:Ub376 av Kerstin Haglö m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skolans ansvar för att förmedla kunskaper till eleverna om demokratiska värden.

2009/10:Ub377 av Rose-Marie Carlsson och Carina Hägg (båda s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändrade mål för undervisningen i sex och samlevnad.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att personal inom förskola, skola och gymnasium ges möjlighet till fortbildning i sex och samlevnad.

2009/10:Ub384 av Aleksander Gabelic (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om idrott i skolan.

2009/10:Ub385 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett lärcentrum för utomhuspedagogik.

2009/10:Ub386 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra undantag från nationella prov.

2009/10:Ub387 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förslaget om att göra elevhälsovården till en rättighet för eleverna samt om dess konsekvenser för elever och skolhuvudmän.

2009/10:Ub388 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa timplanen.

2009/10:Ub390 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta även kommunala skolor arbeta enligt alternativa läroplaner.

2009/10:Ub393 av Thomas Nihlén m.fl. (mp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att snarast återkomma med lagförslag som ställer krav på att alla elever ska ha tillgång till en fungerande elevhälsa som ska verka förebyggande och hälsofrämjande och se såväl till elevers fysiska och psykiska behov som till deras psykosociala behov.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skolinspektionen bör överta ansvaret för tillsynen av en utvidgad elevhälsa.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Socialstyrelsen bör få i uppdrag att återkomma med förslag på vad som krävs för att deras riktlinjer för skolhälsovården ska efterföljas på ett bättre sätt.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att elevhälsan måste utformas på ett sådant sätt att eleverna har rätt och vet att de har rätt till hjälp och stöd för sina fysiska eller själsliga behov, att de får kunskap om vart de kan vända sig samt att hjälpen ska vara lättillgänglig.

2009/10:Ub396 av Désirée Liljevall och Krister Örnfjäder (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över IT-kompetensen bland landets lärare samt att planera för förbättrad datortillgång för dem.

2009/10:Ub403 av Lisbeth Grönfeldt Bergman (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns skolgång i annat land än bosättningslandet.

2009/10:Ub404 av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att personal med rätt kompetens och behörighet, exempelvis skolsköterskor och barnmorskor, bör ansvara för skolans undervisning om sex och samlevnad.

2009/10:Ub407 av Yvonne Andersson (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att personal som arbetar med gravt funktionshindrade barn i skolan har en formell utbildning, t.ex. undersköterska.

2009/10:Ub408 av Yvonne Andersson (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hem- och konsumentkunskap bör betonas mer i skolans läroplan.

2009/10:Ub409 av Eva Flyborg (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nationell samordning och regionala resurscenter för hörselskadade och döva elever.

2009/10:Ub411 av Britta Rådström (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunernas inflytande över etablering av friskolor.

2009/10:Ub412 av Annelie Enochson och Eva Johnsson (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den nya skollagen ska vara fortsatt positiv till möjligheten att fullgöra skolplikten ”på annat sätt”, t.ex. genom hemundervisning.

2009/10:Ub415 av Fredrik Lundh m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om efterlevnaden av skollagen när det gäller avgifter i grundskolan.

2009/10:Ub416 av Fredrik Lundh m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka skolans styrdokument så att elever under sin skoltid ska få en utbildning i barnkonventionen.

2009/10:Ub417 av Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta läxor vara en del av skoldagen.

2009/10:Ub418 av Marie Nordén m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av trafikundervisning och ökad trafiksäkerhet i skolan.

2009/10:Ub419 av Désirée Liljevall m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att ge elever kunskap om matens betydelse.

2009/10:Ub421 av Margareta Israelsson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av beteendevetarkompetens inom skolhälsovården.

2009/10:Ub422 av Kerstin Haglö m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om god elevhälsovård.

2009/10:Ub424 av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fler vuxna i skolan.

2009/10:Ub426 av Matilda Ernkrans m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitet i fritidsverksamheten.

2009/10:Ub427 av Yilmaz Kerimo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av verkligt lika villkor för skolor oavsett huvudman.

2009/10:Ub428 av Dan Kihlström och Emma Henriksson (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att överklaga betyg.

2009/10:Ub429 av Michael Anefur och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetet med skolans likabehandlingsplaner ska prioriteras.

2009/10:Ub430 av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa arbetsmiljövandringar i skolan.

2009/10:Ub432 av Lars-Axel Nordell och Emma Henriksson (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolstart i grundskolan ska erbjudas både vår och höst.

2009/10:Ub433 av Eva Johnsson (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att betyget ska kunna innehålla frivillig information om elevens ideella engagemang.

2009/10:Ub434 av Michael Anefur och Emma Henriksson (båda kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flexibel skolgång, där utbildningens mål kan nås under både kortare och längre tid än nio skolår.

2009/10:Ub435 av Gunilla Tjernberg och Eva Johnsson (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Boverket i uppdrag att göra en inventering av den fysiska skolmiljön i landets alla skolor.

2009/10:Ub437 av Kenneth G Forslund (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om religiösa friskolor.

2009/10:Ub439 av Ola Sundell (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om antalet veckotimmar i ämnet idrott och hälsa.

2009/10:Ub440 av Anita Brodén (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ökad samverkan mellan skolan och näringslivet.

2009/10:Ub441 av Agneta Berliner (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att grupperna på fritidshemmen behöver bli mindre, personaltätheten högre och andelen högskoleutbildad personal större.

2009/10:Ub442 av Agneta Berliner (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en nationell utvärdering av etablerade mentorprogram för barn och unga för att ta till vara den kunskap och erfarenhet som finns i programmen.

2009/10:Ub443 av Agneta Berliner m.fl. (fp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökat entreprenörskap i skolan, gällande lärarnas kompetensutveckling för att stödja eleverna i ett entreprenöriellt förhållningssätt och för att i undervisningen kunna förmedla företagandets betydelse för jobb och välstånd.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att nationellt kartlägga och sprida goda exempel på samarbete mellan skolor och näringsliv.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vikten av entreprenörskap finns med i skolans styrdokument.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en statlig grundfinansiering till organisationer som på ett framgångsrikt sätt arbetar med entreprenörskap och företagande i skolan.

2009/10:Ub444 av Agneta Berliner (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skolverket bör få i uppdrag att kartlägga andra länders sätt att utveckla klassrumsfärdigheter och ta till vara best practice-erfarenheter samt att ta fram ett förslag på hur svenska skolor kan bli bättre inom detta område.

2009/10:Ub445 av Karl Sigfrid (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge svenska skolelever rätt till kunskap om hur de skyddar sin identitet på Internet.

2009/10:Ub446 av Anita Brodén (fp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av hem- och konsumentkunskap.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i samband med det fortsatta kursplane- och timplanearbetet göra en justering av de praktiska och estetiska ämnena till förmån för hem- och konsumentkunskap.

2009/10:Ub447 av Tone Tingsgård m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att genom förstärkta kvalitetskrav och skärpta etableringsvillkor säkerställa att de gemensamma resurserna verkligen används för att ge alla barn en bra skola.

2009/10:Ub448 av Monica Green (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att rätten för barn med funktionsnedsättning och andra särskilda behov att välja skola bör ses över.

2009/10:Ub450 av Thomas Bodström (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om friskvård i skolan.

2009/10:Ub452 av Thomas Bodström (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på IT-kompetens i skolorna.

2009/10:Ub454 av Thomas Bodström (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att undersöka hur staten kan stimulera landets kommuner att inrätta kommunala idrottsskolor.

2009/10:Ub456 av Christian Holm (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om drogtester i skolan.

2009/10:Ub457 av Luciano Astudillo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förtydliga skollagen för att värna den avgiftsfria undervisningen.

2009/10:Ub458 av Luciano Astudillo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen utvärderar och analyserar behovet av att återinföra retorik på schemat.

2009/10:Ub459 av Luciano Astudillo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om se över möjligheterna till en handlingsplan vars syfte är att kvalitetssäkra maten inom förskola, skola och äldreomsorg.

2009/10:Ub460 av Ewa Thalén Finné och Hillevi Engström (båda m):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa en jämställdhetsmärkning av skolor.

2009/10:Ub464 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Skolverket i uppdrag att kontinuerligt genomföra en kvalitetsgranskning av läromedlen.

2009/10:Ub465 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda införandet av en anmälningsplikt av vinstutdelning i friskoleföretag till Skolinspektionen.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett förbud mot vinstutdelning i friskoleföretag i de fall där det föreligger icke åtgärdade anmärkningar hos Skolinspektionen mot verksamheten.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en anmälningsplikt om ägarbyte vid överlåtelse av företag eller koncernbildningar som inbegriper friskolor till Skolinspektionen.

2009/10:Ub466 av Mats Pertoft m.fl. (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att erbjuda elever fler tillvalsspråk.

2009/10:Ub467 av Emma Henriksson och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en elevhälsogaranti som garanterar varje elev att under dagen kunna få kontakt med elevhälsan.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att separera elevhälsans budget från den övriga skolverksamheten.

2009/10:Ub468 av Emma Henriksson (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slopa den nationella timplanen.

2009/10:Ub469 av Désirée Pethrus Engström och Rosita Runegrund (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns och ungas kunskap om barnkonventionen.

2009/10:Ub471 av Jasenko Omanovic m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om betygsättning av barn.

2009/10:Ub472 av Hans Olsson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insyn och kontroll av skolor.

2009/10:Ub473 av Fredrik Olovsson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av satsningar på och kvalitetsskärpningar av verksamheten i skolbarnsomsorgen.

2009/10:Ub476 av Margareta Israelsson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka intresset för matematikundervisningen inom grund- och gymnasieskolan.

2009/10:Ub477 av Olle Thorell m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att inrätta ett skolpolitiskt råd.

2009/10:Ub478 av Margareta Persson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av gällande regelverk och vikten av att kommunernas inflytande över etableringen av friskolor stärks väsentligt.

2009/10:Ub481 av Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunala musik- och kulturskolan.

2009/10:Ub484 av Åsa Lindestam m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att öka jämställdhetsarbetet.

2009/10:Ub485 av Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över konsekvenserna av att vi delar upp barnen i olika skolor.

2009/10:Ub486 av Åsa Lindestam m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förutsättningar för ökad jämställdhet i skogslänen.

2009/10:Ub488 av Eva Sonidsson och Susanne Eberstein (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om friskolor.

2009/10:Ub492 av Gunnel Wallin och Karin Nilsson (båda c):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regering och riksdag i den nya skollagen slår fast att varje skolbibliotek ska ha anpassat material för elever med särskilda behov, där lättlästa böcker och tidningar är en viktig del.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla kommuner i sina biblioteksplaner säkerställer en kompetensutveckling för bibliotekarier med inriktning på att främja läsandet för personer med lässvårigheter.

2009/10:Ub496 av Karin Nilsson och Staffan Danielsson (båda c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka den schemalagda tiden för fysisk aktivitet i skolan.

2009/10:Ub501 av Lars-Axel Nordell (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på hållbar utveckling i skolan.

2009/10:Ub502 av Lars-Axel Nordell (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att integrera klimat och miljötänkande i utbildningen.

2009/10:Ub503 av Börje Vestlund m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompetensutveckling för lärare kring frågor om homo- och bisexuella och transpersoner.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om läroböcker i skolan.

2009/10:Ub505 av Kerstin Haglö m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av behöriga lärare.

2009/10:Ub508 av Ameer Sachet och Eva-Lena Jansson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillsynen av religiösa friskolor.

2009/10:Ub511 av Ulf Holm (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mer fysisk aktivitet i skolan.

2009/10:Ub512 av Ulf Holm (mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för en skola fri från försäljning av snask och läsk.

2009/10:Ub514 av Sven Yngve Persson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om grundskoleelevers rätt till skolskjuts oberoende av skolform.

2009/10:Ub517 av Siv Holma (v):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det nationellt erkända minoritetsspråket meänkieli ska vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan i de förvaltningsområden där språket ingår.

2009/10:Ub518 av Fredrik Lundh och Fredrik Olovsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över konsekvenserna av att barn till arbetslösa inte har rätt att gå på fritids.

2009/10:Ub519 av Per Lodenius och Kerstin Lundgren (båda c):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skolhälsovården bör ges arbetsuppgifter liknande företagshälsovården och utökade möjligheter att ge barn och föräldrar stöd på basnivån.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att föräldrar bör ges utökade möjligheter att delta i föräldraträning enligt dokumenterat fungerande metoder.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att socialtjänsten i samarbete med skolhälsovården bör utveckla ett ökat stöd på basnivån till barn och deras föräldrar där ett sådant behov har identifierats.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lärare bör ges goda möjligheter till utbildning och personlig utveckling i såväl pedagogik som ledarskap.

2009/10:Ub520 av Marianne Watz (m):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att huvudregeln är att svenska ska vara det språk som används inom hela utbildningsväsendet.

2009/10:Ub521 av Marianne Watz (m):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att huvudregeln är att svenska ska vara det språk som används på samtliga stadier inom utbildningsväsendet.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undervisningsspråket i svenska skattefinansierade gymnasie- och grundskolor, kommunal- och friskolor, ska vara svenska.

2009/10:Ub525 av Jan-Olof Larsson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att även förskolans verksamhet ska vara icke-religiös.

2009/10:Ub526 av Yilmaz Kerimo m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vinst i skolan.

2009/10:Ub528 av Margareta Israelsson m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en allmän kunskapshöjning inom skolan om vad en funktionsnedsättning är och innebär.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av fortbildning för lärare om idrott för personer med funktionsnedsättning.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undervisningen i ämnet idrott i skolan.

2009/10:Ub530 av Maria Lundqvist-Brömster m.fl. (fp, c, kd, m, v, mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alla barns rätt att gå i skola.

2009/10:Ub532 av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunernas insyn i friskolorna.

2009/10:Ub535 av Jörgen Hellman och Christina Oskarsson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den kommunala musik- och kulturskolan bör bli tillgänglig för alla barn.

2009/10:Ub540 av Birgitta Sellén och Anders Åkesson (båda c):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fler idrottslektioner i skolan stimulerar till en sundare livsföring och bättre hälsa.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att antalet dramalektioner i skolan bör öka för att träna eleverna i det egna ställningstagandet och det kritiska tänkandet.

2009/10:Ub541 av Sven Bergström m.fl. (c, m, fp, kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om betydelsen av mer fysisk aktivitet i skolan.

2009/10:Ub542 av Sofia Arkelsten m.fl. (m, v, fp, c, kd):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att uppdra till Skolverket att regelbundet granska och utvärdera sex- och samlevnadsundervisningen.

2009/10:Ub543 av Margareta Cederfelt (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för barn och ungdomar med dyslexi att erhålla adekvat stöd.

2009/10:Ub544 av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa en demokratikanon.

2009/10:Ub553 av Marie Granlund m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta jämställdhet genomsyra hela det livslånga lärandet.

2009/10:Ub554 av Marie Granlund m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en nationell IT-strategi.

2009/10:Ub557 av Marie Granlund m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitetssäkring, uppfyllelse av kunskapsmål och kunskapsuppföljning.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om individuella utvecklingsplaner och individualiserad undervisning.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en långsiktig skolpolitik.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skärpta regler för konfessionella friskolor.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändrad resursfördelning efter behov mellan skolor och elever.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lika villkor för kommunala och fristående skolor.

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lärarutbildning, kompetensutveckling samt lärarauktorisation och lärares karriärvägar.

8.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fritids och om läxläsningsverksamhet.

9.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdhet i skolan.

10.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om studie- och yrkesvägledning.

11.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbete mot mobbning och kränkande behandling.

13.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behöriga lärare.

15.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elevers hälsa.

16.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om självstyrande skolor.

17.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elevinflytande.

18.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av en lag motsvarande lex Sarah för skolan.

19.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avknoppning av skolor.

20.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar för förstärkt elevhälsovård.

23.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunernas inflytande vid etablering av fristående skolor.

24.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om de skattemedel som är avsedda för skolverksamhet.

2009/10:Ub562 av Kent Härstedt (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om simkunnighet.

2009/10:Ub563 av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hem- och konsumentkunskap ska integreras i skolarbetet och att dess betydelse bör uppvärderas.

2009/10:Ub564 av Agneta Berliner m.fl. (fp, m, c, kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genom erfarenhetsutbyte dra nationell lärdom av det israeliska mentorsprogrammet Perach.

2009/10:Ub565 av Maryam Yazdanfar och Anders Ygeman (båda s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en kvalitetsskola och Stockholm som kunskapens huvudstad.

2009/10:Ub566 av Hans Hoff och Björn Lind (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vinst i friskolor.

2009/10:Ub567 av Björn Lind m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en ny skollag som garanterar lika villkor för alla skolor.

2009/10:Ub572 av Lars-Axel Nordell och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att barn och ungdomar med hörselnedsättning bör få bättre tillgång till teckenspråk, hörseltekniska anpassningar och hörselutbildade lärare i skolan.

2009/10:T426 av Lars Ohly m.fl. (v):

10.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska lägga fram ett förslag till hur kommunerna i samarbete med staten kan öka utbudet av IT-teknik på bibliotek och skolor.

2009/10:MJ370 av Peter Eriksson m.fl. (mp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att satsa på maten i skolan.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett skolkökslyft.

5.

Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om att begränsa onödiga tillsatser i skolmaten i enlighet med vad som anförs i motionen.

7.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag till en strategi för att nå målet om 25 % ekologisk mat i offentliga skolkök till 2010.

2009/10:N389 av Ulf Holm m.fl. (mp):

9.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den samlade kunskapen om den sociala ekonomins betydelse bör förankras inom utbildningsväsendets olika delar.

2009/10:A307 av Maria Wetterstrand m.fl. (mp):

37.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetsmiljökunskap på ett bättre och mer omfattande sätt ska förmedlas i utbildningssystemet.

2009/10:A443 av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tydliga skrivningar om sexuell läggning och könsidentitetsuttryck i skolans kursplaner och andra styrdokument.

2009/10:A448 av Ulf Holm m.fl. (mp):

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör vidta åtgärder som innebär att arbetsmiljökunskap förmedlas i utbildningssystemet.

Bilaga 2

Motionsyrkanden som avstyrks av utskottet

Motion

Motionärer

Yrkanden

Motionsförslag behandlade i förenklad ordning

2009/10:K355

Désirée Pethrus Engström m.fl. (kd)

4

2009/10:Ju265

Eva Olofsson m.fl. (v)

29

2009/10:Ju381

Esabelle Dingizian m.fl. (mp)

14, 21, 22, 37 och 38

2009/10:C206

Magdalena Andersson (m)

1

2009/10:C276

Egon Frid m.fl. (v)

7

2009/10:So510

Agneta Lundberg m.fl. (s, mp, v)

3

2009/10:So520

Agneta Berliner och Maria Lundqvist-Brömster (båda fp)

2

2009/10:So549

Gunvor G Ericson m.fl. (mp)

3

2009/10:Kr202

Torbjörn Björlund m.fl. (v)

5

2009/10:Kr214

Birgitta Sellén och Jörgen Johansson (båda c)

3

2009/10:Ub201

Jan Erik Ågren m.fl. (kd)

2

2009/10:Ub202

Sten Bergheden (m)

 

2009/10:Ub203

Helena Bouveng (m)

 

2009/10:Ub206

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

1–18

2009/10:Ub213

Emma Henriksson och Ingemar Vänerlöv (båda kd)

 

2009/10:Ub214

Ingemar Vänerlöv (kd)

 

2009/10:Ub216

Rolf K Nilsson (m)

 

2009/10:Ub217

Rolf Gunnarsson (m)

 

2009/10:Ub219

Hans Backman (fp)

 

2009/10:Ub221

Ameer Sachet (s)

2

2009/10:Ub225

Jennie Nilsson (s)

 

2009/10:Ub227

Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s)

 

2009/10:Ub228

Ann-Christin Ahlberg (s)

 

2009/10:Ub229

Ann-Christin Ahlberg (s)

 

2009/10:Ub231

Catharina Bråkenhielm (s)

 

2009/10:Ub235

Roland Bäckman (s)

 

2009/10:Ub236

Ameer Sachet och Eva-Lena Jansson (båda s)

 

2009/10:Ub237

Annika Qarlsson (c)

2

2009/10:Ub239

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

 

2009/10:Ub243

Sinikka Bohlin och Raimo Pärssinen (båda s)

 

2009/10:Ub244

Jörgen Hellman och Christina Oskarsson (båda s)

 

2009/10:Ub247

Carina Hägg (s)

 

2009/10:Ub250

Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (båda s)

 

2009/10:Ub254

Siw Wittgren-Ahl (s)

 

2009/10:Ub259

Oskar Öholm (m)

 

2009/10:Ub260

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

1 och 3

2009/10:Ub261

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

2 och 5

2009/10:Ub262

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

1–5

2009/10:Ub268

Tina Acketoft m.fl. (fp)

 

2009/10:Ub271

Agneta Berliner och Hans Backman (båda fp)

 

2009/10:Ub272

Johan Linander och Lennart Pettersson (båda c)

 

2009/10:Ub273

Maria Kornevik Jakobsson och Karin Nilsson (båda c)

 

2009/10:Ub275

Kjell Eldensjö och Mikael Oscarsson (båda kd)

 

2009/10:Ub276

Ulf Nilsson (fp)

 

2009/10:Ub277

Christina Oskarsson och Renée Jeryd (båda s)

 

2009/10:Ub278

Lars Wegendal m.fl. (s)

 

2009/10:Ub279

Luciano Astudillo (s)

 

2009/10:Ub280

Luciano Astudillo (s)

 

2009/10:Ub285

Christer Adelsbo och Göran Persson i Simrishamn (båda s)

 

2009/10:Ub286

Anneli Särnblad och Carin Runeson (båda s)

 

2009/10:Ub288

Hans Olsson (s)

 

2009/10:Ub289

Agneta Berliner m.fl. (fp)

 

2009/10:Ub290

Lennart Sacrédeus (kd)

 

2009/10:Ub294

Hans Stenberg och Susanne Eberstein (båda s)

 

2009/10:Ub298

Fredrik Lundh och Veronica Palm (båda s)

 

2009/10:Ub299

Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (båda s)

 

2009/10:Ub300

Anneli Särnblad och Carin Runeson (båda s)

 

2009/10:Ub302

Bo Bernhardsson (s)

 

2009/10:Ub303

Jan Emanuel Johansson och Louise Malmström (båda s)

 

2009/10:Ub305

Susanne Eberstein och Hans Stenberg (båda s)

 

2009/10:Ub306

Eliza Roszkowska Öberg (m)

 

2009/10:Ub307

Eliza Roszkowska Öberg (m)

 

2009/10:Ub309

Eliza Roszkowska Öberg (m)

 

2009/10:Ub310

Anders Hansson (m)

 

2009/10:Ub311

Hans Olsson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub312

Berit Högman m.fl. (s)

 

2009/10:Ub313

Phia Andersson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub314

Lars Wegendal och Monica Green (båda s)

 

2009/10:Ub316

Karin Granbom Ellison (fp)

1–3

2009/10:Ub321

Phia Andersson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub325

Désirée Pethrus Engström (kd)

2

2009/10:Ub326

Sven Bergström och Erik A Eriksson (båda c)

 

2009/10:Ub328

Claes Västerteg och Roger Tiefensee (båda c)

 

2009/10:Ub329

Gunnel Wallin och Lennart Pettersson (båda c)

 

2009/10:Ub330

Irene Oskarsson (kd)

 

2009/10:Ub333

Bertil Kjellberg och Magdalena Andersson (båda m)

 

2009/10:Ub338

Maria Lundqvist-Brömster m.fl. (fp)

 

2009/10:Ub340

Hillevi Engström och Karin Enström (båda m)

 

2009/10:Ub342

Désirée Liljevall och Lars Mejern Larsson (båda s)

 

2009/10:Ub343

Désirée Liljevall (s)

 

2009/10:Ub344

Désirée Liljevall (s)

 

2009/10:Ub351

Börje Vestlund (s)

 

2009/10:Ub352

Börje Vestlund och Carin Runeson (båda s)

2, 4 och 5

2009/10:Ub354

Christer Adelsbo och Göran Persson i Simrishamn (båda s)

 

2009/10:Ub356

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

1–4

2009/10:Ub358

Rossana Dinamarca m.fl. (v)

1 och 2

2009/10:Ub366

Ameer Sachet (s)

 

2009/10:Ub368

Pia Nilsson och Olle Thorell (båda s)

 

2009/10:Ub369

Pia Nilsson (s)

 

2009/10:Ub375

Tone Tingsgård m.fl. (s)

 

2009/10:Ub376

Kerstin Haglö m.fl. (s)

 

2009/10:Ub377

Rose-Marie Carlsson och Carina Hägg (båda s)

1 och 3

2009/10:Ub384

Aleksander Gabelic (s)

 

2009/10:Ub385

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub386

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub387

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub388

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub390

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub393

Thomas Nihlén m.fl. (mp)

1–4

2009/10:Ub396

Désirée Liljevall och Krister Örnfjäder (båda s)

 

2009/10:Ub403

Lisbeth Grönfeldt Bergman (m)

 

2009/10:Ub404

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

 

2009/10:Ub407

Yvonne Andersson (kd)

 

2009/10:Ub408

Yvonne Andersson (kd)

 

2009/10:Ub409

Eva Flyborg (fp)

 

2009/10:Ub411

Britta Rådström (s)

 

2009/10:Ub412

Annelie Enochson och Eva Johnsson (båda kd)

 

2009/10:Ub415

Fredrik Lundh m.fl. (s)

 

2009/10:Ub416

Fredrik Lundh m.fl. (s)

 

2009/10:Ub417

Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (s)

 

2009/10:Ub418

Marie Nordén m.fl. (s)

 

2009/10:Ub419

Désirée Liljevall m.fl. (s)

 

2009/10:Ub421

Margareta Israelsson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub422

Kerstin Haglö m.fl. (s)

 

2009/10:Ub424

Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s)

 

2009/10:Ub426

Matilda Ernkrans m.fl. (s)

 

2009/10:Ub427

Yilmaz Kerimo (s)

 

2009/10:Ub428

Dan Kihlström och Emma Henriksson (båda kd)

 

2009/10:Ub429

Michael Anefur och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd)

 

2009/10:Ub430

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

 

2009/10:Ub432

Lars-Axel Nordell och Emma Henriksson (båda kd)

 

2009/10:Ub433

Eva Johnsson (kd)

 

2009/10:Ub434

Michael Anefur och Emma Henriksson (båda kd)

1

2009/10:Ub435

Gunilla Tjernberg och Eva Johnsson (båda kd)

 

2009/10:Ub437

Kenneth G Forslund (s)

 

2009/10:Ub439

Ola Sundell (m)

 

2009/10:Ub440

Anita Brodén (fp)

 

2009/10:Ub441

Agneta Berliner (fp)

 

2009/10:Ub442

Agneta Berliner (fp)

 

2009/10:Ub443

Agneta Berliner m.fl. (fp)

1–4

2009/10:Ub444

Agneta Berliner (fp)

 

2009/10:Ub445

Karl Sigfrid (m)

 

2009/10:Ub446

Anita Brodén (fp)

1 och 2

2009/10:Ub447

Tone Tingsgård m.fl. (s)

 

2009/10:Ub448

Monica Green (s)

 

2009/10:Ub450

Thomas Bodström (s)

 

2009/10:Ub452

Thomas Bodström (s)

 

2009/10:Ub454

Thomas Bodström (s)

 

2009/10:Ub456

Christian Holm (m)

 

2009/10:Ub457

Luciano Astudillo (s)

 

2009/10:Ub458

Luciano Astudillo (s)

 

2009/10:Ub459

Luciano Astudillo (s)

 

2009/10:Ub460

Ewa Thalén Finné och Hillevi Engström (båda m)

3

2009/10:Ub464

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub465

Mats Pertoft m.fl. (mp)

2–4

2009/10:Ub466

Mats Pertoft m.fl. (mp)

 

2009/10:Ub467

Emma Henriksson och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd)

1 och 2

2009/10:Ub468

Emma Henriksson (kd)

 

2009/10:Ub469

Désirée Pethrus Engström och Rosita Runegrund (båda kd)

 

2009/10:Ub471

Jasenko Omanovic m.fl. (s)

 

2009/10:Ub472

Hans Olsson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub473

Fredrik Olovsson (s)

 

2009/10:Ub476

Margareta Israelsson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub477

Olle Thorell m.fl. (s)

 

2009/10:Ub478

Margareta Persson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub481

Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (båda s)

 

2009/10:Ub484

Åsa Lindestam m.fl. (s)

 

2009/10:Ub485

Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (båda s)

 

2009/10:Ub486

Åsa Lindestam m.fl. (s)

 

2009/10:Ub488

Eva Sonidsson och Susanne Eberstein (båda s)

 

2009/10:Ub492

Gunnel Wallin och Karin Nilsson (båda c)

1 och 2

2009/10:Ub496

Karin Nilsson och Staffan Danielsson (båda c)

 

2009/10:Ub501

Lars-Axel Nordell (kd)

 

2009/10:Ub502

Lars-Axel Nordell (kd)

 

2009/10:Ub503

Börje Vestlund m.fl. (s)

1 och 2

2009/10:Ub505

Kerstin Haglö m.fl. (s)

 

2009/10:Ub508

Ameer Sachet och Eva-Lena Jansson (båda s)

 

2009/10:Ub511

Ulf Holm (mp)

 

2009/10:Ub512

Ulf Holm (mp)

 

2009/10:Ub514

Sven Yngve Persson (m)

 

2009/10:Ub517

Siv Holma (v)

 

2009/10:Ub518

Fredrik Lundh och Fredrik Olovsson (båda s)

 

2009/10:Ub519

Per Lodenius och Kerstin Lundgren (båda c)

1–4

2009/10:Ub520

Marianne Watz (m)

3

2009/10:Ub521

Marianne Watz (m)

1 och 2

2009/10:Ub525

Jan-Olof Larsson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub526

Yilmaz Kerimo m.fl. (s)

 

2009/10:Ub528

Margareta Israelsson m.fl. (s)

1–3

2009/10:Ub530

Maria Lundqvist-Brömster m.fl. (fp, c, kd, m, v, mp)

 

2009/10:Ub532

Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s)

 

2009/10:Ub535

Jörgen Hellman och Christina Oskarsson (båda s)

 

2009/10:Ub540

Birgitta Sellén och Anders Åkesson (båda c)

1 och 2

2009/10:Ub541

Sven Bergström m.fl. (c, m, fp, kd)

 

2009/10:Ub542

Sofia Arkelsten m.fl. (m, v, fp, c, kd)

2

2009/10:Ub543

Margareta Cederfelt (m)

 

2009/10:Ub544

Birgitta Ohlsson m.fl. (fp)

 

2009/10:Ub553

Marie Granlund m.fl. (s)

 

2009/10:Ub554

Marie Granlund m.fl. (s)

 

2009/10:Ub557

Marie Granlund m.fl. (s)

1–11, 13, 15–20, 23 och 24

2009/10:Ub562

Kent Härstedt (s)

 

2009/10:Ub563

Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

 

2009/10:Ub564

Agneta Berliner m.fl. (fp, m, c, kd)

 

2009/10:Ub565

Maryam Yazdanfar och Anders Ygeman (båda s)

1

2009/10:Ub566

Hans Hoff och Björn Lind (båda s)

 

2009/10:Ub567

Björn Lind m.fl. (s)

 

2009/10:Ub572

Lars-Axel Nordell och Chatrine Pålsson Ahlgren (båda kd)

 

2009/10:T426

Lars Ohly m.fl. (v)

10

2009/10:MJ370

Peter Eriksson m.fl. (mp)

1, 3, 5 och 7

2009/10:N389

Ulf Holm m.fl. (mp)

9

2009/10:A307

Maria Wetterstrand m.fl. (mp)

37

2009/10:A443

Birgitta Ohlsson m.fl. (fp)

2

2009/10:A448

Ulf Holm m.fl. (mp)

4