Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU7 | |
Förskolan | |
Sammanfattning
I betänkandet behandlas i förenklad form ett femtiotal motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2009. Motionerna rör olika frågor om förskolan.
Utskottet avstyrker nu samtliga motionsyrkanden med hänvisning till att behandlingen av den aviserade propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet senare i vår inte bör föregripas.
I betänkandet finns ett särskilt yttrande från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Motionsförslag behandlade i förenklad ordning |
Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden. |
Stockholm den 11 februari 2010
På utbildningsutskottets vägnar
Sofia Larsen
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Larsen (c), Marie Granlund (s), Margareta Pålsson (m), Mats Gerdau (m), Mikael Damberg (s), Betty Malmberg (m), Agneta Lundberg (s), Tina Acketoft (fp), Louise Malmström (s), Fredrik Schulte (m), Peter Hultqvist (s), Gunilla Tjernberg (kd), Rossana Dinamarca (v), Thomas Strand (s), Ulrika Carlsson i Skövde (c), Mats Pertoft (mp) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m).
Redogörelse för ärendet
I betänkandet behandlas 54 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2009 som rör förskolans område. Motionerna tar upp förslag som kommer att behandlas i samband med den aviserade propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet senare i vår. Utskottet anser att denna behandling inte bör föregripas och behandlar därför dessa motioner förenklat. Motionsyrkandena återfinns i bilaga 1.
Utskottets överväganden
Motionsförslag behandlade i förenklad ordning
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen bör avslå motionsyrkanden om olika frågor inom förskolans område. Utskottet hänvisar till att den kommande behandlingen i samband med den aviserade propositionen om ny skollag senare i vår inte bör föregripas.
Utskottets ställningstagande
Under den allmänna motionstiden hösten 2009 väcktes 54 motionsyrkanden om förskolan. Yrkandena redovisas i bilaga 1.
Utskottet konstaterar att regeringen, enligt den propositionsförteckning som lämnats den 19 januari 2010, avser att senast den 23 mars 2010 lägga fram propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet. Utskottet återkommer således till skolpolitiska frågor under våren. Utskottet anser att behandlingen av den nämnda propositionen inte bör föregripas och avstyrker därför i förenklad form samtliga motionsyrkanden.
Särskilda yttranden
Utskottet har genom förenklad motionshantering avstyrkt de motionsyrkanden som finns upptagna i bilaga 2. Vi har därför valt att inte reservera oss till förmån för motioner som härrör från respektive parti. Vi avser att återkomma i samband med behandlingen av den proposition om ny skollag som regeringen aviserat att den ska lägga fram under våren.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Motioner från allmänna motionstiden hösten 2009
2009/10:Ju381 av Esabelle Dingizian m.fl. (mp):
28. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa rätt till barnomsorg på obekväma arbetstider. |
2009/10:Ub220 av Christina Oskarsson och Renée Jeryd (båda s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att anordna barnomsorg under sena kvällar, nätter och helger.
2009/10:Ub223 av Cecilia Magnusson (m):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att även personer som bytt vistelseland bör lämna utdrag ur belastningsregister från det tidigare landet vid anställning inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg.
2009/10:Ub241 av Mats Pertoft m.fl. (mp):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.
2009/10:Ub249 av Eva Sonidsson och Jasenko Omanovic (båda s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ljudnivån i skolan.
2009/10:Ub256 av Inger Jarl Beck och Börje Vestlund (båda s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka tillgången på barnomsorg under kvällar, helger och nätter.
2009/10:Ub260 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förstärka barns rätt till modersmålsstöd i förskolan. |
2009/10:Ub274 av Johan Linander (c):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att börja med engelska redan i förskolan.
2009/10:Ub283 av Monica Green (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnkompetensen hos yrkesgrupper som möter barn.
2009/10:Ub296 av Matilda Ernkrans och Lennart Axelsson (båda s):
1. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om både förskollärare och barnskötare i en förskola med kvalitet. |
2009/10:Ub297 av Matilda Ernkrans och Louise Malmström (båda s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av läsfrämjande insatser i förskolan, av biblioteken och i läsfrämjande projekt.
2009/10:Ub317 av Ann-Christin Ahlberg (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om medicinering av barn i förskolan och på fritidshem.
2009/10:Ub318 av Ann-Christin Ahlberg (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnomsorg på kvällar, nätter och helger.
2009/10:Ub323 av Ann-Christin Ahlberg (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompetensutveckling för personal i förskola och skola.
2009/10:Ub324 av Ann-Christin Ahlberg (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte tillåta diskriminering av funktionshindrade barn och barn med särskilda behov i förskolan.
2009/10:Ub359 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):
1. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skollagen bör förtydligas vad gäller kommuners skyldighet att anordna barnomsorg på obekväm arbetstid. |
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skollagen bör ändras så att kommunerna återfår rätten att besluta om enskilda förskolor. |
3. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa barnomsorgspengen. |
4. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om närhetsprincip vid erbjudande om förskoleplats. |
7. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att förskolans utemiljö ska tas upp i de kommunala kvalitetsredovisningarna. |
2009/10:Ub392 av Lars-Arne Staxäng och Hans Rothenberg (båda m):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa undervisning i engelska i förskolan.
2009/10:Ub405 av Anne Marie Brodén (m):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hur det går att minska våldet i skolor och förskolor.
2009/10:Ub420 av Margareta Israelsson m.fl. (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid.
2009/10:Ub423 av Åsa Lindestam m.fl. (s):
1. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge föräldrar möjlighet till stödsamtal för att de ska orka vara föräldrar. |
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utbilda lekpedagoger. |
3. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta barn dela sina upplevelser på sin utvecklingsnivå med en utomstående vuxen, helst en lekpedagog. |
2009/10:Ub425 av Matilda Ernkrans m.fl. (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdhetsarbetet i förskolor och skolor.
2009/10:Ub436 av Ann-Christin Ahlberg (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om personaltätheten i förskolan.
2009/10:Ub474 av Matilda Ernkrans m.fl. (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnomsorg på obekväm arbetstid.
2009/10:Ub489 av Rosita Runegrund och Désirée Pethrus Engström (båda kd):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den s.k. barnomsorgsgarantin ska gälla inom tre månader och att en sanktionsmöjlighet införs om garantin inte uppfylls.
2009/10:Ub491 av Désirée Pethrus Engström (kd):
1. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tydliggöra lagen när det gäller barnomsorg under obekväm arbetstid. |
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om individuella lösningar för barnomsorg i de fall där föräldrarna har delad arbetsdag. |
2009/10:Ub509 av Ann Arleklo (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnomsorg på obekväma tider.
2009/10:Ub538 av Lena Hallengren m.fl. (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge alla barn lika rätt till förskola.
2009/10:Ub545 av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att rätten till nattdagis borde skrivas in i skollagen.
2009/10:Ub546 av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdhetsarbete i förskolan.
2009/10:Ub547 av Marina Pettersson m.fl. (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barn- och fritidsomsorg.
2009/10:Ub548 av Carina Hägg (s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utvärdering av systemet med 15 timmar per vecka inom förskolan.
2009/10:Ub558 av Marie Granlund m.fl. (s):
1. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att upprätta ett långsiktigt kvalitetsprogram för förskolan. |
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alla förskolors skyldighet att följa förskolans läroplan. |
3. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att värna den svenska förskolan som en start på och en del i livslångt lärande. |
4. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av förskolans kompensatoriska roll. |
5. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att prioritera förskolans kvalitet. |
6. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att utveckla det pedagogiska ledarskapet i förskolan. |
7. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbättra förutsättningarna för personalrekrytering till förskolan. |
8. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten till barnomsorg i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete eller studier. |
9. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompetensutveckling för personalen i förskolan och kommunernas förutsättningar att leva upp till detta. |
10. | Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag som stärker arbetet med genus och jämställdhet inom förskolan. |
11. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förskolans roll när det gäller integrationsarbetet. |
12. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stöd till barn med annat modersmål än svenska. |
13. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förskolans roll i arbetet för ett ”hållbart” samhälle. |
14. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den s.k. fria etableringsrätten. |
15. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnomsorgspengens och vårdnadsbidragets negativa effekter på kvaliteten i förskolan. |
Bilaga 2
Motionsyrkanden som avstyrks av utskottet
Motion | Motionärer | Yrkanden | |
Motionsförslag behandlade i förenklad ordning | |||
2009/10:Ju381 | Esabelle Dingizian m.fl. (mp) | 28 | |
2009/10:Ub220 | Christina Oskarsson och Renée Jeryd (båda s) |
| |
2009/10:Ub223 | Cecilia Magnusson (m) |
| |
2009/10:Ub241 | Mats Pertoft m.fl. (mp) |
| |
2009/10:Ub249 | Eva Sonidsson och Jasenko Omanovic (båda s) |
| |
2009/10:Ub256 | Inger Jarl Beck och Börje Vestlund (båda s) |
| |
2009/10:Ub260 | Rossana Dinamarca m.fl. (v) | 2 | |
2009/10:Ub274 | Johan Linander (c) |
| |
2009/10:Ub283 | Monica Green (s) |
| |
2009/10:Ub296 | Matilda Ernkrans och Lennart Axelsson (båda s) | 1 | |
2009/10:Ub297 | Matilda Ernkrans och Louise Malmström (båda s) |
| |
2009/10:Ub317 | Ann-Christin Ahlberg (s) |
| |
2009/10:Ub318 | Ann-Christin Ahlberg (s) |
| |
2009/10:Ub323 | Ann-Christin Ahlberg (s) |
| |
2009/10:Ub324 | Ann-Christin Ahlberg (s) |
| |
2009/10:Ub359 | Rossana Dinamarca m.fl. (v) | 1–4 och 7 | |
2009/10:Ub392 | Lars-Arne Staxäng och Hans Rothenberg (båda m) |
| |
2009/10:Ub405 | Anne Marie Brodén (m) |
| |
2009/10:Ub420 | Margareta Israelsson m.fl. (s) |
| |
2009/10:Ub423 | Åsa Lindestam m.fl. (s) | 1–3 | |
2009/10:Ub425 | Matilda Ernkrans m.fl. (s) |
| |
2009/10:Ub436 | Ann-Christin Ahlberg (s) |
| |
2009/10:Ub474 | Matilda Ernkrans m.fl. (s) |
| |
2009/10:Ub489 | Rosita Runegrund och Désirée Pethrus Engström (båda kd) |
| |
2009/10:Ub491 | Désirée Pethrus Engström (kd) | 1 och 2 | |
2009/10:Ub509 | Ann Arleklo (s) |
| |
2009/10:Ub538 | Lena Hallengren m.fl. (s) |
| |
2009/10:Ub545 | Birgitta Ohlsson m.fl. (fp) |
| |
2009/10:Ub546 | Birgitta Ohlsson m.fl. (fp) |
| |
2009/10:Ub547 | Marina Pettersson m.fl. (s) |
| |
2009/10:Ub548 | Carina Hägg (s) |
| |
2009/10:Ub558 | Marie Granlund m.fl. (s) | 1–15 |