Utbildningsutskottets betänkande

2009/10:UbU14

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Sammanfattning

I betänkandet behandlas proposition 2009/10:68 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola och en motion som väckts med anledning av propositionen.

Propositionen innehåller förslag som möjliggör för huvudmännen för det offentliga skolväsendet för vuxna att vid utbildning på entreprenad även lämna över den myndighetsutövning som hör till rektorns uppgifter. Sådan myndighetsutövning bör endast få överlämnas om uppdragstagaren fått rätt att sätta betyg, anordna prövning samt utfärda betyg och intyg enligt bestämmelser som gäller för det offentliga skolväsendet, s.k. betygsrätt.

Vidare innehåller propositionen förslag som innebär att en folkhögskola under vissa förutsättningar kan få genomföra utbildning som motsvarar svenskundervisning för invandrare (sfi). Ett villkor är att folkhögskolan fått betygsrätt. Förslag lämnas också om den enskildes anmälningsskyldighet till sin hemkommun i de fall personen vill delta i en folkhögskolas sfi, om uppgifter för styrelsen för utbildningen och om kommunens ersättning till en folkhögskola som tar emot en studerande till sin sfi.

Förslagen innebär vissa ändringar i skollagen (1985:1100). De nya bestämmelserna i skollagen föreslås träda i kraft den 28 juni 2010.

Utskottet tillstyrker propositionen och avstyrker motionen. I betänkandet finns en reservation från Vänsterpartiet.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Överlåtande av myndighetsutövning vid utbildning på entreprenad

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (1985:100) såvitt avser 11 kap. 6 §, 12 kap. 9 § och 13 kap. 9 §. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:68 i denna del och avslår motion 2009/10:Ub2.

Reservation (v)

2.

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (1985:1100) såvitt avser 1 kap. 10 § samt 13 kap. 4 a, 4 b, 5,

6 a–6 c och 12–14 §§. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:68 i denna del.

Stockholm den 11 mars 2010

På utbildningsutskottets vägnar

Sofia Larsen

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Larsen (c), Marie Granlund (s), Margareta Pålsson (m), Mats Gerdau (m), Mikael Damberg (s), Betty Malmberg (m), Agneta Lundberg (s), Tina Acketoft (fp), Louise Malmström (s), Fredrik Schulte (m), Peter Hultqvist (s), Gunilla Tjernberg (kd), Thomas Strand (s), Ulrika Carlsson i Skövde (c), Mahmood Fahmi (m), Amineh Kakabaveh (v) och Lage Rahm (mp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta ärende behandlar utskottet proposition 2009/10:68 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola. Till grund för propositionen ligger den inom Utbildningsdepartementet utarbetade promemorian En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. (U2008/6038/SV).

Regeringen har bedömt att lagförslaget i propositionen är av sådan beskaffenhet att ett yttrande av Lagrådet saknar betydelse, varför något yttrande av Lagrådet inte har inhämtats.

En motion har väckts i anslutning till propositionen.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Överlåtande av myndighetsutövning vid utbildning på entreprenad

Regeringen föreslår att om en kommun eller ett landsting uppdrar åt någon annan att anordna kommunal vuxenutbildning (komvux) eller vuxenutbildning för utvecklingsstörda (särvux) eller om en kommun uppdrar åt någon annan att anordna svenskundervisning för invandrare (sfi), får kommunen eller landstinget till denna överlämna även den myndighetsutövning som hör till rektorns uppgifter.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om begränsningar när det gäller överlämnande av rektorsuppgifter som innefattar myndighetsutövning.

Regeringen bedömer att sådan myndighetsutövning endast bör får lämnas över om uppdragstagaren fått s.k. betygsrätt, dvs. har fått tillstånd att sätta betyg, anordna prövning samt utfärda betyg och intyg enligt bestämmelser som gäller för det offentliga skolväsendet. Rektorn hos en anordnare som har fått betygsrätt bör endast kunna utfärda betygshandlingar i form av ett s.k. samlat betygsdokument eller utdrag ur betygskatalog när det gäller de kurser som genomförts.

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Propositionen innehåller förslag som innebär att en folkhögskola under vissa förutsättningar ska kunna vara huvudman för utbildning som motsvarar svenskundervisning för invandrare (sfi). Den som har rätt att delta i en kommuns sfi-undervisning ska ha rätt att i stället delta i en folkhögskolas utbildning som motsvarar sfi. Rätten ska gälla om folkhögskolan har fått s.k. betygsrätt.

Den som vill delta i en folkhögskolas utbildning som motsvarar sfi-undervisning ska anmäla detta till sin hemkommun. Styrelsen för utbildningen ska i samband med ett beslut om mottagande förklara eleven behörig att delta i sfi i folkhögskola, om eleven har rätt att delta i sådan sfi och även har lämnat en anmälan om att han eller hon vill delta i sådan utbildning. Styrelsen för utbildningen ska inte kunna besluta om att sådan sfi ska upphöra och om att på nytt bereda en elev sådan sfi. En folkhögskola blir huvudman för sfi enligt bestämmelserna i 13 kap. skollagen (1985:1100) och i förhållande till eleven när styrelsen har förklarat eleven behörig att delta i sfi i folkhögskolan. Det som anges i 13 kap. skollagen om sfi ska också gälla en folkhögskolas sfi som en person har förklarats behörig att delta i, om inte något annat framgår.

När det gäller finansieringen av folkhögskolornas sfi-verksamhet föreslås att den folkhögskola som har antagit en elev som förklarats behörig av kommunen ska ha rätt till ersättning för kostnaden för elevens utbildning från elevens hemkommun. Regeringen bedömer att en folkhögskola som bedriver sfi-verksamhet bör, om folkhögskolan har getts s.k. betygsrätt, överlämna betygshandlingar och intyg till den kommun där skolan är belägen.

Utskottets överväganden

Överlåtande av myndighetsutövning vid utbildning på entreprenad

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (1985:1100) i den del som avser överlåtande av myndighetsutövning vid utbildning på entreprenad. Förslaget möjliggör för huvudmännen för det offentliga skolväsendet för vuxna att vid utbildning på entreprenad (komvux, särvux och sfi) även lämna över den myndighetsutövning som hör till rektorns uppgifter.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om begränsningar när det gäller överlämnande av rektorsuppgifter som innefattar myndighetsutövning.

Jämför reservation (v).

Propositionen

Regeringens förslag om en möjlighet att överlåta mer av myndighetsutövningen inom vuxenutbildningen till enskilda utbildningsanordnare, dvs. även rektorns uppgifter, syftar till att undanröja formella hinder och därigenom se till att resurser för utbildning används på ett bättre sätt.

Redan i dag får den myndighetsutövning som hör till lärarnas uppgifter lämnas över till enskilda utbildningsanordnare som på uppdrag av en kommun eller ett landsting anordnar komvux, särvux eller sfi. Det innebär att betyg efter en genomförd kurs eller prövning kan sättas av en lärare hos den anordnare till vilken kommunen eller landstinget lämnat uppdraget och där bedömningen av den enskildes kunskaper ägt rum. Däremot kan betygsdokumenten endast utfärdas av kommunens eller landstingets rektor, dvs. huvudmannen för utbildningen.

Regeringens förslag betyder att även rektorns uppgifter som innefattar myndighetsutövning får överlämnas till en uppdragstagare då en kommun eller ett landsting lägger ut utbildning inom komvux eller särvux på entreprenad och då en kommun lägger ut utbildning inom sfi på entreprenad. Det innebär att den enskilda utbildningsanordnaren får uppgiften att både sätta och utfärda betyg. Syftet med denna ändring är att skapa närhet mellan rektorsfunktionen och utbildningsverksamheten samt att tydliggöra ansvarsförhållandet för den enskilda utbildningsanordnaren genom att ansvaret för betygssättningen och utfärdandet av betyg hålls samman. Den del av myndighetsutövningen på skolområdet som avser mottagande, eventuellt urval och intagning av studerande, dvs. sådant som enligt gällande bestämmelser åligger den ansvariga nämnden i kommunen, bör emellertid inte kunna överlämnas i samband med utbildning på entreprenad. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer bör också få meddela föreskrifter om begränsningar när det gäller överlämnande av rektorsuppgifter som innefattar myndighetsutövning.

Regeringens förslag innebär även att den myndighetsutövning som inbegrips i rektorns befogenhet enligt 6 kap. 6 § andra stycket förordningen (2002:1012) om kommunal vuxenutbildning att med omedelbar verkan tillfälligt avstänga en deltagare ska kunna överlåtas. En sådan överlåtelsemöjlighet är motiverad eftersom den myndighetsperson som verkar nära verksamheten bör ha bättre förutsättningar att göra bedömningar och fälla avgöranden som rör enskilda personer. Styrelsen för utbildningen ska emellertid även vid utbildning på entreprenad fortfarande fatta de slutgiltiga besluten i disciplinära ärenden.

Motionen

I Vänsterpartiets motion 2009/10:Ub2 yrkas att riksdagen ska avslå regeringens förslag om att kommuner och landsting ska få överlämna myndighetsutövning som hör till rektorns uppgifter till den som fått i uppdrag att anordna vuxenutbildning. Enligt motionärerna kommer det inte att ställas samma krav på eventuella rektorer i den privata sektorn som i den offentliga. Motionärerna anser att det knappast är troligt att dessa företag anställer utbildade rektorer eftersom de redan är dåliga på att anställa utbildade lärare. Det kommer enligt motionärerna att gå ut över kvaliteten och drabba dem som studerar inom vuxenutbildningen. Vidare anser motionärerna att det är nödvändigt att det framgår tydligt vem som har ansvar och fattar beslut i all offentlig verksamhet, vilket inte blir fallet om förslaget genomförs.

Utskottets övervägande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (1985:1100) i denna del och avstyrker motionsyrkandet.

En av de viktigaste utgångspunkterna för vilka utbildningar en kommun ska genomföra är den enskildes behov och förutsättningar. Målen för vuxenutbildningen är att alla vuxna ska ges möjlighet att utvidga sina kunskaper och utveckla sin kompetens i syfte att främja bl.a. personlig utveckling (se prop. 2000/01:72, bet. 2000/01:UbU15, rskr. 2000/01:229). Kommunala utförare har dock inte alltid en kompetens och verksamhetsprofil som möjliggör att de i egen regi kan erbjuda de utbildningar som medborgarna är i behov av. Utskottet anser därför i likhet med regeringen att det är positivt med den mångfald av enskilda utbildningssamordnare som vuxit fram för att kunna möta vuxnas behov av lärande och som kan erbjuda utbildningar som kommunen saknar möjlighet att anordna.

Förslaget om att ge en möjlighet att överlåta myndighetsutövning till enskilda utbildningsanordnare inom komvux, särvux och sfi även i fråga om rektorns uppgifter syftar till att undanröja formella hinder och därigenom se till att resurserna för utbildning används på ett bättre sätt. Enligt propositionen bör sådan myndighetsutövning endast få överlämnas om uppdragstagaren fått betygsrätt. Den föreslagna förändringen tydliggör att ansvaret för betygssättningen och utfärdandet av betyg hålls samman i de fall utbildning inom komvux, särvux och sfi har lämnats över till en enskild utbildningsanordnare. Kommunen har dock fortfarande kvar ansvaret för den del av myndighetsutövningen som avser mottagande, eventuellt urval och intagning av studerande samt det primära ansvaret för kvalitetssäkringen av verksamheten.

Det förutsätts att kommunen löpande följer upp och utvärderar verksamheten hos de aktörer av vilka kommunen har upphandlat utbildningen. Uppföljningsansvaret handlar om att säkerställa utbildningens måluppfyllelse, kvalitet och likvärdighet i stort utifrån de avtal som slutits med den enskilda anordnaren. Regeringen behandlar i propositionen vikten av att rättssäkerhet och kvalitetssäkring tillgodoses, oavsett vilken aktör som utfärdar betyg, för att upprätthålla vuxenutbildningens legitimitet. Det är enligt regeringens uppfattning av central betydelse att kommunerna vid överlåtelse av myndighetsutövning gör en prövning med utgångspunkt i kriterier som säkerställer kvalitet och rättssäkerhet samt att de avstår från överlåtelse om utbildningsanordnaren inte uppfyller kriterierna. Utskottet delar regeringens bedömning att förslaget ger större möjligheter för kommunerna att leva upp till de övergripande målen för utbildningen, dvs. att utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar. Utskottet anser att kraven är tillgodosedda i fråga om tydlighet när det gäller ansvar, kvalitetssäkring och rättssäkerhet.

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (1985:1100) i den del som avser svenskundervisning för invandrare i folkhögskola. Förslaget innebär att en folkhögskola under vissa förutsättningar kan få genomföra utbildning som motsvarar svenskundervisning för invandrare (sfi). Ett villkor är att folkhögskolan fått betygsrätt.

Propositionen

Regeringens förslag syftar till att öka den enskildes valfrihet. Om en person väljer att studera sfi på folkhögskola bör kommunen därför tillmötesgå ett sådant önskemål under förutsättning att folkhögskolan kan ta emot den sökande till en utbildning som motsvarar sfi. Regeringen anser att folkhögskolans form och pedagogik kan vara ett bra alternativ till den kommunala utbildningen. Det som ytterligare talar för att erbjuda sfi på folkhögskola är dess miljö, som bör kunna främja språkinlärningen. I många fall kan internatboende erbjudas, vilket kan innebära en naturlig kontaktyta med svensktalande även utanför undervisningen. I dagsläget erbjuder flera folkhögskolor inom den ordinarie verksamheten kurser med samma mål och syfte som sfi. Skillnaden är dock att verksamheten inte styrs av några skolförfattningar, t.ex. en kursplan. Det är i formellt avseende inte fråga om skolformen sfi, men den utbildning folkhögskolan bedriver ska leda till motsvarande kunskaper som sfi inom det offentliga skolväsendet.

Regeringen anser att det finns goda skäl att ge folkhögskolorna möjlighet att under vissa förutsättningar bedriva utbildning motsvarande sfi. Vuxna som har rätt att delta i en kommuns sfi bör därför ha rätt att i stället delta i en folkhögskolas utbildning som motsvarar sfi. En sådan rätt förutsätter emellertid att folkhögskolan enligt sådana föreskrifter som har meddelats med stöd av 15 kap. 8 § skollagen (1985:1100) har fått sådan betygsrätt och att folkhögskolan har förklarat sig ha för avsikt att ta emot den sökande till sin sfi.

Utskottets övervägande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (1985:1100) i denna del.

Utskottet anser i likhet med regeringen att det finns goda skäl att ge folkhögskolorna möjlighet att under vissa förutsättningar bedriva utbildning motsvarande sfi. Utskottet instämmer även i regeringens förslag om den enskildes anmälningsskyldighet till sin hemkommun i de fall personen vill delta i en folkhögskolas sfi, om uppgifter för styrelsen för utbildningen och om kommunens ersättning till en folkhögskola som tar emot en studerande till sin sfi.

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

Överlåtande av myndighetsutövning vid utbildning på entreprenad, punkt 1 (v)

av Amineh Kakabaveh (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag om att kommuner och landsting ska få överlämna myndighetsutövning som hör till rektorns uppgifter till den som fått i uppdrag att anordna vuxenutbildning. Därmed bifaller riksdagen motion 2009/10:Ub2 och avslår proposition 2009/10:68 i denna del.

Ställningstagande

Vänsterpartiet kan inte ställa sig bakom regeringens förslag att lämna över viss myndighetsutövning inom vuxenutbildningen till privata huvudmän. Att överlåta myndighetsutövning till den privata marknaden riskerar att försämra rättssäkerheten för de studerande. Exemplen inom för-, grund- och gymnasieskolan visar att kontrollen och uppföljningen av enskild verksamhet lämnar mycket övrigt att önska i en del kommuner. Det finns ingen anledning att tro att detta skulle fungera bättre inom vuxenutbildningen.

Det är rektorns uppgifter som regeringen nu vill ska kunna övertas av privata utbildningsanordnare. Det kommer dock inte att ställas samma krav på eventuella rektorer i den privata sektorn som i den offentliga. Enligt ett nyligen fattat beslut i riksdagen ska alla rektorer i kommuner, landsting och fristående skolor genomgå en obligatorisk rektorsutbildning. Detta gäller inte utbildningsföretag verksamma inom vuxenutbildningen. Eftersom dessa företag redan är dåliga på att anställa utbildade lärare är det knappast troligt att de anställer utbildade rektorer. Det kommer att gå ut över kvaliteten och drabba dem som studerar inom vuxenutbildningen. Vänsterpartiet anser även att det är nödvändigt att det framgår tydligt vem som har ansvar och fattar beslut i all offentlig verksamhet, vilket inte kommer att bli fallet om regeringens förslag genomförs.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2009/10:68 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola:

Riksdagen antar förslaget till lag om ändring i skollagen (1985:1100).

Följdmotionen

2009/10:Ub2 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

Riksdagen avslår regeringens förslag om att kommuner och landsting ska få överlämna myndighetsutövning som hör till rektors uppgifter till den som fått i uppdrag att anordna vuxenutbildning.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Förslag till lag om ändring i skollagen (1985:1100)