Utrikesutskottets betänkande 2009/10:UU22 | |
OSSE | |
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas redogörelse till riksdagen 2009/10:OSSE1 Från Sveriges delegation vid OSSE:s parlamentariska församling. I redogörelsen redovisas verksamheten inom den parlamentariska församlingen under 2009. Ingen följdmotion har väckts med anledning av redogörelsen.
Regeringen har ännu inte inkommit med någon skrivelse om verksamheten inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa under år 2009.
Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelsen till handlingarna.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Redogörelsen |
Riksdagen lägger redogörelse 2009/10:OSSE1 till handlingarna. |
Stockholm den 22 april 2010
På utrikesutskottets vägnar
Göran Lennmarker
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Göran Lennmarker (m), Urban Ahlin (s), Gustav Blix (m), Anne-Marie Pålsson (m), Kerstin Lundgren (c), Kent Härstedt (s), Fredrik Malm (fp), Walburga Habsburg Douglas (m), Kerstin Engle (s), Holger Gustafsson (kd), Hans Linde (v), Carin Runeson (s), Rosita Runegrund (kd), Mats Sander (m), Olle Thorell (s), Ameer Sachet (s) och Max Andersson (mp).
Redogörelse för ärendet
Ärendet och dess beredning
Utskottet behandlar i detta betänkande redogörelse till riksdagen 2009/10:OSSE1 Från Sveriges delegation vid OSSE:s parlamentariska församling.
Inga motioner har inkommit med anledning av redogörelsen.
Utskottet förutsätter att regeringen under 2010 till riksdagen återkommer med en skrivelse om verksamheten inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa under år 2009.
Redogörelsens huvudsakliga innehåll
Riksdagens delegation vid OSSE:s parlamentariska församling redovisar i sin redogörelse 2009/10:OSSE1 verksamheten inom den parlamentariska församlingen under 2009.
Församlingens 18:e session hölls i Vilnius den 29 juni–3 juli. Temat för sessionen var OSSE inför nya säkerhetsutmaningar (Addressing New Security Challenges). Arbetet i utskotten med huvudresolutionen och övriga resolutioner, föreslagna av medlemmarna, bearbetades i respektive utskott och antogs sedan i plenum. Samtliga resolutioner finns samlade i den s.k. Vilniusdeklarationen, vilken fogats till redogörelsen. I slutet av sessionen omvaldes João Soares, Portugal, till president för församlingen för ett år t.o.m. den årliga sessionen i Oslo 2010.
I redogörelsen beskrivs församlingens arbete med inriktning på bl.a. demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, valövervakning m.m. Vidare redogörs för församlingens arbete med att bidra till en fredlig lösning av kriser och att förebygga konflikter som hotar stabiliteten, säkerheten och den ekonomiska utvecklingen i OSSE:s medlemskrets och närområden och utgör ett hot mot välståndet i hela regionen.
Församlingens budget 2009–2010 (budgetåret börjar den 1 oktober) uppgår till 2 855 985 euro. Den svenska delegationens bidrag utgör 92 534 euro, vilket motsvarar 3,24 %.
Utskottets överväganden
Utskottet understryker inledningsvis den vikt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har som det enda säkerhetspolitiska samarbetsorgan i Europa där alla europeiska stater, liksom USA, Kanada och länderna i Centralasien, deltar på lika villkor. OSSE är i dag en organisation med fokus på konfliktförebyggande, krishantering och demokratiutveckling i fält.
Utskottet välkomnar det starka svenska stödet för OSSE:s omfattande fältverksamhet och den konfliktförebyggande verksamhet som bedrivs av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (Odihr), inklusive genomförandet av FN:s säkerhetsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, samt av högkommissarien för frågor om nationella minoriteter (HCNM) och medierepresentanten (RFoM). Sverige fäster även stor vikt vid polissamarbetet inom OSSE och ställer poliser och polisinstruktörer till förfogande för OSSE:s polisverksamhet i fält.
Utskottet noterar att någon skrivelse från regeringen för verksamheten inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa under år 2009 ännu inte har inkommit till riksdagen. Utskottet vill inskärpa betydelsen av en årlig rapportering från regeringen om verksamheten inom OSSE. Regeringens skrivelser om verksamheten inom t.ex. Europarådets ministerkommitté och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) fyller, som också framgår av utskottets betänkande 2009/10:UU24, en viktig funktion som underlag för riksdagens kontrollmakt. Genom skrivelserna informeras riksdagen som institution och samtliga riksdagens ledamöter ges motionsrätt på skrivelserna och därmed relaterade frågeställningar. Skrivelserna blir ett ärende för riksdagen och ger tillfälle till debatt i kammaren.
Såvitt gäller regeringens skrivelse med redogörelse för verksamheten inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har, enligt vad utskottet inhämtat från Regeringskansliet, initiativet till OSSE-skrivelsen från början kommit från Utrikesdepartementet. En OSSE-skrivelse har årligen framställts åtminstone sedan 1995. Utskottet noterar att regeringen i skrivelse 2001/02:13 behandlade år 2000 och första halvåret 2001 samt i skrivelse 2002/03:82 behandlade andra halvåret 2001 och år 2002.
Också grundlagskommentaren (Holmberg, Stjernquist, Isberg, Eliason & Regner, Grundlagarna: Regeringsformen, Successionsordningen, Riksdagsordningen, 2006, 2:a uppl., s. 796–699) uppmärksammar att de årliga redogörelser som riksdagens delegationer till Nordiska rådet, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa lämnar till riksdagen behandlas i utrikesutskottet. I kommentaren noteras att denna behandling görs tillsammans med regeringens skrivelse om nordiskt samarbete respektive Europarådets ministerkommitté. Dock nämner inte kommentarer, vilket kunde ha gjorts, motsvarande förfaringssätt vad gäller skrivelsen om Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.
Som också framgår av betänkande 2009/10:UU24 har utskottet, bl.a. genom ett möte mellan dess presidium och kabinettssekreteraren den 17 december 2009, framfört det angelägna i en årlig skriftlig redogörelse till riksdagen om dels verksamheten inom OSSE, dels verksamheten inom Europarådets ministerkommitté m.m.
Det är utskottets mening att återkomma i fråga om samtliga skrivelser inom utskottets beredningsområde i syfte att överväga periodicitet, inriktning m.m. Med vad utskottet ovan anfört förutsätter utskottet att regeringen under 2010 till riksdagen återkommer med en skrivelse om verksamheten inom OSSE under år 2009.
Utskottet har tagit del av redogörelsen från Sveriges delegation vid OSSE:s parlamentariska församling och noterar med tillfredsställelse Sveriges initiativ när det gäller bl.a. demokrati och mänskliga rättigheter, säkerhet och utveckling, polissamarbete samt jämställdhet.
Utskottet har därutöver ingen kommentar till redogörelse 2009/10:OSSE1 utan föreslår att den läggs till handlingarna.
Bilaga
Förteckning över behandlade förslag
Redogörelsen
Redogörelse 2009/10:OSSE1 Från Sveriges delegation vid OSSE:s parlamentariska församling.