Socialutskottets betänkande

2009/10:SoU17

Tobaksfrågor

Sammanfattning

I betänkandet behandlas 35 motionsyrkanden som väcktes under den allmänna motionstiden 2009. Av dessa behandlas 32 förenklat eftersom de tar upp samma eller i huvudsak samma frågor som riksdagen har behandlat tidigare under valperioden.

Samtliga motioner avstyrks.

I betänkandet finns 3 särskilda yttranden.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Tobaks- och snusfrågor

 

Riksdagen avslår motionerna

2009/10:So326 av Fredrick Federley (c),

2009/10:So483 av Anna Tenje (m) och

2009/10:So527 av Helena Bargholtz (fp).

2.

Tobaksfrågor – förenklad behandling

 

Riksdagen avslår de motionsyrkanden som finns upptagna under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden.

Stockholm den 8 april 2010

På socialutskottets vägnar

Kenneth Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Kenneth Johansson (c), Ylva Johansson (s), Cecilia Widegren (m), Christer Engelhardt (s), Marianne Kierkemann (m), Lars U Granberg (s), Barbro Westerholm (fp), Jan R Andersson (m), Anders Andersson (kd), Margareta B Kjellin (m), Elina Linna (v), Catharina Bråkenhielm (s), Maria Kornevik Jakobsson (c), Thomas Nihlén (mp), Finn Bengtsson (m), Per Svedberg (s) och Ann Arleklo (s).

Redogörelse för ärendet

Utskottet behandlar i betänkandet 35 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2009. De motionsyrkanden som tar upp samma eller i huvudsak samma frågor som riksdagen har behandlat tidigare under valperioden behandlas förenklat (32 yrkanden). Dessa motionsyrkanden finns i bilaga 2.

Utskottet gjorde den 1–2 februari 2010 ett studiebesök hos Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève. Vid besöket fick utskottet bl.a. information om WHO:s arbete med tobaksfrågor.

Utskottets överväganden

Tobaks- och snusfrågor

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motioner om tobaksfrågan ur hälsosynpunkt, snusfria barn- och ungdomsmiljöer samt en ny folkhälsopolitisk hållning till tobak.

Motioner

I motion So326 (c) av Fredrick Federley begärs ett tillkännagivande om att snus ska hanteras som vilken annan form av tobak som helst. Motionären anför bl.a. att om vi ska försöka se tobaksfrågan mer objektivt ur hälsosynpunkt finns det anledning att önska att rökandet minskar till förmån för snusandet även om det bästa är att inte använda tobak alls.

I motion So527 av Helena Bargholtz (fp) begärs ett tillkännagivande om att tobakslagen bör utökas för att säkerställa snusfria barn- och ungdomsmiljöer. Motionären konstaterar att det saknas regler i lag mot snusning i de svenska skolorna. Det är således full lagligt att använda drogen nikotin både i lektionssalar och på skolgårdar.

I motion So483 av Anna Tenje (m) begärs ett tillkännagivande om att socialpolitiken på folkhälsoområdet ska formuleras utifrån vilka skadereducerande behandlingsmetoder som kan konstateras vara vetenskapligt effektiva snarare än utifrån ideologiskt motiverade målsättningar om en politiskt eftersträvansvärd livsföring. Motionären anför bl.a. att en ny folkhälsopolitisk hållning till tobak bör etableras, där omsorgen om dem som själva vill sluta röka är målet.

Bakgrund och tidigare behandling m.m.

Det övergripande målet för de statliga insatserna inom tobaksområdet är att minska tobaksbruket (prop. 2002/03:35, bet. 2002/03:SoU7, rskr. 2002/03:145). Till målet hör bl.a. etappmålen en tobaksfri livsstart från 2014 och en halvering till 2014 av antalet ungdomar under 18 år som börjar röka eller snusa.

Utskottet behandlade senast frågor om tobak i sitt av riksdagen godkända betänkande 2008/09:SoU17 Folkhälsopolitik (prot. 2008/09:92, 1 res. s, v, mp). Utskottet uttalade följande (s. 27):

Utskottet ser positivt på det arbete som pågår på tobaksområdet och de satsningar som regeringen aviserat under senare tid. Ett flertal av de frågor som tas upp av motionärerna behandlas i Utredningen om tobaksförsäljning till ungas betänkande Olovlig tobaksförsäljning (SOU 2009:23) som för närvarande remissbehandlas. Utskottet anser inte att den fortsatta beredningen bör föregripas. Motionerna – – – avstyrks i den mån de inte kan anses tillgodosedda.

I Regeringskansliet har en samordningsfunktion inrättats i syfte att samordna regeringens insatser och effektivisera myndighetsstyrningen inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. Samordningsfunktionen består av en arbetsgrupp med representanter för samtliga berörda departement (Samant) och ett sekretariat (ANT-sekretariatet). ANT-sekretariatet inledde sitt arbete den 1 februari 2008.

Regeringen beslutade den 28 januari 2010 om ett åtgärdsprogram för alkohol-, dopnings- och tobakspolitiken 2010.1 [ S2009/3842/FH (slutligt), S2009/3844/FH (slutligt) och S2010/888/FH.] Enligt programmet ligger inriktningen från 2009 – att använda sig av 18 särskilt prioriterade områden för ANDT-arbetet – fast för att säkerställa långsiktighet och kontinuitet i planeringen. Regeringen har som fokus att under 2010, inom ramen för de prioriterade områdena, stärka och utveckla samverkan och samordning inom ett antal delområden, t.ex. barn och unga i riskzonen samt skolan som arena. Enligt regeringsbeslutet ska en särskild fokusgrupp kring barn och unga i riskzonen bildas inom Regeringskansliet som ett viktigt bidrag till en förbättrad samordning av insatserna. Fokusgruppen ska knytas till den interdepartementala gruppen Samant (se ovan).

I budgetpropositionen för 2010 (utg.omr. 9) uttalar regeringen bl.a. följande när det gäller det tobakspreventiva arbetet (s. 98 f.):

Tobaksrökning är fortsatt den största enskilda riskfaktorn för sjukdom och förtida död i Sverige. Att minska tobaksbruket är därför en prioriterad fråga trots att andelen rökare i befolkningen har sjunkit de senaste decennierna. Regeringen har för avsikt att fortsätta insatserna för att förebygga nyrekrytering bland barn och unga och stödja dem som vill sluta använda tobak genom att stödja det lokala arbetet, bl.a. i skolan, stimulera användandet av rökavvänjningsmetoder samt förstärka det nationella tillsynsarbetet. Regeringens stöd till frivilligorganisationer som arbetar med tobaksprevention fortsätter också, liksom stödet till telefonrådgivningsverksamhet för den som vill sluta röka.

– – –

Under de senaste åren har det byggts upp en rikstäckande och långsiktigt hållbar struktur för det förebyggande arbetet med alkohol, narkotika, dopning och tobak i Sverige. Ett flertal studier både nationellt och internationellt har visat att detta är en förutsättning för ett effektivt och kunskapsbaserat drog- och brottsförebyggande arbete.

Regeringen prioriterar vidare fortsatta insatser för stöd till barn och unga i utsatta miljöer. Att ge utsatta barn det stöd som behövs för att undvika att de hamnar i ett socialt utanförskap och motverka fysisk och psykisk ohälsa är kanske den viktigaste uppgiften inom folkhälsopolitiken inför framtiden.

Regeringen tillsatte den 19 mars 2008 en särskild utredare med uppdraget att göra en översyn av vissa bestämmelser i tobakslagen i syfte att skydda minderåriga (dir. 2008:29 och 147). Uppdraget redovisades till regeringen den 3 mars 2009. Utredaren föreslog bl.a. olika åtgärder för att effektivisera tillsynen enligt tobakslagen och skärpta krav på näringsidkare som säljer tobak. Utredningens förslag innebär bl.a. att näringsidkarens ansvar att informera och stödja anställd personal som säljer tobak förtydligas, att en åldersgräns på 18 år införs för personal som ansvarar för försäljning av tobaksvaror samt information och opinionsbildning.

Betänkandet har remissbehandlats.

Regeringen beslutade den 11 mars 2010 om lagrådsremissen Olovlig tobaksförsäljning. I lagrådsremissen föreslås förändringar i tobakslagen (1993:581) som syftar till en bättre efterlevnad av bestämmelserna om åldersgräns samt en effektivare tillsyn. Kraven på näringsidkare som säljer tobaksvaror skärps. Försäljning får inte påbörjas förrän en anmälan har gjorts till kommunen. Till anmälan ska fogas ett egenkontrollprogram och de övriga uppgifter som behövs för kommunens tillsyn. Personal som ansvarar för försäljningen ska ges det stöd och den information som behövs för att den ska kunna följa lagens bestämmelser. En tillsynsmyndighet ska kunna begära polisens hjälp vid vissa tillsynsåtgärder, om åtgärderna inte kan utföras utan att polisens särskilda befogenheter att använda våld tas i anspråk. Kommuner ska kunna träffa avtal om samverkan om tobakstillsynen. Det föreslås vidare att kommunen ska kunna meddela försäljningsförbud vid allvarliga eller upprepade överträdelser av bestämmelserna i tobakslagen. Ett par nya straffbestämmelser föreslås. Att sälja tobaksvaror utan att först ha gjort en anmälan till kommunen kan medföra straffrättsligt ansvar, likaså att sälja tobak i strid med meddelat försäljningsförbud.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.

Vid en frågestund i riksdagen den 18 mars 2010 besvarade statsrådet Maria Larsson en fråga från Helena Bargholtz (fp) om snusfria barn- och ungdomsmiljöer. Statsrådet anförde följande:

Herr talman! Tack för frågan! Det är precis som Helena Bargholtz påtalar. Även om snus är mindre farligt än den tobak man röker är det inte på något sätt ofarligt. Vi har en mängd dokumentation som tydligt visar det.

Det sker också till största delen en nyrekrytering av snusare, inte minst i de yngre åldersgrupperna. Det är bara en fjärdedel av dem som börjar snusa som tidigare har varit rökare. Tre fjärdedelar nyrekryteras som snusare. Och i dag ser vi en mycket aktiv marknadsföring, inte minst mot unga flickor.

Jag ser lika allvarligt som Helena Bargholtz på den här tilltagande trenden, eftersom vi vet att detta är ett hälsohot.

Folkhälsoinstitutet har ett informationsuppdrag när det gäller tobaksfrågorna, precis som när det gäller allt drogförebyggande arbete. Man planerar just nu en kampanj ute i skolorna där det handlar om att, så att säga, inventera de rökfria miljöerna. Men där kan det också mycket väl ingå att titta på den här delen.

Herr talman! Vi har alldeles nyligen beslutat om en proposition – det gjorde vi förra veckan – om en förstärkning av tobakslagen just när det gäller att man inte ska sälja tobaksvaror till minderåriga.

Vi har redan i dag en 18-årsgräns för försäljning av både snus och cigaretter. Tyvärr efterlevs den alltför dåligt. Det är därför som vi gör de här förslagen till skärpning. Vi lägger ett större ansvar på butiksägaren. Det handlar om att anmäla till kommunen, om att ha ett egenkontrollprogram, som är ett aktivt dokument, och om att informera sin personal.

Det handlar också om en tillsynsmyndighet med kraftfullare muskler som kan utöva tillsyn och ha bra sanktioner att tillgripa. Man ska faktiskt kunna förbjuda tobaksförsäljning under sex månader om en butiksägare inte efterlever ålderskontrollen.

Det här hoppas jag ska bidra till att det blir svårare för ungdomar under 18 år att få tillgång till tobaksvaror. Vi vet att mycket av de här vanorna etableras före 18 års ålder. Därför är det viktigt att vi upprätthåller den lagstiftning som finns.

Utskottets ställningstagande

Utskottet ser positivt på det arbete som pågår på tobaksområdet och på att regeringen aktivt arbetar med dessa frågor på olika sätt.

När det gäller barn och unga i riskzonen välkomnar utskottet regeringens beslut att tillsätta en särskild fokusgrupp inom Regeringskansliet under 2010. En sådan grupp torde enligt utskottet utgöra ett viktigt bidrag till en förbättrad samordning av regeringens olika insatser på området. I detta sammanhang noterar utskottet att Statens folkhälsoinstitut har ett informationsuppdrag när det gäller tobaksfrågorna och att man planerar en kampanj ute i skolorna.

Utskottet noterar vidare att regeringen nyligen beslutat om lagrådsremissen Olovlig tobaksförsäljning och att en proposition i ämnet är att vänta senare under våren 2010. I lagrådsremissen föreslås bl.a. en förstärkning av tobakslagen när det gäller försäljning till minderåriga. Utskottet anser inte att riksdagen bör föregripa arbetet med den kommande propositionen.

Av nu anförda skäl avstyrks motionerna So326 (c) och So527 (fp) i den mån de inte kan anses tillgodosedda.

Även motion So483 (m) avstyrks.

Tobaksfrågor – förenklad behandling

Utskottet konstaterar att regeringen nyligen beslutat om lagrådsremissen Olovlig tobaksförsäljning och att en proposition i ämnet är att vänta senare under våren 2010. Härutöver konstaterar utskottet att de motionsyrkanden som tas upp nedan överensstämmer helt eller i huvudsak med yrkanden som tidigare behandlats under mandatperioden. Dessa behandlades i betänkandena 2006/07:SoU6 Folkhälsofrågor, 2007/08:SoU11 En förnyad folkhälsopolitik och 2008/09:SoU17 Folkhälsopolitik. Riksdagen avslog motionsyrkandena i enlighet med utskottets förslag. Utskottet ser ingen anledning att nu göra en annan bedömning.

Av nu anförda skäl avstyrker utskottet de motionsyrkanden som finns upptagna i bilaga 2.

Särskilda yttranden

1.

Tobaksfrågor – förenklad behandling, punkt 2 (s)

 

Ylva Johansson (s), Christer Engelhardt (s), Lars U Granberg (s), Catharina Bråkenhielm (s), Per Svedberg (s) och Ann Arleklo (s) anför:

Utskottet har genom förenklad motionshantering avstyrkt de motionsförslag som finns upptagna i bilaga 2. Då det gäller motionsförslagen hänvisar vi till tidigare ställningstaganden av de socialdemokratiska företrädarna i motsvarande frågor i bl.a. betänkandena 2006/07:SoU6 Folkhälsofrågor, 2007/08:SoU11 En förnyad folkhälsopolitik och 2008/09:SoU17 Folkhälsopolitik. Vi vidhåller de synpunkter som framförts i det sammanhanget men avstår – mot bakgrund av den kommande propositionen i ämnet – från att på nytt ge uttryck för avvikande uppfattningar i en reservation.

2.

Tobaksfrågor – förenklad behandling, punkt 2 (v)

 

Elina Linna (v) anför:

Utskottet har genom förenklad motionshantering avstyrkt de motionsförslag som finns upptagna i bilaga 2. Då det gäller motionsförslagen hänvisar jag till tidigare ställningstaganden av Vänsterpartiets företrädare i motsvarande frågor i bl.a. betänkandena 2006/07:SoU6 Folkhälsofrågor, 2007/08:SoU11 En förnyad folkhälsopolitik och 2008/09:SoU17 Folkhälsopolitik. Jag vidhåller de synpunkter som framförts i det sammanhanget men avstår – mot bakgrund av den kommande propositionen i ämnet – från att på nytt ge uttryck för en avvikande uppfattning i en reservation.

3.

Tobaksfrågor – förenklad behandling, punkt 2 (mp)

 

Thomas Nihlén (mp) anför:

Utskottet har genom förenklad motionshantering avstyrkt de motionsförslag som finns upptagna i bilaga 2. Då det gäller motionsförslagen hänvisar jag till tidigare ställningstaganden av Miljöpartiet de grönas företrädare i motsvarande frågor i bl.a. betänkandena 2006/07:SoU6 Folkhälsofrågor, 2007/08:SoU11 En förnyad folkhälsopolitik och 2008/09:SoU17 Folkhälsopolitik. Jag vidhåller de synpunkter som framförts i det sammanhanget men avstår – mot bakgrund av den kommande propositionen i ämnet – från att på nytt ge uttryck för en avvikande uppfattning i en reservation.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2009

2009/10:So240 av Ulrika Karlsson i Uppsala (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tobaksföretags sponsring.

2009/10:So241 av Hans Hoff (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa bilder som hälsovarning på cigarettpaket.

2009/10:So255 av Maria Lundqvist-Brömster (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa exponeringsförbud för tobaksvaror i butik och att tobak bör säljas under disk.

2009/10:So317 av Ulrika Karlsson i Uppsala och Hans Rothenberg (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om viss servering i restauranglokaler som inrättats för rökning.

2009/10:So326 av Fredrick Federley (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att snus ska hanteras som vilken annan form av tobak som helst.

2009/10:So332 av Lars Hjälmered (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om illegal handel med cigaretter.

2009/10:So340 av Per Lodenius (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att frågan om tillståndsplikt för tobaksförsäljning bör utredas.

2009/10:So351 av Eva-Lena Jansson (s):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av preventiva åtgärder för att motverka tobakskonsumtionen bland ungdomar.

2009/10:So365 av Else-Marie Lindgren (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för fler rökfria zoner.

2009/10:So427 av Solveig Zander (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att finna metoder som motverkar att ungdomar röker och nyttjar tobak.

2009/10:So428 av Jan R Andersson och Mikael Cederbratt (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hälsoeffekten av höjd snusskatt.

2009/10:So463 av Lars Ohly m.fl. (v):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tobaksförsäljning och försäljning av nikotinläkemedel ska vara licenspliktigt.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om s.k. dold försäljning.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bildinformation kring risker med tobaksbruk på konsumentförpackningarna.

2009/10:So475 av Jan Lindholm m.fl. (mp):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att arbetet med att genomföra åtagandena i WHO-konventionen Framework Convention on Tobacco Control tar snabba steg framåt.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förslag till åtgärder för att säkerställa rätten för en boende att bo utan ofrivilligt rökintrång i bostaden.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förslag till fler rökfria områden i samhället.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förslag till åtgärder för att Sverige framgångsrikt ska fortsätta att utvecklas mot det tobaksfria samhället.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en normförändring vad avser bruk av tobak bör eftersträvas.

8.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stöd åt personer som är beroende av nikotin och önskar bryta sitt beroende.

9.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lagstiftning med målet att minimera nyrekryteringen till nikotinberoende.

10.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag, med eller utan sanktioner, om begränsning av rökning på allmänna platser.

12.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ekonomiska incitament för att motivera kommuner att tillförsäkra att det finns rökfria bostäder att tillgå.

13.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ett licensförfarande för tobaksförsäljning och försäljning av nikotinläkemedel.

14.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om s.k. doldförsäljning.

15.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bildinformation kring risker med tobaksbruk på konsumentförpackningarna.

17.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skärpta reklamregler för tobaksprodukter.

2009/10:So483 av Anna Tenje (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att socialpolitik på folkhälsoområdet ska formuleras utifrån vilka skadereducerande behandlingsmetoder som kan konstateras vara vetenskapligt effektiva snarare än ideologiskt motiverade målsättningar om en politiskt eftersträvansvärd livsföring.

2009/10:So527 av Helena Bargholtz (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utöka tobakslagen för att säkerställa snusfria barn- och ungdomsmiljöer.

2009/10:So551 av Siw Wittgren-Ahl och Lars Johansson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av en handlingsplan för ett tobaksfritt samhälle.

2009/10:So560 av Désirée Pethrus Engström (kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om riktade informationsinsatser om rökning till utsatta riskgrupper.

2009/10:So581 av Eva Johnsson och Lars-Arne Staxäng (kd, m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att upprätta en handlingsplan för att kunna nå de fyra nationella delmål för 2014 som riksdagen har ställt upp.

2009/10:So586 av Per Lodenius (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regler om dold tobaksförsäljning bör införas.

2009/10:So619 av Ylva Johansson m.fl. (s):

17.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillståndsplikt för tobaksförsäljning.

2009/10:So663 av Helena Bargholtz och Chatrine Pålsson Ahlgren (fp, kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regler om dold tobaksförsäljning bör övervägas för att minska tobaksbruket bland barn och ungdom.

Bilaga 2

Motionsyrkanden som avstyrks av utskottet i förslagspunkt 2

Motion

Motionärer

Yrkanden

2.

Tobaksfrågor – förenklad behandling

2009/10:So240

Ulrika Karlsson i Uppsala (m)

 

2009/10:So241

Hans Hoff (s)

 

2009/10:So255

Maria Lundqvist-Brömster (fp)

 

2009/10:So317

Ulrika Karlsson i Uppsala och Hans Rothenberg (båda m)

 

2009/10:So332

Lars Hjälmered (m)

 

2009/10:So340

Per Lodenius (c)

 

2009/10:So351

Eva-Lena Jansson (s)

3

2009/10:So365

Else-Marie Lindgren (kd)

 

2009/10:So427

Solveig Zander (c)

 

2009/10:So428

Jan R Andersson och Mikael Cederbratt (båda m)

 

2009/10:So463

Lars Ohly m.fl. (v)

3–5

2009/10:So475

Jan Lindholm m.fl. (mp)

2–6, 8–10, 12–15 och 17

2009/10:So551

Siw Wittgren-Ahl och Lars Johansson (båda s)

 

2009/10:So560

Désirée Pethrus Engström (kd)

1

2009/10:So581

Eva Johnsson och Lars-Arne Staxäng (kd, m)

 

2009/10:So586

Per Lodenius (c)

 

2009/10:So619

Ylva Johansson m.fl. (s)

17

2009/10:So663

Helena Bargholtz och Chatrine Pålsson Ahlgren (fp, kd)