Skatteutskottets betänkande 2009/10:SkU17 | |
Anstånd med inbetalning av skatt i samband med uttagsbeskattning, m.m. | |
Sammanfattning
Utskottet tillstyrker regeringens förslag i proposition 2009/10:39 om EU-anpassningar av vissa skatteregler för företag. Förslagen innebär att sådan uttagsbeskattning som ska ske på grund av tillämpning av ett skatteavtal kan skjutas upp och att fondavsättningar inte behöver återföras till beskattning omedelbart.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2010 och tillämpas för beskattningsår som påbörjas efter den 31 december 2009.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Anstånd med inbetalning av skatt i samband med uttagsbeskattning, m.m. |
Riksdagen antar regeringens förslag till 1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229), 2. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483). Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:39. |
Stockholm den 5 november 2009
På skatteutskottets vägnar
Lennart Hedquist
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Jessica Polfjärd (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Karin Nilsson (c), Helena Leander (mp), Gustav Nilsson (m) och Agneta Berliner (fp).
Redogörelse för ärendet
Ärendet och dess beredning
Regeringen föreslår ett antal lagändringar i inkomstskattelagen (1999:1229) och i skattebetalningslagen (1997:483) för att anpassa reglerna om uttagsbeskattning och återföring av fondavsättningar vid utflyttning till ett annat EU-land så att de inte kommer i konflikt med gemenskapsrätten.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens förslag till lagtext återges i bilaga 2. Någon motion har inte väckts i ärendet.
Bakgrund
Bestämmelser om uttagsbeskattning har funnits i svensk skattelagstiftning sedan 1928 års kommunalskattelag. Uttagsbeskattning aktualiseras när tillgångar tas ut ur en näringsverksamhet utan ersättning eller mot en ersättning som understiger marknadsvärdet och detta inte är affärsmässigt motiverat. Beskattning ska då ske som om tillgången avyttrats mot en ersättning som motsvarar marknadsvärdet. Syftet med reglerna om uttagsbeskattning är att upprätthålla företagsbeskattningen genom att säkerställa att obeskattade värden i en näringsverksamhet inte utan beskattning ska kunna föras ut ur näringsverksamheten.
Uttagsbeskattning ska också ske när skattskyldigheten i Sverige för näringsverksamheten upphör. Detta kan vara fallet när Sverige förlorar beskattningsrätten till följd av tillämpning av skatteavtal, t.ex. i samband med att ett bolag flyttar sitt säte till ett annat land. I sådana fall ska också avsättningar till periodiseringsfond, ersättningsfond och expansionsfond omedelbart återföras till beskattning.
I en dom den 24 april 2008 (RÅ 2008 ref. 30) i det s.k. Maltamålet har Regeringsrätten slagit fast att uttagsbeskattning och återföring av periodiseringsfondsavsättningar strider mot EG-rätten när beskattning sker till följd av att Sverige har förlorat beskattningsrätten på grund av ett skatteavtal med ett annat land inom EES. Regeringsrätten har ansett att samma beskattningsresultat bör kunna uppnås på ett mindre ingripande sätt genom regler som innebär att beskattningen skjuts upp och alltså inte genomdrivs då den omständighet inträffar som gör att Sverige förlorar beskattningsrätten.
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås bestämmelser om anstånd med betalning av skatt i samband med uttagsbeskattning när Sverige förlorar rätten att beskatta en näringsverksamhet på grund av ett skatteavtal med en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Det föreslås också att återföring av avsättningar till periodiserings-, ersättnings- och expansionsfond ska ske enligt övriga regler för respektive fondavsättning i stället för att ske omedelbart när en näringsverksamhet inte längre ska beskattas i Sverige på grund av ett skatteavtal med en stat inom EES.
Uttagsbeskattning innebär att de uttagna tillgångarna ska behandlas som om de avyttrats för marknadsvärdet. Enligt förslagen kan den skattskyldige efter ansökan beviljas anstånd med betalningen av den skatt som belöper på de uttagna tillgångarna. Anståndstiden är ett år. Ett nytt anstånd kan högst avse ett lika högt skattebelopp som tidigare anstånd, men kan också avse ett lägre belopp bl.a. om den skattskyldige gjort sig av med tillgångar som har legat till grund för tidigare anstånd. För inventarier och immateriella tillgångar minskar dessutom anståndet successivt under fem respektive tio år, varefter rätten till anstånd helt upphör.
Regeringens förslag är utformat för att upprätthålla avsett skatteuttag genom att förhindra skatteplanering till följd av att uttagsbeskattningen inte kan genomdrivas i samband med uttaget. Regeringen gör mot denna bakgrund bedömningen att de föreslagna lagändringarna inte kommer att påverka de offentliga finanserna i någon nämnvärd utsträckning. Det är sannolikt inte någon större krets av företag som de föreslagna reglerna blir tillämpliga för, och för den kretsen av företag är det dessutom frivilligt att tillämpa reglerna. När företagen väljer att utnyttja möjligheten till anstånd med inbetalning av skatt får antas att de har gjort bedömningen att fördelarna med detta överväger den administrativa börda det för med sig. Skatteverkets merkostnader ska hanteras inom befintliga anslagsramar.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2010 och tillämpas för beskattningsår som påbörjas efter den 31 december 2009.
Utskottets överväganden
Anstånd med inbetalning av skatt i samband med uttagsbeskattning, m.m.
Utskottet har inte något att invända mot regeringens förslag och tillstyrker propositionen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Propositionen
Proposition 2009/10:39 Anstånd med inbetalning av skatt i samband med uttagsbeskattning, m.m.:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),
2. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483).
Bilaga 2
Regeringens lagförslag