Skatteutskottets betänkande

2009/10:SkU1

Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i budgetpropositionen om anslag för 2010 till myndigheterna inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution.

Utskottet avstyrker motioner från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet med alternativa anslagsförslag.

Utskottet avstyrker även motionsyrkanden om inriktningen på Skatteverkets, Kronofogdemyndighetens och Tullverkets verksamhet samt om utbildning av tulltjänstemän.

Två reservationer (s, v och mp) och ett särskilt yttrande (s, v och mp) har lämnats till betänkandet.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

 

Riksdagen anvisar för 2010 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution i enlighet med regeringens förslag enligt bilaga 2 i detta betänkande. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:1 utgiftsområde 3 punkt 1 och avslår motionerna 2009/10:Sk413, 2009/10:Sk501 yrkandena 1 och 2 samt 2009/10:Sk527.

2.

Skatteverkets resurser och verksamhet

 

Riksdagen avslår motion 2009/10:Sk263.

3.

Kronofogdemyndigheternas resursanvändning och verksamhet

 

Riksdagen avslår motionerna 2009/10:Ju242 yrkande 7 och 2009/10:C276 yrkande 21.

Reservation 1 (s, v, mp)

4.

Tullverkets resursanvändning och verksamhet

 

Riksdagen avslår motionerna 2009/10:Sk280, 2009/10:Sk343 yrkandena 1–6, 2009/10:So519 yrkande 4 och 2009/10:So611 yrkande 3.

Reservation 2 (s, v, mp)

5.

Utbildning av tjänstemän

 

Riksdagen avslår motion 2009/10:Ju309 yrkande 2.

Stockholm den 10 november 2009

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s)1, Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s)2, Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Christin Hagberg (s)3, Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s)4, Lennart Sacrédeus (kd), Jessica Polfjärd (m), Marie Engström (v)5, Karin Nilsson (c), Helena Leander (mp)6, Hans Olsson (s)7, Birgitta Eriksson (s)8 och Lars Tysklind (fp).

1

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

2

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

3

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

4

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

5

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

6

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

7

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

8

Avstår från ställningstagande under punkt 1.

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I ärendet behandlar utskottet regeringens budgetproposition 2009/10:1, volym 2, utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution samt motioner från den allmänna motionstiden 2009 som rör anslagen till och verksamheten vid myndigheterna inom utgiftsområdet.

Under beredningens gång har utskottet inhämtat information om verksamhets- och anslagsfrågor i Skatteverket och Kronofogdemyndigheten från generaldirektören i Skatteverket respektive rikskronofogden. Vidare har generaltulldirektören informerat utskottet om aktuella verksamhets- och resursfrågor i Tullverket.

Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut redovisas i en förteckning över behandlade förslag, se bilaga 1.

Bakgrund

Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution omfattar anslagen till myndigheterna Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket. Även Kustbevakningen har viss verksamhet inom utgiftsområdet genom att myndigheten har ett självständigt ansvar för tullkontrollen till sjöss.

Under 2000 talet har Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket genomgått stora omorganisationer. Efter riksdagsbeslut hösten 2003 (bet. 2003/04:SkU2) avvecklades Riksskatteverket och de tio regionala myndigheterna, i stället inrättades den nuvarande myndigheten Skatteverket.

Våren 2006 beslutade riksdagen (bet. 2005/06:SkU35) om en ny organisation för kronofogdemyndigheterna, som innebar att de tio fristående myndigheterna slogs ihop till en rikstäckande kronofogdemyndighet. Kronofogdemyndigheten fick sedan en fristående ställning i förhållande till Skatteverket genom riksdagsbeslut våren 2007 (bet. 2006/07:SkU17). Samtidigt överfördes borgenärsuppgifter av offensiv natur från Kronofogdemyndigheten till Skatteverket. Kronofogdemyndigheten blev helt fristående från Skatteverket den 1 januari 2008.

För Tullverket trädde en ny organisation i kraft den 1 juli 2004 i syfte att bättre utnyttja resurserna och förbättra den brottsbekämpande verksamheten.

Utskottets överväganden

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen anvisar för 2010 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution i enlighet med regeringens förslag och avslår motionsyrkanden om ändrade anslagsbelopp.

Jämför särskilt yttrande (s, v, mp).

Propositionen

Regeringen föreslår att riksdagen för budgetåret 2010 anvisar anslag under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt följande.

Belopp i 1 000-tal kr

Regeringen framhåller att målet för utgiftsområdet 2010 är att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn och bidra till ett väl fungerande samhälle för medborgare och näringsliv samt motverka brottslighet.

Myndigheterna inom utgiftsområdet ska underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig och skapa förtroende för rättssäkerheten i regelsystemen. Det är viktigt att myndigheterna säkerställer att samtliga ärenden behandlas lika och att hanteringen av ärenden är kostnadseffektiv. Myndigheterna ska löpande arbeta med att höja effektiviteten i verksamheten samtidigt som servicen till allmänheten och företagen förbättras.

Det är också ytterst angeläget att förtroendet och legitimiteten för trygghetssystemen bibehålls. Generella åtgärder har därför tagits fram för ett arbete mot felaktiga utbetalningar inom välfärdssystemet.

Vidare är det av stor betydelse att myndigheterna har ändamålsenliga system för att kunna följa verksamheten och bedöma enhetlighet, kvalitet, produktivitet och effektivitet.

För Skatteverket ska målet för utgiftsområdet nås genom att eftersträvade skatte- och avgiftsintäkter säkerställs rättssäkert och på ett för samhället ekonomiskt effektivt sätt som är kostnadseffektivt och enkelt för medborgare och företag. Brottslighet inom skatteområdet ska förebyggas och bekämpas och medborgare och företag ska ha förtroende för Skatteverkets verksamhet.

Skatteverkets anslag föreslås varaktigt öka med 15 miljoner kronor till följd av arbetet med hushållstjänster. Med anledning av Skatteverkets arbete med sänkta egenavgifter föreslås anslaget engångsvis öka med 33 miljoner kronor 2010 och fr.o.m. 2011 öka varaktigt med 40 miljoner kronor. Anslaget föreslås minska med 46 miljoner kronor till följd av tidigare engångsvisa eller tidsbegränsade tillskott, dels tidigare utvecklingsmedel för portalen Skatta.se, dels investeringar för ID-kort. Anslaget föreslås också minska med 24 000 kr till följd av att arbetet med företagsregister individ databas (Frida) i stället beräknas på det under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning uppförda anslaget 1:9 Statistiska centralbyrån. Anslaget föreslås också minskas med 300 000 kr, varav 200 000 kr varaktigt för arbetet med att följa upp verksamhet som bedrivs enligt lagen (2004:543) om samtjänst vid medborgarkontor. Medlen föreslås i stället beräknas på det under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning uppförda anslaget 1:2 Kammarkollegiet.

För Kronofogdemyndigheten ska målet för utgiftsområdet uppnås genom att upprätthålla en god betalningsvilja i samhället, motverka företeelser som kan leda till överskuldsättning samt underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig. Dessutom ska medborgare och företag ha förtroende för Kronofogdemyndighetens verksamhet.

Med anledning av regeringens föreslagna förändringar i skuldsaneringslagen föreslås att Kronofogdemyndighetens anslag tillförs 50 miljoner kronor varaktigt fr.o.m. 2010. För att minska risken med företagande och därmed främja ett ökat entreprenörskap föreslås två förändringar i skuldsaneringslagen, skuldens ålder ska inte vara avgörande för beviljande av skuldsanering för personer med skulder huvudsakligen från näringsverksamhet och aktiva näringsidkare ska kunna få skuldsanering. Fler personer kan därmed väntas komma att ansöka om och beviljas skuldsanering. Anslaget föreslås också öka med 15 miljoner kronor årligen 2010, 2011 och 2012 för att hantera det ökade ärendeinflödet till följd av rådande lågkonjunktur. Samtidigt föreslås att anslaget minskas med 9 miljoner kronor när tidigare stöd för Kronofogdemyndighetens omlokalisering upphör.

För Tullverket ska målet för utgiftsområdet nås genom att eftersträvade tull-, skatte- och avgiftsintäkter, liksom efterlevnaden av in- och utförselrestriktionerna, ska säkerställas rättssäkert och på ett för samhället ekonomiskt effektivt sätt samt på ett sätt som är kostnadseffektivt och enkelt för medborgare och företag. Dessutom ska brottslighet inom tullområdet förebyggas och bekämpas. Medborgare och företag ska ha förtroende för Tullverkets verksamhet.

Anslaget till Tullverket föreslås komma att minskas med 1,36 miljoner kronor fr.o.m. 2010 till följd av att finansieringen av Europol kommer att ske på annat sätt än via de avgifter som tidigare betalats av myndigheterna.

Motionerna

De förslag till anslagsförändringar jämfört med regeringens förslag som framförs av andra partier framgår av följande uppställning.

Belopp i 1 000-tal kr

Anslag (om inget annat anges avses ramanslag)

Regeringens förslag

Avvikelser i förhållande till regeringens förslag

s

v

mp

1:1 Skatteverket

6 472 013

+35 000

+50 000

+50 000

1:2 Kronofogdemyndigheten

1 709 540

 

 

 

1:3 Tullverket

1 552 421

 

 

 

Summa för utgiftsområdet

9 733 974

+35 000

+50 000

+50 000

I Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets motioner lägger motionärerna gemensamt fram ett tiopunktsprogram mot skattefusk och ekobrott. De anför att Skatteverkets anslag bör höjas med 50 miljoner kronor för att Skatteverket snabbt ska komma i gång med detta program.

I kommittémotion Sk527 av Lars Johansson m.fl. (s) framförs att ytterligare 35 miljoner kronor bör anslås till Skatteverket, utöver vad som föreslås av regeringen i budgetpropositionen. Motionärerna anser att 50 miljoner kronor ska användas för ett program, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gemensamt tagit fram, mot skattefusk och ekobrott och avvisar samtidigt regeringens ökning av anslaget med 15 miljoner kronor för administration av hushållsnära tjänster.

I partimotion Sk413 av Lars Ohly m.fl. (v) föreslås att Skatteverket stärks med ytterligare 50 miljoner kronor, utöver regeringens förslag i budgetpropositionen. De ökade medlen ska användas för ett program, som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt tagit fram, mot skattefusk och ekobrott. Motionärerna anser även att 20 miljoner kronor, av de 33 miljoner kronor som regeringen föreslår som engångsbelopp 2010 för arbetet med sänkta egenavgifter, bör användas för att säkra myndighetens kompetens och möjliggöra generationsväxling.

I kommittémotion Sk501 av Helena Leander m.fl. (mp) framhålls att Skatteverkets anslag bör ökas permanent med 50 miljoner kronor, utöver vad regeringen föreslår i budgetpropositionen. De ökade resurserna ska användas för ett program, som Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gemensamt tagit fram, mot skattefusk och ekobrott.

Utskottets ställningstagande

Utskottet tillstyrkte i sitt nyligen lämnade yttrande till finansutskottet (yttr. 2009/10:SkU2y) regeringens förslag till utgiftsram för 2010 för utgiftsområdet. Ställningstagandet innebar att utskottet avvisade förslag från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om avvikande anslagsnivåer för Skatteverket. Utskottet ansåg att utgiftsramen för utgiftsområdet var väl avvägd och hade inget att invända mot de överväganden som låg till grund för regeringens förslag. Utskottet vidhåller denna inställning, som även bekräftats av finansutskottet i betänkande 2009/10:FiU1.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår ökade resurser till Skatteverket för ett tiopunktsprogram mot skattefusk och ekobrott.

Utskottet kan konstatera att Skatteverket kontinuerligt arbetar med att förbättra servicen till medborgare och företag och att tillgängliga resurser används på bästa sätt. Utskottet anser också att Skatteverkets arbete med att underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig begränsar skattefel samtidigt som skattebrott, skattefusk och skatteundandragande motverkas.

Utskottet framhåller att regeringen sedan flera år tillbaka bedriver ett omfattande arbete mot felaktiga utbetalningar inom välfärdssystemen och att ett flertal åtgärder dessutom vidtagits under det senaste året. Med hänvisning till ovanstående avstyrker utskottet Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets motionsförslag.

Skatteverkets resurser och verksamhet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsyrkande om en djupare utvärdering av skattenämndernas verksamhet.

Motionerna

I motion Sk263 av Phia Andersson och Ann-Christin Ahlberg (s) framhålls att skattenämnderna tills vidare bör vara kvar. De ska enligt motionärerna inte avvecklas utan en djupare utvärdering av deras verksamhet och en bredare diskussion om förtroendevaldas inflytande i den statliga förvaltningen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att Skatteförfarandeutredningen, som lämnade sitt slutbetänkande (SOU 2009:58) i juni 2009, bl.a. föreslår att skattenämnderna avskaffas. Utredningens förslag remissbehandlas för närvarande, och enligt utskottet bör resultatet av det pågående utredningsarbetet inte föregripas.

Utskottet anser därför inte att riksdagen nu bör ta ställning till en fortsatt utvärdering av skattenämnderna som motionärerna föreslår och avstyrker motion Sk263 yrkande 1 (s).

Kronofogdemyndigheternas resursanvändning och verksamhet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om Kronofogdemyndighetens insamling av statistik och behovet av en jourhavande kronofogde.

Jämför reservation 1 (s, v, mp).

Motionerna

I kommittémotion C276 av Egon Frid m.fl. (v) yrkande 21 framför motionärerna att Kronofogdemyndigheten bör ges i uppgift att i sin statistik alltid redovisa antalet barn som lever med föräldrar som är föremål för utmätning.

I motion Ju242 av Cecilia Wigström (fp) yrkande 7 framhålls behovet av en jourhavande kronofogde. För att samarbetet mellan polis och kronofogde ska flyta smidigt även på kvällar och helger anser motionären att det skulle behövas en jourhavande kronofogde.

Utskottets ställningstagande

Utskottet framhåller att Kronofogdemyndighetens primära uppgifter är att upprätthålla en god betalningsvilja i samhället, motverka företeelser som kan leda till överskuldsättning samt underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig och känna förtroende för Kronofogdemyndighetens verksamhet.

Mot bakgrund av det anser utskottet att det är Kronofogdemyndigheten som i första hand har att avgöra var anslagna resurser gör mest nytta för att uppfylla fastställda mål för Kronofogdemyndigheten. Utskottet kan också notera att myndigheten tillsammans med andra myndigheter bedriver ett omfattande arbete för att motverka överskuldsättning och underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig. Vidare har myndighetens samverkan och informationsutbyte med andra myndigheter också visat sig vara mycket framgångsrikt. Utskottet avstyrker därmed motionerna C276 (v) och Ju242 (fp).

Tullverkets resursanvändning och verksamhet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om behovet av en översyn av reglerna för identitetskontroll, Tullverkets resurser, regionala prioriteringar och verksamhet i övrigt.

Jämför reservation 2 (s, v, mp).

Motionerna

I motion Sk280 av Peter Jeppsson och Jan Björkman (s) framhålls att Tullverket med dagens lagstiftning har möjlighet att begära att få se vissa handlingar, dock inte enbart ID-handling. Det innebär enligt motionärerna svårigheter att på ett smidigt sätt hitta rätt objekt i flödena och försvårar därmed indirekt en förbättrad underrättelseverksamhet.

I motion Sk343 av Åsa Lindestam m.fl. (s) yrkande 1 anförs att det krävs resurser till Tullverket för att myndigheten ska kunna bedriva verksamhet i hela Sverige. I samma motion, yrkande 2, framhåller motionärerna att även Norrland måste inkluderas i kampen mot den organiserade brottsligheten och att Tullverkets verksamhet i norra Sverige inte får utarmas. Motionärerna anför i samma motion, yrkande 3, vikten av att gränsskyddet genom att antalet tullstationer och anställda i den norra delen av landet ses över i stället för att skäras ned. I motionens yrkande 4 framhålls att tullpersonalens egenskydd bör ses över liksom skyddet för deras anhöriga. Motionärerna framhåller i yrkande 5 att Tullverkets samverkan med Norge och Finland utökas. I motionens yrkande 6 framhåller motionärerna att tullens samverkan med andra myndigheter och det övriga samhället utökas.

I motion So519 Anita Brodén och Christer Winbäck (fp) yrkande 4 framhåller motionärerna vikten av att tull och polis har tillräckliga resurser för att kunna stoppa den illegala försäljningen av alkohol.

I motion So611 Kent Härstedt (s) yrkande 3 anförs att resurser krävs för att tullen och polisen ska kunna utveckla och fördjupa samarbetet för att dels avslöja smuggling, dels medverka till att polisiära aktioner får resultat i form av avslöjade och lagförda illegala alkoholleverantörer.

Utskottets ställningstagande

Utskottet noterar att regeringen varaktigt förstärkte Tullverkets resurser med 50 miljoner kronor med start 2008, för att utveckla nya och mer effektiva arbetsmetoder för Tullverkets båda huvudprocesser Effektiv handel och Brottsbekämpning.

Utskottet anser att Tullverkets brottsbekämpande verksamhet utgör ett betydande hinder för storskalig smuggling. Tullverket har gjort ingripanden mot kriminella och beslag av varor som försvårat för illegala varor att nå Sverige. Utskottet anser vidare att Tullverkets samarbete med andra myndigheter fungerar bra och att samarbetet kontinuerligt utvecklas.

Utskottet anser att det samarbete Tullverket bygger upp med andra myndigheter är mycket viktigt och kan utvecklas ytterligare. Utskottet har i olika sammanhang framhållit betydelsen av åtgärder för att stävja och beivra olika typer av illegal införsel. Samverkan i kedjan tull och kustbevakning, polis, åklagare och domstolar bör då vara så utbyggd att önskat resultat i detta hänseende kan nås.

Samtidigt vill utskottet i detta sammanhang återigen framhålla att det, enligt utskottets mening, finns skäl att noga följa utvecklingen med anledning av de skatteförändringar på alkoholområdet som gjordes 2008. Effekten av skatteförändringarna bör följas upp, och om det till följd av dessa uppstår ett behov av ökad gränskontroll bör en ytterligare resursförstärkning till bl.a. Tullverket övervägas.

Utskottet har också noterat att diskussioner förs hos Riksrevisionen om en eventuell effektivitetsgranskning av alkoholpolitiken. Utskottet avstyrker därmed de här aktuella motionerna.

Utbildning av tjänstemän

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsyrkande om att Tullverkets och Kustbevakningens utbildningar bör jämställas med en högskoleutbildning.

Motionerna

I motion Ju309 av Mikael Cederbratt och Annicka Engblom (m) yrkande 2 anför motionärerna om att i de fall polisutbildning blir högskoleutbildning ska även tull- och kustbevakningsutbildning jämställas med högskoleutbildning.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har noterat att Utredningen om en polisutbildning för framtiden som lämnade sitt slutbetänkande (SOU 2008:39) april 2008 bereds inom Regeringskansliet. Utredningen föreslog bl.a. att dagens grundutbildning till polis bör ersättas med en högskoleutbildning. Resultaten av beredningsarbetet kan leda till förändringar rörande polisutbildningen som kan behöva beaktas vid eventuella ändringar avseende utbildningen inom andra ordningsmyndigheter. I frågan om Tullverkets och Kustbevakningens utbildningar anser utskottet därför inte att riksdagen nu bör ta initiativ till en sådan genomgripande förändring av dessa utbildningar som motionärerna föreslår och avstyrker motion Ju309 yrkande 2 (m).

Reservationer

1.

Kronofogdemyndigheternas resursanvändning och verksamhet, punkt 3 (s, v, mp)

 

av Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Christin Hagberg (s), Fredrik Olovsson (s), Marie Engström (v), Helena Leander (mp), Hans Olsson (s) och Birgitta Eriksson (s).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om Kronofogdemyndighetens insamlande av statistikuppgifter. Därmed bifaller riksdagen motion 2009/10:C276 yrkande 21 och avslår motion 2009/10:Ju242 yrkande 7.

Ställningstagande

Enligt artikel 27 i konventionen om barnets rättigheter ska staten tillförsäkra alla barn en skälig levnadsstandard. Så sker dessvärre inte i Sverige i dag. Det saknas t.ex. tillgänglig statistik för hur många barn som växer upp i fattigdom till följd av att föräldrarna är föremål för utmätning.

Vi inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att det är av stor vikt att bekämpa barnfattigdomen eftersom barn som växer upp i utanförskap riskerar att få en betydligt sämre start i livet än andra barn.

Riksdagen saknar i dag kunskap om hur många barn som växer upp med föräldrar som är föremål för utmätning. Vi anser att vi måste få kunskap om detta så att vi kan vidta åtgärder. Vidare bör en utredning tillsättas dels i syfte att ta reda på hur många barn som växer upp med föräldrar som är föremål för utmätning, dels för att komma med förslag på åtgärder för att förbättra livssituationen för dessa barn.

Regeringen bör ge Kronofogdemyndigheten i uppgift att i sin statistik alltid redovisa antalet barn som lever med föräldrar som är föremål för utmätning. Vi föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad vi ovan anfört om Kronofogdemyndighetens insamlande av statistikuppgifter. Därmed bör riksdagen bifalla motion C276 (v) yrkande 21 och avslå motion Ju242 (fp) yrkande 7.

2.

Tullverkets resursanvändning och verksamhet, punkt 4 (s, v, mp)

 

av Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Christin Hagberg (s), Fredrik Olovsson (s), Marie Engström (v), Helena Leander (mp), Hans Olsson (s) och Birgitta Eriksson (s).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 4 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om Tullverkets resurser och verksamhet. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2009/10:Sk280, 2009/10:Sk343 yrkandena 1–6 och 2009/10:So611 yrkande 3 och avslår motion 2009/10:So519 yrkande 4.

Ställningstagande                                                                                                                           

Vi inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att hela Sverige behöver ett starkt gränsskydd och en bevakning av illegal införsel av narkotika, vapen och alkohol. Vi föreslår att gränsskyddet i norra Sverige ses över, att samarbetet med Norge och Finland fördjupas och att egenskyddet för tullpersonalen ses över. Vi ser med oro på en utveckling som innebär en utarmning av de små tullplatserna i Sverige. Tullverket måste få resurser så att det även fortsättningsvis kan bedriva en seriös gränskontroll och upprätthålla en närvaro i hela landet.

För att ytterligare hejda brottsligheten föreslår vi en ökad, utvecklad och fördjupad samverkan mellan polis och tull och att ansvarsfördelningen dem emellan ses över. Dessutom anser vi att tullens samverkan med näringslivet skulle kunna utvecklas än mer för att få bukt med brotten. Vi föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad vi ovan anfört om Tullverkets resurser och verksamhet. Därmed bör riksdagen bifalla motion Sk280 (s), motion Sk343 (s) yrkandena 1–6 och motion So611 (s) yrkande 3 samt avslå motion So519 (fp) yrkande 4.

Särskilt yttrande

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkt 1 (s, v, mp)

Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Christin Hagberg (s), Fredrik Olovsson (s), Marie Engström (v), Helena Leander (mp), Hans Olsson (s) och Birgitta Eriksson (s) anför:

Vi inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har i våra respektive budgetmotioner presenterat alternativ till regeringens budgetproposition. Våra förslag har tagits fram för att tackla de utmaningar som Sverige står inför: välfärdens bristande kvalitet, de växande klyftorna, klimatkrisen och i synnerhet den stigande arbetslösheten. Våra respektive och gemensamma förslag tar Sverige ur krisen samtidigt som de rustar Sverige långsiktigt starkare. Vi anser att det 21:a århundradets utmaningar måste mötas med investeringar i framtidens jobb.

Inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har vi gemensamt bl.a. tagit fram ett nytt offensivt program mot skattefusk och ekobrott.

Enligt Skatteverket beräknas staten förlora ca 130 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter varje år. Det är ett resultat av både medvetet skattefusk och avsiktliga misstag, men fusket står för den största delen. Den borgerliga regeringen har hitintills tagit få egna initiativ kring skattefusket.

Genom vårt tiopunktsprogram mot skattefusk och skatteflykt bekämpar vi skattefusket och den ekonomiska brottsligheten samtidigt som vi stärker välfärden och skapar rättvisa villkor för företagen.

Rättvisa konkurrensvillkor kräver kraftfulla åtgärder mot dem som undanhåller delar av eller hela intäkten från beskattning eller bryter mot andra bestämmelser som hederliga företag följer.

I programmet föreslår vi bl.a. att Sverige prioriterar kampen mot ekobrott och skattefusk i Europa genom att se till att skatteparadisen tvingas till skatteavtal. Vi föreslår att penningtvätt bekämpas bl.a. genom ändrad sekretessformulering och att det utreds om penningtvätt ska betraktas som ett separat brott. Vi anser att Sverige ska vara drivande i frågan om ett mer fullständigt informationsutbyte inom EU och Europa och att Sverige verkar för att även länder utanför EU/EES rapporterar varuutbyten och därigenom bekämpar momsfusket.

Vidare föreslår vi att alla relevanta branscher och företag bör omfattas av personalliggare och oannonserade kontrollbesök, att månadsredovisningen av anställdas skatter och arbetsgivaravgifter sker individuellt och att möjligheterna till att införa ett eventuellt entreprenadavdrag ses över, i ett första steg i bygg- och anläggningsbranschen. Möjligheten att få F-skattsedel då sökanden har varit inblandad i skattefusk eller annan ekonomisk brottslighet begränsas. För taxiverksamheten införs krav på anslutning till redovisningscentral, vilket också skrivs in som villkor för taxitillstånd.

Det måste bli lättare för myndigheter att delge varandra information som motverkar skattebrott och grov organiserad brottslighet. Vi föreslår därför att sekretesslagstiftningen och dess tillämpning anpassas efter detta behov.

Utformningen av programmet redovisas utförligare i våra respektive motioner. För att snabbt och effektivt komma i gång med programmet föreslår vi i våra respektive budgetalternativ en permanent förstärkning av Skatteverkets resurser med 50 miljoner kronor fr.o.m. 2010. Denna satsning ger utrymme för att t.ex. anställda uppemot 100 specialister. Majoriteten i riksdagen bestående av Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna avser dock att fastställa andra ekonomiska ramar för utgiftsområde 3 i den statliga budgeten.

När riksdagens majoritet genom rambeslutet väljer en annan ram för utgiftsområdet deltar inte vi i det nu aktuella beslutet om anslagsfördelning inom utgiftsområde 3.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2009/10:1 Budgetpropositionen för 2010 utgiftsområde 3:

1.

Riksdagen anvisar för budgetåret 2010 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt följande uppställning:

Tusental kronor

Anslag

Anslagstyp

 

1:1  Skatteverket

ramanslag

6 472 013

1:2  Kronofogdemyndigheten

ramanslag

1 709 540

1:3  Tullverket

ramanslag

1 552 421

Summa

 

9 733 974

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2009

2009/10:Sk263 av Phia Andersson och Ann-Christin Ahlberg (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ha kvar skattenämnderna.

2009/10:Sk280 av Peter Jeppsson och Jan Björkman (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av reglerna för identitetskontroll.

2009/10:Sk343 av Åsa Lindestam m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tullverkets allmänna verksamhet.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tullverkets verksamhet i norra delen av landet.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att gränsskyddet genom antalet tullstationer och anställda i den norra delen av landet ses över i stället för att skäras ned.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tullpersonalens egenskydd bör ses över liksom skyddet för deras anhöriga.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att samverkan med Norge och Finland utökas.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tullens samarbete med andra myndigheter och det övriga samhället utökas.

2009/10:Sk413 av Lars Ohly m.fl. (v):

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt uppställning:

Anslag

 

Regeringens förslag (tkr)

Förändring

(tkr)

3:1

Skatteverket

6 472 616

50 000

 

Summa

 

50 000

2009/10:Sk501 av Helena Leander m.fl. (mp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra ett program mot skattefusk.

2.

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution:

 

 

Anslagsförändringar (miljoner kronor)

Anslag

 

2010

2011

2012

1:1

Skatteverket

50

50

50

Summa för utgiftsområdet

50

50

50

2009/10:Sk527 av Lars Johansson m.fl. (s):

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt uppställning:

Tusental kronor

Anslag

Regeringens förslag

Anslagsförändring

1:1 Skatteverket

6 472 013

+35 000

Fler anställda för att stävja skattefusk och skatteflykt

 

+50 000

Nej till nya resurser för att hantera administration av hushållsnära tjänster

 

-15 000

Summa

9 733 974

+35 000

2009/10:Ju242 av Cecilia Wigström i Göteborg (fp):

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en jourhavande kronofogde.

2009/10:Ju309 av Mikael Cederbratt och Annicka Engblom (båda m):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i det fall polisutbildningen blir högskoleutbildning ska även tull- och kustbevakningsutbildning jämställas med högskoleutbildning.

2009/10:C276 av Egon Frid m.fl. (v):

21.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge kronofogden i uppgift att i sin statistik alltid redovisa antalet barn som lever med föräldrar som är föremål för utmätning.

2009/10:So519 av Anita Brodén och Christer Winbäck (båda fp):

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att tull och polis har tillräckliga resurser för att kunna stoppa den illegala försäljningen av alkohol.

2009/10:So611 av Kent Härstedt (s):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om illegal gränshandel.

Bilaga 2

Förslag till beslut om anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Utskottets förslag överensstämmer med regeringens förslag till anslagsfördelning.

Belopp i 1 000-tal kr