Miljö- och jordbruksutskottets betänkande

2009/10:MJU30

Sanktioner för överträdelser av nya EU-regler om kemikalier

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2009/10:211 Sanktioner för överträdelser av nya EU-regler om kemikalier.

I propositionen föreslås ändringar i miljöbalkens regler om kemiska produkter (14 kap.) och straff (29 kap.) med anledning av dels att en ny EU-förordning om klassificering och märkning av kemikalier har trätt i kraft, dels att vissa regler om att släppa ut på marknaden och att använda kemiska produkter och varor har förts över från ett EU-direktiv till EU:s kemikalieregistreringsförordning. Ändringarna i miljöbalken föreslås träda i kraft den 1 augusti 2010.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen, och miljö- och jordbruksutskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i miljöbalken. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:211.

Stockholm den 3 juni 2010

På miljö- och jordbruksutskottets vägnar

Anders Ygeman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders Ygeman (s), Claes Västerteg (c), Ola Sundell (m), Bengt-Anders Johansson (m), Sofia Arkelsten (m), Bo Bernhardsson (s), Anita Brodén (fp), Lars Hjälmered (m), Jan-Olof Larsson (s), Rune Wikström (m), Wiwi-Anne Johansson (v), Helén Pettersson i Umeå (s), Erik A Eriksson (c), Tina Ehn (mp), Aleksander Gabelic (s), Roland Bäckman (s) och Liza-Maria Norlin (kd).

Utskottets överväganden

Sanktioner för överträdelser av nya EU-regler om kemikalier

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag.

Bakgrund

Regeringen beslutade den 1 mars 2007 att tillkalla en särskild utredare (dir. 2007:30) med uppdrag att göra en översyn av svensk kemikalielagstiftning när det gäller tillsyn, avgifter och vad som därutöver följer av att EU:s kemikalieregistreringsförordning har trätt i kraft (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier). Utredningen antog namnet Reach-utredningen (Reach – Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Utredningens uppdrag omfattade även hur det nationella tillsynsansvaret lämpligen bör fördelas mellan olika myndigheter. I oktober 2007 överlämnade utredningen delbetänkandet ”Reach – genomförande och sanktioner”, vilket ledde till lagändringar som trädde i kraft den 1 juni 2008. I juni 2008 överlämnade utredningen sitt slutbetänkande Kemikalietillsyn – organisation och finansiering (SOU 2008:73). Betänkandet har remissbehandlats. En sammanställning av remissvaren finns tillgänglig i Miljödepartementet (M2008/2824/Kk). I ärendet finns också förslag till ändringar i miljöbalken med hänsyn till att den s.k. kemikalieklassificeringsförordningen har trätt i kraft (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar). Förslaget till de författningsändringar som behövs med hänsyn till förordningen utarbetades av Kemikalieinspektionen. Förslaget har remissbehandlats och en sammanställning av remissvaren finns tillgänglig i Miljödepartementet (dnr M2009/3289/R).

Lagrådet har våren 2010 yttrat sig över förslagen. Både det remitterade förslaget och Lagrådets yttrande gällde även andra lagändringar än de som omfattas av propositionen. Övriga remitterade förslag behandlas i proposition 2009/10:167 Kemikalietillsynen. Efter Lagrådets granskning har vissa justeringar gjorts.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att en straffbestämmelse om brott mot begränsningsreglerna i kemikalieregistreringsförordningen införs i 29 kap. 3 § andra stycket 8 miljöbalken. Bestämmelsen innebär att den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot en begränsning för att tillverka, släppa ut på marknaden eller använda ett ämne, som sådant eller ingående i en blandning eller vara enligt artikel 67 i kemikalieregistreringsförordningen, döms för miljöfarlig kemikaliehantering till böter eller fängelse i högst två år.

Definitionen av ”kemisk produkt” i 14 kap. 2 § miljöbalken ändras genom att ordet ”beredning” ersätts med ordet ”blandning”. Det införs även en egen definition för blandning. Uppräkningen av EU-rättsakter i 14 kap. 3 § kompletteras med kemikalieklassificeringsförordningen. Med anledning av ändringen i 14 kap. 2 § miljöbalken görs en följdändring i 14 kap. 10 §. På grund av den föreslagna ändringen från ”beredning” till ”blandning” görs också en följdändring i 14 kap. 17 §.

Möjligheterna i 14 kap. 20 § att ge dispens från krav i kemikalieregistreringsförordningen utökas genom att dispens även kan ges om det behövs för totalförsvarets intressen. Av det följer även en ändring av den rubrik som föregår bestämmelsen.

Vidare föreslås att den som med uppsåt eller av oaktsamhet släpper ut en kemisk produkt eller ett explosivt föremål på marknaden utan att ha uppfyllt de krav på förpackning som följer av artikel 35.1 eller 35.2 första stycket i kemikalieklassificeringsförordningen, döms för miljöfarlig kemikaliehantering till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som i egenskap av att vara tillverkare, nedströmsanvändare eller någon som för in en kemisk produkt eller ett explosivt föremål till Sverige, släpper ut produkten eller föremålet på marknaden utan att uppfylla kraven på barnskyddande förslutning i artikel 35.2 andra stycket i förordningen.

Till följd av den ändrade definitionen av kemisk produkt i kemikalieregistreringsförordningen görs även en ändring i bestämmelsen om kemikalieregistreringsbrott. Den innebär att i 29 kap. 3 b § första stycket 1 miljöbalken byts beredning ut mot blandning. Den som med uppsåt eller av oaktsamhet felaktigt klassificerar eller låter bli att klassificera ett ämne, en blandning eller ett explosivt föremål enligt vad som krävs i artikel 4.1, 4.2, 4.3 eller 4.8 i kemikalieklassificeringsförordningen, döms för bristfällig miljöinformation till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som med uppsåt eller av oaktsamhet felaktigt märker eller låter bli att märka ett ämne, en blandning eller ett explosivt föremål enligt vad som krävs i artikel 4.4, 4.7 eller 4.8. I nuvarande 29 kap. 6 § första stycket 1 a miljöbalken tas hänvisningen till hälso- och miljöfarlighet bort. Till följd av den ändrade terminologin i kemikalieregistreringsförordningen byts även i 29 kap. 6 § första stycket 5 a miljöbalken beredning ut mot blandning.

Dessutom rättas 29 kap. 13 § miljöbalken genom att en hänvisning görs till 29 kap. 8 § första stycket 12. Vidare görs en språklig justering av 29 kap. 3 § andra stycket 4. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2010.

Utskottets ställningstagande

Propositionen har inte föranlett något motionsyrkande eller några andra invändningar under utskottsbehandlingen. Den föreslagna lagstiftningen utgör en anpassning av miljöbalkens regler om kemiska produkter och straff med hänsyn till att en ny EU-förordning har trätt i kraft och att bestämmelser har förts över från ett EU-direktiv till en EU-förordning. Utskottet bedömer att den föreslagna lagstiftningen bör antas och att den är ändamålsenligt utformad.

Med det anförda föreslår utskottet att riksdagen antar det lagförslag som läggs fram i propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2009/10:211 Sanktioner för överträdelser av nya EU-regler om kemikalier:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i miljöbalken.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag