Kulturutskottets betänkande 2009/10:KrU13 | |
Statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer | |
Sammanfattning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2009/10:158 Statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer.
Regeringen föreslår i propositionen en lag om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer. Enligt förslaget ska en kvinnoorganisation för varje politiskt parti som är representerat i riksdagen kunna få stöd. Med kvinnoorganisation avses i lagen
– en ideell förening som är ansluten till ett politiskt parti och som har som ändamål att stärka kvinnors ställning i samhället och som har en demokratisk uppbyggnad, eller
– en sammanslutning som finns inom ett politiskt parti och som arbetar för att stärka kvinnors ställning i samhället och som har en demokratisk uppbyggnad.
Stöd föreslås lämnas som grundstöd och mandatstöd. Grundstödet är lika stort för alla kvinnoorganisationer som beviljas stöd. Mandatstödets storlek står i proportion till det antal mandat som det politiska parti som kvinnoorganisationen tillhör har i riksdagen.
Handläggningen av ärenden om stöd enligt den nya lagen föreslås ligga hos Partibidragsnämnden.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010 och tillämpas för första gången i fråga om stöd för stödåret 2011.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen och utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Regeringens lagförslag |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer. Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:158. |
Stockholm den 6 maj 2010
På kulturutskottets vägnar
Siv Holma
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Siv Holma (v), Christer Nylander (fp), Cecilia Magnusson (m), Lars Wegendal (s), Mats Johansson (m), Anne Ludvigsson (s), Hans Wallmark (m), Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s), Dan Kihlström (kd), Olof Lavesson (m), Göran Persson i Simrishamn (s), Esabelle Dingizian (mp), Anneli Särnblad (s), Leif Pettersson (s), Marietta de Pourbaix-Lundin (m), Per Lodenius (c) och Gunnar Andrén (fp).
Utskottets överväganden
Statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer.
Bakgrund
Det första statliga bidraget till kvinnoorganisationer inrättades 1982 då förordningen (1982:865) om statsbidrag till kvinnoorganisationernas centrala verksamhet trädde i kraft. Bidraget infördes för att markera kvinnoorganisationernas betydelse för förbättringen av kvinnors ställning i samhället samt för att öka jämställdheten mellan kvinnor och män. Såväl kvinnoorganisationer som var anslutna till politiska partier som andra kvinnoorganisationer kunde få stöd enligt förordningen. Förordningen gällde t.o.m. 2005.
Sedan 2006 har riksdagspartiernas kvinnoorganisationer tilldelats stöd i särskild ordning.
Genom budgetpropositionen för 2008 inrättades ett särskilt statsbidrag för stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer (prop. 2007/08:1 utg.omr. 17, bet. 2007/08:KrU1, rskr. 2007/08:58), dock utan att frågan om fördelningen av bidraget fick någon långsiktig lösning. År 2010 uppgår bidraget till totalt 15 miljoner kronor.
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås en lag om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer. Enligt förslaget ska en kvinnoorganisation för varje politiskt parti som är representerat i riksdagen kunna få stöd. Med kvinnoorganisation avses i lagen
– en ideell förening som är ansluten till ett politiskt parti och som har som ändamål att stärka kvinnors ställning i samhället och som har en demokratisk uppbyggnad, eller
– en sammanslutning som finns inom ett politiskt parti och som arbetar för att stärka kvinnors ställning i samhället och som har en demokratisk uppbyggnad.
Stöd lämnas som grundstöd och mandatstöd. Grundstödet är lika stort för alla kvinnoorganisationer som beviljas stöd. Mandatstödets storlek står i proportion till det antal mandat som det politiska parti som kvinnoorganisationen tillhör har i riksdagen.
Handläggningen av ärenden om stöd enligt den nya lagen föreslås ligga hos Partibidragsnämnden.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010 och tillämpas för första gången i fråga om stöd för stödåret 2011.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslaget finns i bilaga 2.
Utskottets ställningstagande
Propositionen har inte föranlett något motionsyrkande. Utskottet kan inte komma till någon annan slutsats än att den föreslagna lagen om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer är ändamålsenlig och att lagförslaget kan förväntas främja kvinnors deltagande i den demokratiska beslutsprocessen och stärka kvinnors ställning i det politiska beslutsfattandet. Genom författningsregleringen gynnas förutsägbarhet och långsiktighet för mottagande organisationer.
Med det anförda föreslår utskottet att riksdagen antar den i propositionen föreslagna lagen om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Propositionen
Proposition 2009/10:158 Statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer:
Riksdagen godkänner vad regeringen föreslår om förslag till lag om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer.
Bilaga 2
Regeringens lagförslag